Hyppää sivuvalikkoon

Ikuri – lähiö Tampereella

Ikurissa ei ole oikeastaan mitään erikoista nähtävää. Ikuri on syntynyt samalla tavoin kuin tuhannet muut lähiöt sodanjälkeisessä Suomessa. Työvoima alkoi liikkua maaseuduilta kaupunkien suuntaan, ja ihmiset tarvitsivat asuntoja. Erityisen maanhankintalain luotiin myös Ikuri, jonka kanta-asukkaina olivat entiset rintamamiehet, karjalaiset siirtolaiset ja muuten maaseudulta työn perässä kaupunkiin tulleet, kuten muusikko Pate Mustajärvenkin.

Vaikka elämisen materiaaliset edellytykset olivat vaatimattomat, lähiöissä varttuneet ovat olleet monessa mielessä onnellisia. Nuorten elämänmuodolle oli 1950-luvulla tyypillistä itsenäisyys ja luovuus. Itse he saivat ohjelmoida vapaa-aikansa. Lasten liikkuma-alue oli laaja. Leikkikenttinä olivat lähiseudun metsät ja järvet.

Pauli "Pate" Mustajärvi on paljasjalkainen ikurilainen. Syntymässä hän kävi Mariankadulla, mutta koti oli tuolloin osoitteessa Kyntäjäntie 13. Mustajärven perhe oli kooltaan tavanomainen: isä Juho, äiti Hilma ja kuusi lasta. Vanhimman ja nuorimman lapsen välillä ikäeroa on 25 vuotta. Pate on perheen kuopus.

— Kansakoulun kävin Lamminpään känsälässä, jatkopötkön Amurissa, sitten ammattikouluun ja sen jälkeen armeijaan, siis melko tavanomainen tarina, Pate Mustajärvi muistelee.

— Mukulana Tuohijoen eli nykyisen Myllypuron ja Virelän maastot olivat tärkeitä. Niissä ja Lahden kioskilla nitkuttiin tunnista toiseen, kun koulusta päästiin. Tylsää ei ollut koskaan. Oltiin mukana Vireen touhuissa muun muassa tanhukerhossa ja jääkiekossa. Me Ikurin kakarat tunsimme kuuluvamme yhteen. Kotibileitä pidettiin, ja 1970-luvulla alkoi soittoharrastuskin tulla mukaan kuvaan.

— Ensimmäisten bändien harjoituksia pidimme naapuritalon, Lehtisen, alakerrassa. Harjoiteltiin, möykättiin ja haaveiltiin suuria. Ensimmäiset keikat oli Virelässä, ja kun ensimmäinen levy julkaistiin vuonna 1978, se oli suuri hetki, oikea jysky meille kaikille, Pate kertoo.

Pate Mustajärvi katsoo kameraan aurinkolasit päässään, taustalla Tammerkoski.
Kuva: Veli-Matti Parkkinen

"Ikurin turbiini"

Ikurin turbiini, ikiliikkuja, legenda, Popedan nokkahahmo ja paljon muuta on mahdutettu yhteen hahmoon, Pate Mustajärveen.

Mustajärvi (s. 12.7.1956) on 1977 rockyhtye ainoa alkuperäisjäsen. Heti alussa yhtye herätti ansaittua huomiota energisellä livemeiningillään. Hämäläisen työläishengen, hurtin jätkähuumorin ja yhdistelmä puri juuri Poko Rekordsin Epe Heleniukseen, joka nimesi ryhmän "Suomen Rolling Stonesiksi" ja marssitti bändin studioon.

Popeda porskuttaa yhä kiihtyvällä vauhdillakin. Kymmenien albumien, tuhansien keikkojen ja vaihtuvien jälkeen Popeda on yhä monelle se ainoa oikea rock 'n' roll -kone, joka ei jätä tielle.

Popedan kanssa levytettyjen hittien lisäksi Pate Mustajärvellä on vahva sooloura, joka jatkuu Popedan levätessä. Soolouran parhaimpiin voi tutustua vuonna julkaistulla "Miehen tie" -kokoelmalla, joka julkaistiin Paten 50-vuotisjuhlien kunniaksi.

Päivitetty 10.5.2023