Siirry sisältöön

Lainaus ja palautus

Kirjastokortti

Kirjastokortti avaa kirjaston käyttöösi

Voit lainata aineistoa, käyttää kirjaston tietokoneita ja tietokantoja sekä PIKI-verkkokirjastoa kaikkine palveluineen.

Kirjastokortilla voit käyttää paitsi Tampereen kaupunginkirjaston myös kaikkien Pirkanmaan PIKI-kirjastojen palveluita.

Kirjastokorttiin kuuluu tunnusluku.

Sähköinen kirjastokortti

PIKI-mobiilikirjastosovelluksessa ja Tampere.Finland-sovelluksessa on sähköinen kirjastokortti, joka kulkee aina mukanasi laitteessasi.

Sähköinen kirjastokortti toimii tavallisen kirjastokortin tavoin: sillä voi lainata aineistoa automaateilla tai avata omatoimikirjaston ovet näyttämällä lukijaan sähköistä kirjastokorttia ja syöttämällä kortin nelinumeroisen tunnusluvun.

Molemmat sovellukset ovat saatavissa maksutta sovelluskaupoista iOS- ja Android-laitteille.

Jos kirjastokortti katoaa

Ilmoita kadonneesta kortista välittömästi kirjastoon, joko omaan lähikirjastoosi tai pääkirjasto Metson lainauspalveluihin, p. 040 800 7848, lainaustoimisto.metso(at)tampere.fi. Käyttösääntöjen mukaan kortin haltija on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.


Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi käyttää. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Näin saat kirjastokortin

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat kaikista PIKI-kirjastoista. Ota mukaasi myös kuvallinen henkilötodistus. Korttihakemuslomakkeen voit tulostaa ja täyttää etukäteen. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Voit hakea kirjastokorttia myös sähköisesti PIKI-verkkokirjastossa olevalla lomakkeella, jolle kirjaudutaan vahvan tunnistautumisen kautta. Kirjastokorttia voi myös hakea alaikäiselle huollettavalle. Hakemuksen jättämisen jälkeen kortin voi tulla noutamaan kolmen arkipäivän kuluttua mistä tahansa PIKI-kirjastosta. Korttia noutaessasi ota mukaan kuvallinen henkilötodistus.

Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella. Takaaja on vastuussa siitä aineistosta, joka on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla. Lapsilainaajan lomakkeen voi tulostaa ja täyttää etukäteen.

Kirjastokortti on aina henkilökohtainen, joten olet vastuussa sen käytöstä ja kortilla lainatusta aineistosta. Tarkemmat tiedot käyttöoikeuksista, käyttäjän vastuista ja tietosuojasta löydät kirjaston käyttösäännöistä.

Ulkoinen linkkiAikuislainaajan korttihakemus (pdf) Ulkoinen linkkiAlle 15-vuotiaan kirjastokorttihakemus (pdf) Ulkoinen linkkiHae kirjastokorttia sähköisesti (linkki verkkokirjastossa)

Tunnusluku

Tarvitset kirjastokorttia ja sen nelinumeroista tunnuslukua kirjastojen eri palveluiden ja PIKI-verkkokirjaston käytössä. Tunnusluvun saat henkilökohtaisesti kaikista PIKI-kirjastoista, ja voit itse määritellä sen.

Tunnusluvun voi vaihtaa verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla, mutta tällöin vanha tunnusluku on muistettava. Unohtuneen tunnuksen voit tarkistuttaa myös kirjastossa.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Ilmoita henkilötietojesi muutoksista viipymättä kirjastoon. Nimenmuutoksen voit tehdä käymällä kirjastossa. Osoitteen, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi voit vaihtaa verkkokirjastossa.

Tietosuoja

Katso Pirkanmaan kirjastojen tietosuojaseloste Tampereen kaupungin Tietosuojaselosteet -sivulta kohdassa Kulttuuri ja museot - Tietosuojaseloste: PIKI-kirjastot

Ulkoinen linkkiTietosuojaselosteet Tampereen kaupungin sivulla

Asiakasrekisterin tietojen tarkistaminen

Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu kirjaston asiakasrekisteriin. Voit pyytää tietosi Tampereen kaupungilta tähän tarkoitetuilla lomakkeilla.

Lisätietoa ja lomakkeet sivulla Rekisteröidyn oikeudet ja niiden toteuttaminen

PIKI-verkkokirjasto

PIKI-verkkokirjastoon

Lainaus

Lainaaminen

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Lainausautomaatilla lainatessasi tarvitset lisäksi tunnusluvun. Lainauksesta saat kuitin, jossa näkyvät aineiston eräpäivä ja mahdolliset maksusi kirjastolle.

Laina-ajat

 • kaikki aineisto pääsääntöisesti 28 vrk
 • Vippi-lainat 14 vrk
 • aikakauslehdet 14 vrk
 • Dvd- ja Blu-ray-levyt 14 vrk
 • konsolipelit 14 vrk (lainausrajoitus 10 kpl/asiakas)

Eräpäivämuistutus sähköpostitse

Eräpäivämuistutus auttaa lainojen hallinnassa. Eräpäivämuistutuksen saat sähköpostiisi 1 - 5 vrk ennen eräpäivää. Saadaksesi lähestyvästä eräpäivästä muistutuksen, lisää sähköpostiosoitteesi verkkokirjaston Omat tiedot -sivulla kirjastokortin yhteystiedot kohtaan. Myös kirjasto voi pyynnöstäsi lisätä sen. Muistutus on maksuton.

Huomioithan, että kirjasto ei ole vastuussa eräpäivämuistutusten perillemenosta. Lainaaja on itse vastuussa lainaamastaan aineistosta ja sen uusimisesta.

Uusiminen

Uusiminen

Voit uusia lainojasi Ulkoinen linkkiPIKI-verkkokirjastossa , kirjastossa tai puhelimitse kirjastojen aukioloaikoina. Lainan eräpäivä päättyy kirjaston aukioloaikana, verkossa vuorokauden päätyttyä.

Lainan voit uusia 5 kertaa ellei siihen ole varauksia. Uusiminen ei ole mahdollista, jos sinulla on maksamattomia maksuja 15 € tai enemmän. Uusiminen ei myöskään ole mahdollista, jos olet lainauskiellossa. Vippi-lainoja ei voi uusia.

Eräpäivän jälkeen uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu.

Palautus

Palauttaminen

Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä. Eräpäivän jälkeen palautetuista ja uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu. Voit palauttaa lainaamasi aineistot maksutta mihin tahansa Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoon tai kirjastoautoon.

Palautusluukku

Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on omalla vastuullasi. Suurikokoinen aineisto ei mahdu palautusluukusta.
Katso kirjastojen omilta sivuilta palautusluukkujen tiedot.

Palautuspyynnöt

Palautuspyynnöstä veloitetaan 1 €/kpl. Mikäli asiakastiedoissasi on sähköpostiosoite, kirjasto lähettää palautuspyynnöt sähköpostiviestinä. Jos sähköpostiosoitetta ei ole, palautuspyyntö tulee postitse. Kolmas palautuspyyntö lähetetään aina paperikirjeenä postitse.

Voit muuttaa ilmoitusten lähettämistapaa kirjaston asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla.

 • Ensimmäinen palautuspyyntö myöhässä olevasta lainoista lähetetään 7 vuorokauden kuluttua eräpäivästä, kirjastoautoissa 28 vrk:n kuluttua. Kun lainassa olevaan aineistoon kohdistuu varaus, kirjasto lähettää palautuspyynnön heti eräpäivän jälkeisenä päivänä.
 • Toinen palautuspyyntö lähetetään 21 vuorokauden kuluttua eräpäivästä, kirjastoautossa 42 vrk:n kuluttua. Aineistosta, johon kohdistuu varaus, lähetetään toinen palautuspyyntö 15 vrk:n kuluttua eräpäivästä.
 • Kolmas palautuspyyntö lähetetään 35 vuorokauden kuluttua eräpäivästä, kirjastoautossa 56 vrk:n kuluttua. Aineistosta, johon kohdistuu varaus, lähetetään kolmas palautuspyyntö 29 vrk:n kuluttua eräpäivästä.

60 vuorokauden kuluttua eräpäivästä kirjasto siirtää asian perintätoimiston hoidettavaksi.
Katso Perintä

Myöhästymismaksut

Myöhästymismaksut

 • Myöhästymismaksu on 0,30 €/laina/kalenteripäivä, enintään 9 € / laina
 • Vippi-lainojen (laina-aika 2 vko) myöhästymismaksu on 0,50 € / laina/kalenteripäivä, enintään 9 € / laina
 • Myöhästymismaksua aletaan periä heti eräpäivän jälkeen. Laina-aika päättyy kirjaston aukioloajan päättyessä.
 • Myöhästymismaksua ei peritä lasten ja nuorten osastojen aineistosta. Alle 15-vuotiaan lainaamasta aineistosta ei myöskään peritä myöhästymismaksua lukuun ottamatta Vippi-lainoja.
 • Kirjastoautoista lainatusta aineistosta myöhästymismaksut peritään kahden viikon kuluttua eräpäivästä.
 • Palauttamattomista lainoista kirjasto lähettää kolme palautuspyyntöä, minkä jälkeen palauttamattomat lainat annetaan Tampereen kaupungin käyttämän perintätoimiston hoidettavaksi. Asiakkaan maksettavaksi tulevat perintätoimiston kulut.
 • Kirjaston kotipalvelun henkilöasiakkailta ja yhteisöiltä ei peritä maksuja.
 • Kaukopalvelussa ei peritä muilta kirjastoilta myöhästymis- eikä varausmaksuja.
 • Lainausoikeuden menettää, mikäli maksamattomia maksuja on 15 € tai enemmän.
 • Tampereen kaupunginkirjaston maksuja voi maksaa myös verkkomaksuna. Ulkoinen linkki Verkon kautta minimimaksu on 1 €/kunta. Ulkoinen linkkiPIKI-verkkokirjasto Pirkanmaan yleisten kirjastojen kokoelmatietokanta, sähköinen asiointi- ja verkkopalvelu.

Katso kirjaston Ulkoinen linkkikaikki maksut (pdf)

Lainausoikeus

Lainausoikeuden menettäminen

Menetät lainausoikeutesi kaikissa PIKI-kirjastoissa, jos lainasi ovat 70 vuorokautta myöhässä tai sinulla on maksamattomia maksuja 15 euroa tai enemmän. Lainausoikeutesi saat takaisin, kun aineisto on palautettu tai korvattu ja kertyneet maksut maksettu.

Jos olet menettänyt lainausoikeutesi ja haluat neuvoja, miten palata kirjastonkäyttäjäksi, varaa aika henkilökohtaiseen opastukseen. Valitse lomakkeelta Lainausoikeudet-opastus.

Ulkoinen linkkiVaraa henkilökohtainen opastus (e-lomake)

Aineiston korvaaminen

Aineiston korvaaminen

Kadonnut tai vahingoittunut aineisto on korvattava vastaavalla aineistolla tai maksamalla siitä kirjaston määräämä hinta. DVD-, blu-ray - tai cd-rom -levyjä tai kuunnelmia ei voi kappalekohtaisen tekijänoikeusmaksun vuoksi korvata vastaavalla tallenteella.

Maksettuja maksuja ei palauteta takaisin asiakkaalle.

Kadonneesta tai vahingoittuneesta aineistosta perittävät maksut

 • Asiakas voi tuoda lainaamaansa aineistoa vastaavan kappaleen kadonneen tai vahingoittuneen niteen tilalle tai maksaa kirjastojärjestelmässä olevan niteen korvaushinnan. Aineiston lainauskuntoon saattamisesta peritään 2 €/nide.
 • Kadonneesta tai vahingoittuneesta Blu-ray-, cd-rom-, DVD-levystä tai konsolipelistä peritään kirjastojärjestelmässä oleva korvaushinta. Aineiston lainauskuntoon saattamisesta peritään lisäksi 2 €. Blu-ray, cd-rom- ja DVD-levyjä tai kuunnelmia ei voi korvata uudella vastaavalla.
 • Kadonneesta tai vahingoittuneesta säilytyslokeron avaimesta peritään 20 €.
 • Korvaushintoja ei makseta takaisin, vaikka korvattu aineisto myöhemmin löytyisikin.

Varaaminen

Varaaminen

Aineistoa voit varata Ulkoinen linkkiPIKI-verkkokirjastossa tai kirjastoissa. Voit myös tehdä varauksen puhelimitse. Voit varata lainassa olevaa tai kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa. Varausta tehtäessä pitää ilmoittaa, mistä kirjaston toimipaikasta haluat noutaa varauksesi.

Varauksen noutoilmoitus

Noudettavissa olevasta varauksesta saat noutoilmoituksen joko postitse, tekstiviestinä tai sähköpostitse, riippuen viestiasetuksistasi.

Oletusilmoitusasetukset: mikäli asiakastiedoissasi on sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä. Mikäli matkapuhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus tulee sähköpostiviestinä. Se voidaan lähettää myös postitse.

Voit muuttaa noutoilmoitusten lähettämistapaa kirjastojen asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla kohdassa Viestiasetukset.

Seutuvaraus

Voit varata aineistoa myös toisen PIKI-kirjaston kokoelmista kirjaston asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjastossa. Seutuvaratun aineiston saapuminen kirjastoon kestää kuljetusreitistä riippuen muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Varausmaksut

 • Tampereen kaupunginkirjaston omasta aineistosta ei peritä varausmaksuja (1.1.2017 alkaen).
 • Seutuvarausmaksu on 2 € / varaus.
 • Noutamattoman varauksen maksu on 1 €. Maksua ei peritä lasten ja nuorten aineistosta, alle 15-vuotiailta, kirjastoautoissa, kotipalveluasiakkailta eikä seutuvarauksista.

Perintä

Perintä

Kirjasto lähettää erääntyneistä lainoista asiakkaalle kolme huomautusta, joista jälkimmäisessä mainitaan hoitamattoman asian siirtämisestä perintätoimistolle.

Tampereen kaupunginkirjasto siirtää saatavansa perintätoimisto Lowell Oy:n perittäväksi 60 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

Perintä koskee myös alle 18-vuotiaan lainaamaa aineistoa. 15 vuotta täyttänyt asiakas on itse vastuussa kirjastokortillaan lainatusta aineistosta. Vastuuhenkilö on vastuussa alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta.

Kun saatavien perintä on siirtynyt perintätoimistolle, asiakas voi aina palauttaa myöhässä olevan aineiston kirjastoon.

1.10.2018 jälkeen perintään siirretyn aineiston myöhästymismaksut asiakas maksaa suoraan kirjastoon. Perintätoimiston kulut maksetaan perintätoimistolle. Ennen 1.10.2018 perintään siirtyneiden aineistojen myöhästymismaksut ja perintätoimiston kulut maksetaan perintätoimistolle.

Lisätietoja

1.12.2015 alkaen
Lowell Oy
puhelin 02 2700 300

Ma-pe 08.00-20.00
La 9.00-15.00


Intrum Justitia Oy
puhelin 09 2291 1200 tai 09 2291 1260
ryhma47[ät]intrum.com


Lainauspalvelut
Lainauspalvelupäällikkö
Anu Virtanen
sähköposti [email protected]