Hyppää sivuvalikkoon

Tietoa tontinvuokralaiselle

Ilmakuvassa värikkäitä pientaloja Petsamosta, paljon puita ympärillä.

Tampereen kaupunkilla on maanvuokrasopimuksia eri käyttötarkoituksilla olevista tonteista. Vuokraukseen liittyvät ehdot löytyvät allekirjoitetusta maanvuokrasopimuksesta, josta on tehty oma kappale sopimuksen kullekin osapuolelle.

Tällä sivulla

Onko vuokrasopimuksesi päättymässä?

Tampereen kaupungin kiinteistötoimi on yhteydessä vuokralaisiin ensimmäisen kerran kirjeitse noin kolmea vuotta ennen maanvuokrasopimuksen päättymistä. 

Tarkemmat tiedot muun muassa sopimuksen uusimisprosessista ja uuden vuokran perusteista löydät sivulta:

Onko asuntotontin vuokraa mahdollista kohtuullistaa?

Pientalotontin tai  yhtiömuotoisen asuntotontin vuokraa voidaan vuokralaisen hakemuksesta kohtuullistaa, mikäli asemakaavan mahdollistamasta rakennusoikeudesta on käytetty vähemmän kuin 80 %, eikä rakennusoikeuden hyödyntäminen ole esim. rakennusteknisistä, suojelullisista, kaupunkikuvallisista tai RKY-arvioista johtuvista syistä mahdollista. 

Tarkemmat tiedot vuokran kohtuullistamisesta löydät sivulta: 

Onko asuinkäyttöön tarkoitetun vuokratontin ostaminen mahdollista?

Asuinkäyttöön tarkoitettujen vuokratonttien ostaminen ei lähtökohtaisesti ole mahdollista.

Poikkeuksen muodostaa yhtiömuotoiset tontit, jotka sijaitsevat keskustan strategisen osayleiskaavan alueella ja tontilla sijaitsee asemakaavalla tai lailla suojeltu rakennus.

Tarkemmat tiedot vuokratontin ostamisesta löydät sivulta:

Oletko myymässä/ostamassa kiinteistöä, joka on kaupungin vuokratontilla? 

Pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen luovuttaminen on pääsääntöisesti mahdollista, jos maanvuokrasopimuksen mukainen rakentamisvelvoite on täytetty.

Kaupungin vuokratontilla sijaitsevan kiinteistön luovutuksen, esim. kaupan jälkeen uuden vuokralaisen tulee hakea vuokraoikeuden siirtoa omiin nimiinsä Maanmittauslaitokselta.

Vuokratontilla sijaitsevan kiinteistön kauppojen yhteydessä on myyjän ja ostajan sovittava keskenään maanvuokralaskujen maksamisesta. Kaupunki ei pilko laskuja erillisiksi laskuiksi. Laskun voi maksaa, vaikka se olisi tullut toisen henkilön nimellä. Lasku tulee maksaa siinä näkyvällä viitenumerolla.

Vuokralaskut tulevat vanhan vuokralaisen tiedoilla siihen saakka, kunnes Maanmittauslaitos on käsitellyt vuokraoikeuden siirron uuden vuokralaisen nimiin.  

Kun siirtoasia on ratkaistu, saa Tampereen kaupunki tiedon vuokraoikeuden siirtymisestä Maanmittauslaitokselta. Vuokralaisen ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta kaupungille.   

Vuokraoikeudensiirrossa on samat käytännöt sekä yritystonteille että yksityishenkilöille.  

Onko maanvuokraan liittyvä laskutusosoitteesi muuttunut tai isännöitsijä vaihtunut?

Laskutusosoitteeseen tai isännöintitoimiston vaihtoon liittyvät muutokset tulee ilmoittaa Tampereen kaupungin maanvuokriin.

Maanvuokrat

Sähköposti:
[email protected]

Tarvitsetko jäljennöksen maanvuokrasopimuksestasi?

Mikäli tarvitset sopimuksestasi oikeaksi todistetun jäljennöksen kadonnutta alkuperäistä sopimusta korvaamaan, voit olla yhteyksissä Tampereen kaupungin maanvuokriin.  

Maanvuokrat

Sähköposti:
[email protected]

Sivun pääkuva: Visit Tampere / Laura Vanzo

Päivitetty 23.3.2023