Hyppää sivuvalikkoon

9. Haiharan kartano

Tsaarin armeijan kapteeni Anshelm Grahn hankki 1870–1880-luvulla Ylisen, Keskisen ja Alasen tilat, joista muodostui Haiharan kartano. Kartanon päärakennus valmistui 1873–1874. Lautaverhoillussa, osittain kaksikerroksisessa hirsirakennuksessa oli 20 huonetta. Päärakennuksen yläkerta paloi osittain 1940-luvulla, minkä jälkeen toinen kerros purettiin ja rakennus sai nykyisen muotonsa.

Kartanoalueella on useita historiallisesti merkittäviä rakennuksia kuten väentupa, talli, aitat ja niin sanottu Runebergin mökki, joka on siirretty kartanon pihapiiriin Ylisen tilalta. Mökissä asuivat kansallisrunoilija J. L Runeberg ja hänen kirjailijavaimonsa Fredrika kesän 1834.

Kartanon valmistuttua päärakennuksen ympäristöön ja rantaan johtavien teiden varteen istutettiin koivuja. Puutarhaan istutettiin erityisesti kuusia, Grahnien nimikkopuita. Puiston rehevä lehto on arvokas kasvillisuusalue, jossa on vanhaa kartanokasvillisuutta kuten tylppä, hierakka, puistolemmikki ja valkopiippo.

Kartanon viimeinen asukas oli kapteenin pojantytär Gunvor Ekroos. Hän perusti 1966 kartanoon nukkemuseon ja 1972 pukumuseon, joiden kokoelmat kuuluvat nykyään Tampereen kaupungille.

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut on hallinnut kartanoa 1990-luvulta. Haiharan taidekeskuksessa järjestetään taidenäyttelyitä, konsertteja ja muita tapahtumia. Alueella järjestetään kesäisin myös taidekursseja, nukketeatteriesityksiä, puistokonsertteja ja käsityöläistapahtumia. Väentuvassa on kahvila.

Osoite: Haiharankatu 30, 33710 Tampere

Sijainti kartalla

Päivitetty 8.5.2024