Kaupunkiviljely Tampereella

Kesäinen viljelypalsta Hiedanrannassa, tiilirakennuksia taustalla.

Kaupunkiviljely on mahdollisuus tuottaa itse puhdasta lähiruokaa, edistää kestävää kehitystä ja yhteisöllisyyttä ja lisätä arkeen liikuntaa ja mielen hyvinvointia. Maaperän hyödyllisten mikrobien kanssa kosketuksissa olemisella on osoitettu olevan vaikutusta ihmisen terveyteen, esimerkiksi vastustuskykyyn. 
Puutarhat ja viljelyalueet ovat myös oiva keino edistää lajien kirjoa kaupungissa. Luonnon monimuotoisuutta vaaliva viljely pitää huolta pölyttäjistä ja maaperästä eliöineen. Oikein hoidettu maaperä sitoo hiiltä ilmakehästä ja auttaa sadevesien imeytymisessä. 

!

Maksuton Kaupunkiviljely tutuksi -kurssi alkaa 26.3.

Kaikille avoin ja maksuton Kaupunkiviljely tutuksi -kurssi järjestetään jälleen vuonna 2025. Opastajina toimivat puutarha-alan ammattilaiset ja palstaviljelyn kokeneet harrastajat. Kurssi Arttelin Kuulu-salissa keskiviikkoisin klo 18–19.30. Ensimmäinen tapaaminen 26.3. Kurssin järjestämiseksi on saatu Tampereen kaupungin Mansen massit -yhteisörahaa.

Lue lisää kaupunkiviljelykurssista Tampereen tapahtumakalenterista

!

Yksivuotisten palstojen haku alkaa 7.4.2025

Palstoja haetaan 4H Tampereen sivuilta löytyvällä lomakkeella. Lomake aukeaa 7.4. klo 12 ja sulkeutuu 22.4. klo 23.55. Mikäli kiinnostuneita on enemmän kuin palstoja, palstat arvotaan hakijoiden kesken. Lisätietoja palstahausta

Kaupunkiviljelyn mahdollisuudet Tampereella

Tampereen kaupungilla on 14 palstaviljelyaluetta eri puolilla kaupunkia. Osa viljelypalstoista on monivuotisia ja osa yksivuotisia. Palstojen koko vaihtelee 20 neliön ja 200 neliön välillä. Palstan vuokrahinta riippuu palstatyypistä ja viljelyajan kestosta. Voit tarkistaa kaupungin viljelypalstojen vuokrat Tampereen 4H-yhdistyksen sivuilta. Palstojen hallinnoinnista sekä vuokraamisesta vastaa Tampereen 4H-yhdistys. Alueilla suositaan luonnonmukaista viljelyä ja esimerkiksi torjunta-aineiden käyttö on kielletty.

Viljelypalstojen lisäksi kaupunkiviljely on mahdollista myös monissa eri siirtolapuutarhoissa ja yhteisöviljelmillä. Näitä viljelymahdollisuuksia hallinnoivat monet eri toimijat. Kaikista näistä mahdollisuuksista on kerätty tietoa tälle sivulle.

Yksivuotiset viljelypalstat

Yksivuotiset palstat vuokrataan yhdeksi kasvukaudeksi kerrallaan. Yksivuotiset palstat jaetaan joka kevät uudelleen, joten niillä voi viljellä vain yksivuotisia kasveja. Yhdistys hoitaa yksivuotisten palstojen muokkauksen. Maanmuokkaus hoidetaan traktorin avulla heti, kun maa on kuivunut riittävästi. Tarkoista aikatauluista, säännöistä, käytännöistä sekä hinnoista löytyy tietoa 4H-yhdistyksen nettisivuilla.

Monivuotiset viljelypalstat

Monivuotista palstaa voi viljellä niin kauan kuin haluaa. Monivuotisten palstojen maanmuokkauksesta vastaavat viljelijät itse. Alueilla voi viljellä monivuotisia kasveja. Monivuotiset palstat ovat kysyttyjä. Jos olet kiinnostunut palstasta, voit ilmoittautua jonoon 4H:n sivujen lomakkeella. Myös viljelyn lopettamisesta tulee ilmoittaa Tampereen 4H-yhdistykselle.

Siirtolapuutarhat

Tampereen kaupungin alueella toimii myös neljä siirtolapuutarhaa. Siirtolapuutarhat ovat kaupungin yleisiä viheralueita. Kaupunki vuokraa alueita siirtolapuutarhayhdistyksille ja yhdistykset vuokraavat palstat edelleen yksittäisille viljelijöille. Itse palstat ovat yksityisalueita. Lisätietoa viljelymahdollisuuksista siirtolapuutarhoilla saat suoraan niitä hallinnoivilta yhdistyksiltä.

Yhteisöviljelmät

Tampereella toimii myös yhteisöviljelmiä, joiden toiminnasta vastaa yleensä yhdistys tai yhteisö. Jos haluat oman yhteisöviljelmäsi listaukseen mukaan, ota yhteyttä kestävän kehityksen asiantuntija Tiina Kuusipaloon. Yhteystiedot näet sivun alareunasta.

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
FUSILLI-hanke luotsaa eurooppalaisia kaupunkialueita kohti terveitä, kestäviä ja turvallisia ruokajärjestelmiä sekä tukee näitä edistävää kaupunkipolitiikkaa. FUSILLI-hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta. Hankkeen kesto on 2021 – 2024.
Tiina Kuusipalo
Yhteyshenkilö Kestävän kehityksen asiantuntija
Puhelin:
040 806 2619

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/kaupunkiviljely

Sivusta vastaa Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma.

Päivitetty 11.4.2025