Hyppää sivuvalikkoon

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma

Kaksi henkilöä kävelee ylös Pyynikin portaita syksyllä.
Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.

Reilusti ja oikeudenmukaisesti kohti ilmastokestävää yhteiskuntaa

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma kutsuu asukkaat ja yritykset mukaan Tampereen kaupungin ilmasto- ja luontotyöhön. Ohjelman tavoitteena on yhdessä tamperelaisten kanssa löytää keinoja, miten kaikki voivat edistää hiilineutraaliutta ja kiertotaloutta arjessaan. Päästöjen vähentymisen lisäksi ohjelman tavoitteena on vahvistaa tamperelaisten hyvinvointia ja tyytyväisyyttä osallisuuden ja yhteistyön keinoin.

Yrityksiä halutaan tukea ilmasto- ja ympäristökestävässä liiketoiminnassa ja auttaa löytämään kiertotalouden ja hiilineutraaliuden kautta uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Ohjelmalla on kolme kohdealuetta: Vuores, Tesoma ja sen lähialueet (Tohloppi, Rahola, Ikuri) sekä Leinola ja Vehmainen. Asukkaiden kanssa tehtävä kehittäminen kohdistuu näille alueille. Kohdealueiden kautta opitaan kestävästä arjesta ja löydetään ratkaisuja, joita voidaan ottaa käyttöön myös muualla kaupungissa.

Hiilineutraaleja tekoja on yksi kolmesta valtuustokauden uudesta kehitysohjelmasta ja se edistää osaltaan kutakin strategian neljää painopistettä. Kaupunginhallitus hyväksyi kehitysohjelman ohjelmasuunnitelman 20.6.2022. Ohjelma on jatkoa valtuustokaudella 2017–21 toimineelle Kestävä Tampere 2030 -ohjelmalle.

 

Hiilineutraaleja tekoja -kampanja kevät 2023

Tutustu tamperelaisten ilmasto-oppaaseen osoitteessa kestavatampere.fi, vastaa visaan ja voita Nysse-lippuja. Kampanja on käynnissä 27.3.–9.4.2023.

Hiilineutraaleja tekoja -luentosarja kevät 2023

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa järjestettävä luentojen sarja tarjoaa tietoa arkielämän hiilineutraaleista teoista ja kutsuu keskustelemaan mielenkiintoisten aiheiden äärelle.  Joka kerralla äänessä kaksi asiantuntijaa ja lopuksi keskustellaan aiheesta yhdessä. Pullatarjoilu, juontajana toimittaja Janica Brander!

Tapahtumapaikkana Sampolan auditorio (Sammonkatu 2, Tampere). Luennot striimataan Tampereen seudun työväenopiston YouTube-kanavalle.

22.3. klo 1718.30 Ruokavalinnat mitä väliä?

Markus Vinnari Helsingin yliopistosta ja Katri Korpunen Venneriltä kertovat, miten tehdä kestäviä ja terveellisiä ruokavalintoja. Tule kysymään ruoasta, kaikille osallistujille reseptivihko!

12.4. klo 1718.30 Tavarat ja kulutus

Kulttuuritoimittaja ja kirjailija Kaisa Pulakka tarjoilee kurkistuksen kuluttamisen kulttuurihistoriallisiin näkökulmiin. Aiheesta jakamistalouden ABC alustaa tamperelainen Lainappi Oy. Mitä tavaroita sinä olisit valmis tulevaisuudessa jakamaan muiden kanssa? Entä mitä et?

19.4. klo 1920.30 Luonnon monimuotoisuus

Puutarhurit ja palstaviljelijät siinä missä kerrostaloasujat ja koiranulkoiluttajat, tämä on meille kaikille! Villivyöhyke ry:n asiantuntijat kertovat, miten jokainen voi tehdä luontotekoja ja edistää luonnon monimuotoisuutta omalla toiminnallaan.

Etkot klo 17.00 alkaen Kahvila Pulinassa: Juha Hurme puhuu luonnosta ja teatterista Syke-hankkeen keskiviikkokahveilla.

3.5. klo 1718.30 Vapaa-aika ja harrastukset

Retkeilytubettaja Ali Leiniö tarjoaa seikkailunäkökulmaa lähimatkailuun ja Ekokumppanit kertovat, miten lähteä luontoon autotta!

Sujuva ja kestävä arki -asukasillat maaliskuussa 2023

Kehitysohjelma järjestää pizzaillat kohdealueiden asukkaille, yhteisöille ja muille toimijoille. Tervetuloa suunnittelemaan hiilineutraaleja tekoja asukkaat edellä!  Sinulla ei tarvitse olla ennakkotietoa Tampereen kaupungin ilmastotyöstä, arjen ilmastoteoista tai valmiita ideoita kehittämiseen. Asukasilloissa tärkeintä on saada asukkaiden ääni kuuluviin ja päästä alkuun kehittämistyössä. Sinua tarvitaan!

7.3. klo 17.30–19.30 Tesoman, Tohlopin, Raholan ja Ikurin asukkaille

Paikka: Tesoman hyvinvointikeskus, monitoimitila Lystissä (1.krs. Tesomankatu 4, Tampere).

14.3. klo 17.30–19.30 Vuoreksen asukkaille

Paikka: Vuoreksen monitoimitila (Vuores Palvelu Oy, Vuoreksen puistokatu 94, Tampere).

15.3. klo 17.30–19.30 Vehmaisten ja Leinolan asukkaille

Paikka: Vehmaisten koulu, ruokala/aulatila (Sarvannankatu 7, 33730 Tampere).

Energiansäästöillat Ranen kanssa 11.1., 24.1. ja 23.2.

Sähkö riittämään kaikille – kotien energiansäästöilta

Aika: 11.1.2023 klo 17-18.30
Paikka: Vuores-talo (Rautiolanrinne 2) tai seuraa striimiä Ekokumppanien YouTube-kanavalla
Kenelle: kaikille sähkönkäyttäjille, erityisesti uudemmissa kiinteistöissä asuville.

Illassa saat vastauksia sähkönkäyttöön liittyviin kysymyksiin. Mitkä ovat merkittävimpiä keinoja säästää sähköä kotona? Miten säästää energiaa etenkin pientalossa? Tiedätkö, millaista sähkötehoa lämpöpumppusi käyttää ja milloin? Miten varautua sähkökatkoon kodin sähkölaitteiden osalta? Miksi minun pitäisi olla kiinnostunut sähkötehon hallinnasta?

Katso tallenne Vuoreksen energiansäästöillasta.

Mistä vielä pihistäisin? Kerrostaloasujan energiansäästöilta

Aika: ti 24.1. klo 17- 18.30
Paikka: Tesoman hyvinvointikeskus, Monitoimitila Lysti (Tesomankatu 4 A) tai seuraa tilaisuutta Teams-alustalla.

Kenelle: kaikille sähkönkäyttäjille, erityisesti kerrostalossa asuville.
Illassa saat vastauksia energiankäyttöön liittyviin kysymyksiin. Onko kerrostaloasukkaan sähkönkäytöllä vaikutusta energiankulutukseen? Miten ajoittaa omaa sähkönkäyttöä? Mitä tarkoittaa huipputehon hallinta? Mitä tehdä sähkökatkon sattuessa?

Energiaremppaa ja aurinkovoimaa! Pientalon energiansäästöilta

Aika: 23.2. klo 17- 18.30
Paikka: Koilliskeskus, kirjaston Monitoimitila Kivi (Liikekatu 3) tai seuraa tilaisuutta Teams-alustalla.
Kenelle: kaikille sähkönkäyttäjille, erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä asuville.
Illassa saat vastauksia energiankäyttöön liittyviin kysymyksiin. Miten parannan kotini energiatehokkuutta? Miten säästää sähköä pientalossa? Soveltuuko aurinkosähkö minulle? Mistä apua lupa-asioihin?

Syksyn 2022 luentosarja Tampereen seudun työväenopiston kanssa

Hiilineutraaleja tekoja -luentosarja tarjoaa tietoa ja keskustelua arkielämän hiilineutraaleista teoista ja niiden merkityksestä. Luentosarja jatkuu keväällä 2023.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/hiilineutraalejatekoja

Lisätietoja

Tiina Leinonen
Ohjelmapäällikkö
Puhelin:
041 730 6376
Mimmi Virtanen
Suunnittelija
Puhelin:
040 154 9883