Konkarit – ikäihmisten museopalveluja

Kolme värikästä kahvikuppia on aseteltu vaaleanpunaiselle pellavapöytäliinalle.

Konkarit tuo museopalveluja ikäihmisten lähelle hoivakoteihin, päiväkeskuksiin, lähitoreille ja korttelikerhoihin. Konkarit-toiminnassa matkataan menneestä nykyisyyteen valokuvien, esineiden, taiteen ja tarinoiden innostamina. Toiminnan lähtökohtia ovat ikäihmisten elämäntilanteet ja museokokoelmien kekseliäs käyttö.

Taidetta ja tarinoita muistisairaan rinnalla. Taidetyöskentely tuo mieleen myös muistoja.

TATAMURI® MUSEOSSA -taideryhmä 

Muistisairaille ja heidän läheisille tarjotaan tilaisuutta osallistua Tatamuri museossa -taideryhmään.

Pienryhmä kokoontuu kuusi kertaa tiistaisin aamupäivällä. Kohteina ovat olleet vaihtelevasti mm. Vapriikin eri näyttelyt ja museot, Tampereen taidemuseo, Sara Hildénin taidemuseo, Työväenmuseo Werstas,  Emil Aaltosen museo.

Osallistujat tutustuvat yhdessä keskustellen museon näyttelyyn, jonka jälkeen on keskustelua ja taidetyöskentelyä helpoin välinein. Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla. 

Pienryhmätyöskentely lisää muistisairaan ja hänen läheisen hyvinvointia ja kommunikointia sekä antaa vertaistukea. 

Ryhmätoiminnassa sovelletaan Tatamuri® -menetelmää, jonka nimitys tulee sanoista taidetta ja tarinoita muistisairaan rinnalla. Se on kehitetty ekspressiivisen ryhmätaideterapian menetelmien ja harjoitteiden pohjalta tehostetun palveluasumisen yksikössä ja hoivakodissa. Ohjaajana toimii yksi menetelmän kehittäjistä, ryhmätaideterapeutti Tiina Butter.

Ryhmässä on neljä muistisairas ja läheinen -paria. Osallistujien toivotaan sitoutuvan osallistumiseen jokaisella kerralla. Osallistumismaksua ei ole.

Otamme vastaan ilmoittautumisia ryhmään, joka toimii tiistaisin 20.8.-24.9. klo 10.30-12.30 .  Ota yhteyttä p. 040 806 3079 tai [email protected] 

HUOM. Alta löydät esitteet, joista toinen on Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n tilassa toimivasta ryhmästä. Myös siihen etsitään osallistujia.

!

Artikkeleita Tatamuri® museossa -ryhmätoiminnasta, kirjoittanut museolehtori Lila Heinola.

* Vuoden paras päivä. Taidetutka -verkkojulkaisu.  
* Tatamuri® in the Museum – Group for people with memory disorder and their family members.  ICOM CECAn Best practice 11, s. 110-119. 2023.

Nuorena töihin – Ikäihmiset kertovat tarinansa animaatiovideolla

Kesäkuussa 2023 animaatio-ohjaaja Anne Savitie äänitti ikäihmisten kertomuksia Peräkonttimuseon kiertueella, jossa oli esillä vanhoja työkaluja. Viisi kävijää kertoi nuoruuden töistä paimenena, kengänkiillottajana, ruhon halkaisijana, kauppa-apulaisena ja lapsenhoitajana.  Savitie kuvitti elämänmakuiset tarinat animoimalla Tampereen museoiden vanhoja esineitä ja leluja. Kuvituksena on käytetty myös nostalgisia Vapriikin kuva-arkiston valokuvia ja Yle Elävä arkiston mustavalkoisia filmitallenteita. Lämminhenkisen videon taustamusiikkina kuullaan muusikko Kusti Vuorisen säveltämää leppoisaa musiikkia. Konkarit -toimintaan kuuluneen projektin toteutti Anne Savitie Videootit ry:stä.

Lainaa museopaketti muisteluhetkeen tai taidetuokioon

Konkarit -toiminnassa tuotettuja museopaketteja lainataan lähinnä ikäihmisten parissa työskentelevälle henkilökunnalle. Helppokäyttöisten aineistojen avulla voi toteuttaa hauskoja ja virkistäviä tuokioita ikäihmisten kanssa. Teemoina äänimuseot, luonto, valokuvat, esineet ja taide. Tutustu valikoimaan alta!

Puinen läppäri on pöydällä ja näytöllä on kuva kuikasta järvellä.
Värikkäitä taidekortteja viuhkamaisessa muodostelmassa
Keltaisen käsilaukun edessä on koruja ja kosmetiikkaa.
Väriliituja, siveltimiä ja punakeltainen taidekuva.

Lainattavat museopaketit

Tutustu lainausohjeisiin ja teemoittain ryhmiteltyihin museopaketteihin.

Lila Heinola
Museolehtori
Puhelin:
040 806 3079

Konkarit - ikäihmisten museopalveluja

Osoite:
Alaverstaanraitti 5 33100 Tampere

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/konkarit

Päivitetty 20.5.2024