Lasten Pirkkaset -lastenkulttuurikuukausi

Lasten Pirkkaset on Pirkanmaan kuntien yhteinen lastenkulttuurikuukausi

Kuukauden aikana lastenkulttuuri näkyy ja kuuluu ympäri Pirkanmaata ja ohjelmassa on kymmeniä kulttuuritapahtumia, työpajoja, näyttelyitä ja leirejä, joita tuottavat yksityiset toimijat, opistot, kulttuurikeskukset ja kunnat.

Vauva heiluttaa punaista sirkushuivia.
Pieni tyttö maalaa seinään vesivärillä.
Lapsella sormet sormiväreissä.
Ohjelmaa on 0–12-vuotiaille lapsille sekä heidän perheilleen

Lasten Pirkkaset –lastenkulttuurikuukausi valloittaa Pirkanmaan helmikuussa


Lasten Pirkkaset on Pirkanmaan kuntien yhteinen lastenkulttuurikuukausi, jonka aikana lastenkulttuuri näkyy ja kuuluu erityisen paljon ympäri Pirkanmaata. Kuukautta vietetään 1.–29.2. teemalla "Kivaa kirjaimilla” ja kiertävänä esiintyjänä on Improvisaatioteatteri Snorkkeli. Ohjelma on suunnattu 0–12-vuotiaille lapsille sekä heidän perheilleen.

Vuoden 2024 teema ”Lasten Pirkkaset – kivaa kirjaimilla” kannustaa sekä lapsia että aikuisia leikkimään sanoilla keksimään tarinoita ja eläytymään satujen maailmaan. Nyt on hyvä aika käyttää mielikuvitusta ja hypätä mukaan lukuiloon! Inspiraatio vuoden teemaan saatiin Kirsi Kunnas 100 -juhlavuodesta, jonka ohjelmistossa Pirkkaset on myös mukana.  

Pirkkasten kiertävän esiintyjän Improvisaatioteatteri Snorkkelin esitys TosiSatu leikkii iloisesti sanoilla ja kirjaimilla. TosiSatu-esityksen voi kokea 23:ssa esityksessä 13:ssa eri kunnassa Pirkanmaalla. Snorkkeli viettää tänä vuonna myös 25-vuotisjuhlaa.

Kuukauden ohjelmassa on luvassa kymmeniä kiinnostavia ja innostavia kulttuuritapahtumia, joita ovat tuottaneet yksityiset toimijat, opistot, kulttuurikeskukset ja kunnat Pirkanmaalla.
Huomiothan, että muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia. Seuraa tapahtumaviestintää.  

Lasten Pirkkasia suunnittelee ja kehittää Pirkkaset-työryhmä, joka koostuu kuntien kulttuurivastaavista, ja jota koordinoi Tampereen kaupunki. 
 

Improvisaatioteatteri Snorkkeli on Lasten Pirkkaset
-kulttuurikuukauden kiertävä esiintyjä vuonna 2024

Lasten Pirkkaset -kulttuurikuukauden kiertäväksi esiintyjäksi on valittu Improvisaatioteatteri Snorkkeli ja sanoilla ja kirjaimilla leikkivä esitys TosiSatu. Esitys kiertää helmikuussa 2024 Pirkanmaan kunnissa ilahduttamassa lapsia ja lapsenmielisiä. TosiSatu toteuttaa iloisesti Pirkkasten vuoden 2024 teemaa "Kivaa kirjaimilla".

Lasten Pirkkasten kiertävä esiintyjä haettiin ensimmäistä kertaa Pirkanmaan Kulttuuripankin kautta. Tarjouksia eri taiteenlajeista saatiin yhteensä 18 ja valinnan suoritti seudullinen Lasten Pirkkaset -työryhmä.

Lue tiedote Kiertävän esiintyjän valinnasta

Kolme näyttelijää ilveilee sinisen huivin takana.

Improvisaatioteatteri Snorkkelin TosiSatu

TosiSatu on lastenteatteriesitys, jossa tarinasta ja sen juonenkäänteistä päättävät lapset.

Lapset pääsevät vaikuttamaan yhdessä ideoidun tarinan kulkuun käännekohdissa, jotka ovat tarinan kannalta olennaisia. Päätökset eivät siis koske pelkästään epäolennaisuuksia, kuten minkä värinen paita pojalla on tms. Tarina luodaan aidosti lasten päätösten mukaan ennalta suunnittelematta. Ainoastaan esityksen rakenne ja käytettävät tekniikat sekä arvioitu kesto ovat ennalta suunnitellut.

Esityksen tarinoiden rakentamisessa käytetään erilaisia improvisaatiotekniikoita sekä improvisoitua musiikkia.


Esityksen kesto 30 min.
Kohderyhmä yli 3-vuotiaat

Pirkkaset-verkosto jakaa lastenkulttuuritietoa Pirkanmaalla

Pirkkanen on Pirkanmaan yhteinen lastenkulttuuriverkosto, joka toimii alueen yhteisen lastenkulttuuritoiminnan hyväksi. Toiminta käynnistyi syksyllä 2002 Pirkanmaan seutukuntien lastenkulttuurihanke Pirkkasen muodossa. Nykyään Pirkkanen toimii verkostona, joka kattaa jo suurimman osan Pirkanmaan kunnista. Näkyvimpiä toimintamuotoja ovat joka helmikuu järjestettävä lastenkulttuurikuukausi Pirkkaset sekä kaikille avoin Pirkkaset-postituslista, jossa jaetaan tietoa lastenkulttuurin koulutuksista, seminaareista ja mahdollisuuksista alueella.

Pirkkaset työryhmä 2023-2024

Lastenkulttuuriverkostoa koordinoimaan on perustettu Pirkkanen työryhmä vuonna 2007. Työryhmän kokoonpano päivitetään kahden vuoden väliin. Toimintaan mukaan toivotaan edustajia kaikista Pirkanmaan kunnista. Työryhmää johtaa Tampereen kaupungin lastenkulttuurin johtava koordinaattori Marianna Lehtinen apunaan kuntien edustajista koottu työryhmä.

Työryhmään kuuluvat:

Arttu Pentikäinen - kulttuurikoordinaattori, Hämeenkyrö
Moona Räty - Vapaa-aikakoordinaattori, Juupajoki
Leo Van Aerschot - kulttuurituottaja, Kangasala
Eeva Markkanen - erikoiskirjastovirkailija, Kuhmoinen
Talvikki Torppa - kulttuurituottaja, Lempäälä
Henriikka Helpiola - nuoriso-ohjaaja, Mänttä-Vilppula
Pia Keltti - kulttuurikoordinaattori, Nokia
Pia-Maria Ahonen - kansalaisopiston rehtori, Orivesi
Elisa Vahosalmi - vapaa-aikatoimen ohjaaja, Parkano
Anni Riskala - nuoriso- ja kulttuuriohjaaja, Pirkkala
Päivi Paija - hyvinvointisuunnittelija, Punkalaidun
Taina Nieminen - kulttuurisihteeri, Ruovesi
Mari Immonen – intendentti, Suomen Kirjainstituutti, Sastamala
Piia Karkkola - johtava koordinaattori, Tampere
Niina Niiniluoto - koordinaattori, Tampere
Tuire Hänninen - tapahtumakoordinaattori/Tampere Filharmonia, Tampere
Minna Edgren - osastonjohtaja, Valkeakoski
Päivi Rantasalo -  päiväkodin johtaja, Vesilahti

 

 

Niina Niiniluoto
LIsätietoja Projektipäällikkö
Puhelin:
050 364 6134

Kulttuuri hallinto

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/lastenpirkkaset

Päivitetty 29.4.2024