Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto on lukion päättötutkinto, jonka voit suorittaa yhdellä kertaa tai hajautettuna kolmen peräkkäiseen tutkintokertaan. Tutkinto järjestetään kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä.

Sinulla on oikeus osallistua ylioppilaskokeeseen, kun olet suorittanut ennen kokeeseen osallistumista vähintään tutkintoaineen pakolliset kurssit.

Ylioppilastutkinnon rakenne lukion vuonna 2018 ja 2019 aloittaneille:
Ylioppilastutkintoon kuuluu minimissään neljä pakollista koetta. Äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen. Muut kolme pakollista valitset ryhmästä, johon kuuluvat toisen kotimaisen kielen koe, vieraan kielen koe, matematiikan koe ja reaaliaineen koe.

Ylioppilastutkinnon rakenne lukion vuonna 2020 ja 2021 aloittaneille:
Opiskelijat, jotka ovat aloittaneet lukio-opinnot syksyinä 2020 ja 2021, suorittavat erilaisen tutkinnon. Sinun on suoritettava vähintään viisi koetta, jotka koostuvat äidinkielen ja kirjallisuuden kokeesta sekä valintasi mukaan vähintään kolmesta kokeesta ryhmästä, johon kuuluvat matematiikan, ruotsin, vieraan kielen ja reaaliaineen koe. Päätät itse, minkä viidennen kokeen suoritat, esimerkiksi toisen reaaliaineen kokeen tai vieraan kielen.

Digitaalinen ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinto suoritetaan tietokoneella internetistä erillään olevassa verkossa.

Sinulla on mahdollisuus harjoitella koejärjestelmän käyttöä opiskeluaikana.
Abitti on Ylioppilastutkintolautakunnan julkaisema koejärjestelmä, jonka avulla ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat voivat tutustua ylioppilastutkinnon koejärjestelmään.

Ylioppilastutkinnosta saat tietoa opiskeluaikana pidettävistä Abi-infoista, oppitunneilta sekä Wilma-tiedotteiden kautta.

Tutustu myös Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) sivuihin. Täältä voit lukea lisätietoja esimerkiksi koepäivistä, tutkintomaksuista, erikoisjärjestelystä ja erilaisista määräyksistä ja ohjeista.

 

Päivitetty 29.4.2022