Palvelujen suunnittelu ja rakentaminen

Tampere on kasvava kaupunki. Asukasmäärän lisääntyessä myös erilaisten palvelujen tarve muuttuu. Tavoitteena on, että tamperelaisilla on hyvät ja toimivat palvelut myös tulevaisuudessa.
Kaupunki seuraa väestöennusteita ja pyrkii valmistautumaan siihen, millaisia palveluja asukkaat tulevat tarvitsemaan tulevaisuudessa. Tätä ennakoivaa työtä sanotaan palveluverkkojen suunnitteluksi.
Tällä sivulla kerromme Tampereen päiväkotien, koulujen, lukioiden, kirjastojen, nuorisokeskusten, kulttuuritilojen sekä liikunta- ja harrastustilojen palveluverkoista ja niiden suunnittelusta.
Mikä on palveluverkko
Palveluverkolla tarkoitetaan jonkin palvelun ja sen tilojen muodostamaa kokonaisuutta.
Palveluverkkosuunnitelma on suunnitelma siitä, miten ja missä palvelut järjestetään tulevaisuudessa. Niissä ennakoidaan tulevaisuuden tarpeita pitkälle eteenpäin. Suunnitelmassa otetaan huomioon myös yksityisten toimijoiden palvelut.
Palveluverkkosuunnitelmat ovat ylätason linjauksia. Niissä voidaan esimerkiksi tunnistaa uuden nuorisotilan tarve jollakin kasvavalla alueella. Suunnitelmat tilasta ja siellä nuorille tarjottavista palveluista täsmentyvät ja konkretisoituvat kuitenkin vasta sen jälkeen, kun on tehty päätös uuden nuorisotilan perustamisesta.
Esimerkkejä palveluverkoista
Tampereen kaikki kirjastot muodostavat yhdessä kirjastojen palveluverkon. Siihen kuuluu kirjastojen fyysisten tilojen lisäksi esimerkiksi kirjastoautot, kirjaston verkkopalvelut sekä ikäihmisille ja vammaisille kotiin tuotavat kirjastopalvelut.
Nuorisokeskusten palveluverkko kattaa eri puolilla kaupunkia olevien nuorten tilojen lisäksi myös Discordissa olevan virtuaalisen nuorisotilan sekä liikkuvan nuorisotilan (Liikkis).
Liikunnan palveluverkko sisältää puolestaan monenlaisia tiloja tai paikkoja. Niitä ovat muun muassa sisäliikuntatilat (liikuntahallit, vapaa-aikakeskukset, palloiluhallit), koulujen liikuntasalit, jäähallit, uimahallit, yleisurheilu- ja tekonurmikentät, uimarannat, ulkokuntosalit ja skeittipaikat.
Moniammatillista työtä asukkaiden hyväksi
Tampereen kaupunki toimii suunnitelmallisesti asukkaiden hyväksi. Palveluverkkojen suunnitelmat pohjautuvat tietoon, jota kaupungilla on muun muassa väestöstä, muuttuvista palvelutarpeista sekä nykyisistä palvelutiloista.
Palveluverkkotyössä varmistetaan, että asukkaat saavat kaikki lakisääteiset palvelut ja että ne vastaavat tamperelaisten tarpeita ja tukevat heidän hyvinvointiaan.
Palveluverkkotyöhön osallistuu laajasti kaupungin eri toimijoita, kuten kaavoituksen, tilahallinnan, liikennejärjestelmien ja viheralueiden suunnittelun, joukkoliikenteen ja talouden asiantuntijat. Monivaiheista ja moniammatillista valmistelua tehdään kiinteässä yhteistyössä, sillä se edellyttää aikataulujen, suunnitelmien ja päätösten yhteensovittamista.
Esimerkki päiväkodin rakentamisesta uudelle alueelle
Päiväkodin saaminen uudelle asuinalueelle alkaa jo alueen kaavoitusvaiheessa, jolloin varataan päiväkodille tontti. Uuden päiväkodin rakentamiseen varaudutaan talonrakennus- ja investointisuunnitelmassa sekä pitkän aikavälin talousarviossa. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluryhmä osallistuu uuden päiväkodin suunnitteluun ja varautuu toiminta- ja henkilöstömenojen kasvuun.
Päätös päiväkodin rakentamisesta voidaan tehdä jo ennen alueen valmistumista. Varsinainen rakentaminen alkaa vasta kun alue on lähtenyt rakentumaan ja siellä on asukkaita. Suunnitelmasta valmiin rakennuksen käyttöönottoon voi siis mennä useita vuosia.
Kuka päättää palveluverkoista
Palveluverkkoihin liittyvät päätökset tehdään lautakunnissa, jotka vastaavat oman toimialansa palvelujen järjestämisestä, tuottamisesta ja kehittämisestä kaupunkistrategian ja talousarvion linjausten mukaisesti.
Kaupunginhallitus päättää palveluverkkoihin liittyvistä yli kymmenen miljoonan euron hankkeista.
Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää päiväkoteihin, esiopetukseen ja perusopetukseen liittyvistä asioista.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää kirjastojen, kulttuurin, nuorisotilojen ja liikunnan palveluverkoista.
Elinvoima- ja osaamislautakunta päättää lukiokoulutuksen palveluverkosta.
Palveluverkkosuunnitelmat päivitetään vuonna 2025
Vuoden 2025 aikana Tampereen kaupunki päivittää sivistyspalvelujen ja lukiokoulutuksen palveluverkkosuunnitelmat.
Päivitystä varten kootaan laajasti tietoa erilaisista lähteistä. Jokaisesta palveluverkosta tehdään nykytilanteen selvitys ja palveluverkon toimivuuden arviointi. Päivitetyt palveluverkkosuunnitelmat tulevat kattamaan saman ajanjakson vuoteen 2040 asti, ja niissä pohjana käytetään samaa väestöennustetta (2024–2040).
Päivityksissä otetaan huomioon myös palvelutoimintaa ohjaavat lait, asetukset ja sopimukset sekä kaupungin strategia ja pormestariohjelma. Lisäksi päivitetään palveluverkkosuunnittelun yhteiset periaatteet.
Päivityksen edetessä kuullaan asukkaita, yhteisöjä, kaupungin henkilöstöä sekä vaikuttamistoimielimiä ja -ryhmiä. Tulevista päätösehdotuksista tehdään päätösten vaikutusten ennakkoarviointi, joka sisältää myös lapsivaikutusten arvioinnin.
