Hyppää sivuvalikkoon

Kaukajärven historiaa

Kaukajärven maaperä paljastui jään alta 3300–2800 eaa. Alue oli viljavaa, riistaista ja kalaista, ja sen harjut ja vesistöt olivat hyviä kulkureittejä. Harjua pitkin kulki muinainen Selkätie Messukylän kirkolta Vilusen kautta Haiharaan. Kaukajärven seurakuntatalon vieressä oleva ikimänty eli niin sanottu Jumalan mänty on ollut entisaikaan harjulla kulkijoiden maamerkki.

Kaukajärvellä on ollut yhtäjaksoisesti asutusta jo viikinkiajasta (800—1050) alkaen. Ensimmäisiä nimeltä tunnettuja kaukajärveläisiä olivat keskiajan (n. 1155—1550) lopulla eläneet tilalliset Simo Paroinen, Juho Viluinen ja Mikko Juha. Alue kuului tuolloin Pirkkalan pitäjän Messukylään.

1800-luvulla Kaukajärvellä elettiin kartanoiden aikaa. Haiharan ja Vilusen päärakennukset ovat yhä olemassa, mutta Kaukajärven pohjoisrannan niemekkeessä sijainnut pankinjohtaja Bertel Grahnin rakennuttama Kaukajärven kartano purettiin 1975.

Kaukajärvelle tuli jo 1800-luvulla kesäasukkaita, joista tunnetuimpia on kansallisrunoilija J. L Runeberg. 1930-luvun lopulla Kaukajärven etelärannalle rakennettiin kesähuviloita ja -mökkejä. Mökeille mentiin soutamalla järven yli Vehmaisista, jonne pääsi linja-autolla ja junalla.

Kaukajärven asutuksen uusi vaihe alkoi 1960-luvun alussa, jolloin Haiharan omistaja Gunvor Ekroos myi kartanon maita rakennusliikkeille. Alueelle kaavoitettiin 1964 Tampereen ensimmäinen lähiö, joka sai järven mukaan nimekseen Kaukajärvi. Samoihin aikoihin kaavoitettiin myös Tesoma, Peltolammi ja Lentävänniemi. Kaukajärven ensimmäiset kerrostalot valmistuivat 1965. Jo varhain alueelle saatiin muun muassa valintamyymälä, pankki, posti ja lääkäri.

1960-luvun puolivälistä alkanut Kaukajärven muutos rauhallisesta maaseudusta vilkkaaksi asumalähiöksi jatkuu edelleen. Kaukajärvelle rakennetaan jatkuvasti uusia taloja. Nykyään Kaukajärven kaupunginosa ulottuu kaupungin itärajalle asti ja siellä asuu noin 11 000 asukasta.

Kaukajärven kaunis puistomainen ympäristö, sujuvat liikenneyhteydet ja hyvät palvelut takaavat, että alueella viihdytään 2010-luvullakin. Kaukajärvi uimarantoineen, lenkkipolkuineen ja huikeine näkymineen Hikivuoren jyrkiltä kallioilta tarjoaa monenlaista virkistystä läpi vuoden.

Päivitetty 28.8.2023