Maksuttomasti kulttuurin pariin

Tanssijoita liehuvat hameet päällä ja kädet ilmassa esiintymässä Laikunlavalla.

Tampereen kaupunki tarjoaa paljon maksutonta kulttuurisisältöä kaupunkilaisille ja kauempaa tuleville. Tältä sivulta löydät kootusti Tampereen kaupungin maksuttomat mahdollisuudet päästä kulttuurin pariin.

Tampereen kaupunkikulttuuriyksikkö

Kaupunkikulttuuriyksikkö tarjoaa kuntalaisille mahdollisuuksia harrastaa sekä nauttia taiteesta ja kulttuurista. Kulttuuritalo Laikun, Hiedanrannan kulttuurin, Haiharan taidekeskuksen ja Lastenkulttuurikeskus Rullan omat taidenäyttelyt, konsertit sekä erilaiset tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Joissain poikkeustapauksissa, kuten erikseen ilmoitettavissa taidepajoissa, saatetaan periä maltillinen materiaalimaksu.

Tampereen kaupunkikulttuuriyksikkö on koonnut myös Tampereen paikallishistoriaan liittyviä Kulttuuriraitteja, joiden kautta kenen tahansa on helppo tutustua Tampereeseen eri näkökulmista.

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy koko päivän klo 10–18 kerran kuussa perjantaisin. Päivämäärät vuonna 2024 ovat 5.4., 7.6., 5.7., 2.8., 6.9. ja 1.11.

Tampereen taidemuseo vastaa myös julkisista taideteoksista ympäri kaupunkia. Julkisten taideteosten ympärille on koottu esimerkiksi Tampereen likat - naisaiheisia julkisia veistoksia -kulttuuriraitti, jota pitkin pääsee taiteen äärelle.

Muumimuseo

Muumimuseoon on vapaa pääsy kerran kuukaudessa koko päivän eli klo 10–18 (syyskuussa ei ilmaisperjantaita näyttelyvaihdon vuoksi eikä toukokuussa). Päivät ovat 12.1., 9.2., 8.3., 12.4., 14.6., 12.7., 9.8., 11.10., 8.11. ja 13.12.2024. Muumimuseoon on vapaa pääsy myös kansainvälisenä museopäivänä, lauantaina 18.5.2024.

Sara Hildénin taidemuseo

Ilmainen sisäänpääsy kerran kuussa kuukauden viimeisenä perjantaina klo 15-18.

Museokeskus Vapriikki

Ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15-18.

Museo Milavida

Ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15-18.

Amurin museokortteli

Ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15-18.

Tampere Filharmonia

Tampere Filharmonia järjestää vuosittain ilmaisen, jo perinteeksi muodostuneen Puistokonsertin Sorsapuistossa elokuussa.

Vuodesta 2002 toiminut Nuori kuuntelija -klubi antaa 15–26-vuotiaille ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua suuren orkesterin toimintaan ja nauttia monipuolisesta musiikista. Nuori kuuntelija -klubiin liittyminen on ilmaista, ja jäsenet saavat muiden etujen lisäksi pääsylipun orkesterin Faunien iltapäivä -kamarimusiikkikonsertteihin maksutta. 

Tampere Filharmonia järjestää lisäksi päiväkoti- ja koululaisryhmille vuosittain useita maksuttomia konsertteja ja harjoitusvierailuja. Koululaiskonsertteja tarjotaan ensisijaisesti tamperelaisluokille, harjoitusvierailut ovat avoimia kaikille Pirkanmaan ryhmille päiväkotilaisista opiskelijoihin.

Tampereen seudun työväenopisto

 • Maahanmuuttajille suunnattuja luku- ja kirjoitustaidon ja suomen kielen kursseja (maksuttomissa näkyy hintana 0 €, kaikki eivät ole maksuttomia)
 • Yleisluentoja koko lukuvuoden
 • Keskiviikkokahvit-tapahtuma (luentoja ja työpajoja) viikoittain lukuvuoden aikana
 • Hankekoulutukset ovat maksuttomia (tällä hetkellä työllistymiseen, perustaitoihin ja suomen kieleen liittyvät koulutukset Digitaitoja maahanmuuttajille -hankkeessa ja Kiihdytyskaista kestävään arkeen -hankkeessa)
 • Opinverstaalla henkilökohtaista ja yksilöllistä ohjausta, maksuttomia tapaamisia 1–10 kertaa
 • Teams-alustan käyttöopetukset työväenopistossa opiskeleville
 • Ilmoittautumisapupisteet lukukausien alussa (henkilökohtaista ohjausta netti-ilmoittautumisen tekemiseen)

Tampereen Sävel

Kuorotapahtuma Tampereen Sävel järjestetään parittomien vuosien kesäkuussa, seuraavan kerran 11.–15.6.2025.

Maksuttomia tapahtumia:

 • Ennakkotapahtuma Muista Sävel!
 • Yhtyelaulukilpailu (lukuun ottamatta päätöskonserttia) ja yhtyelaulukilpailun päätöskaronkka
 • Kuorokatselmus (lukuun ottamatta päätöskonserttia)
 • Ilmaiskonserttisarja Kuule Sävel!
 • Keskustelutilaisuuksia

Tampere Jazz Happening

Kansainvälinen jazz-tapahtuma järjestetään Tampereella vuosittain pyhäinpäivän viikonloppuna, seuraavan kerran 31.10.–3.11.2024.

Festivaalin avajais- ja päätöskonsertit ovat maksuttomat.

Tampere Biennale

Uuden suomalaisen konserttimusiikin tapahtuma Tampere Biennale järjestetään parillisten vuosien huhtikuussa, seuraavan kerran 10.–14.4.2024.

Osa konserteista on pääsymaksuttomia. Myös festivaalin ennakkotapahtuma ja näyttelyt ovat maksuttomia.

Tampereen kaupunginkirjasto

Paitsi loputtomasti luettavaa kirjastokortilla, Tampereen kaupunginkirjasto tarjoaa monia mahdollisuuksia osallistua pääsymaksuttomiin tapahtumiin ja koulutuksiin. Kirjasto tarjoaa myös maksutonta asiointipalvelua heille, joille kirjastossa käynti on hankalaa.

Kaikukortti

Tampereen kaupunki on osa Kaikukortti-verkostoa. Kortti on tarkoitettu tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleville henkilöille ja perheille, joilla on asiakkuus korttia jakavassa sosiaalipalvelussa tai muun korttia jakavan tahon piirissä.

Kaikukortilla voi hankkia maksuttomia pääsylippuja esimerkiksi museoon, teatteriin, festivaaleille tai konsertteihin. Kaikukortti on henkilökohtainen ja maksuton.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/maksutontakulttuuria

Päivitetty 25.4.2024