Kuntosalit ja ulkokuntosalit

Kuntosalit

Tampereen kaupungin kuntosalit sijaitsevat uimahallien ja liikuntahallien yhteydessä. Kuntosalit ovat pääsääntöisesti avoinna kyseisen liikuntapaikan aukioloaikojen mukaisesti. Tampereen kaupungin kuntosaleilla ikäraja on yleisövuoroilla 15 vuotta.

Kohteita: 9

Listanäkymässä voit hakea kuntosalia uimahallin tai liikuntahallin nimellä ja rajata niitä alueittain. Karttanäkymässä voit hakea katuosoitteella lähimmät kuntosalit.

Ulkokuntosalit

Tampereella on liikunta-alueilla useita monipuolisilla ulkokuntosalilaitteilla varustettuja kuntoilupisteitä, jotka ovat kuntoilijoiden vapaassa ympärivuotisessa käytössä. Laitteilla voi treenata muun muassa lihaskuntoa, tasapainoa ja notkeutta. Laitteet ovat helppokäyttöisiä ja soveltuvat eri ikäisille ja kokoisille kuntoilijoille. Laitteissa ei ole erillisiä painoja, vaan ne perustuvat käyttäjän oman kehon käyttämiseen vastuksena. Laitteista löytyy laitekohtainen käyttöohje.

Lisäksi monissa puistoissa on tällä hetkellä kuntoilupaikkoja, joista keskustassa sijaitsevat muun muassa Ratinan ja Sorsapuiston monipuoliset kuntoilupaikat.  Uusimmat ulkokuntoilupaikat löytyvät Näsijärven rantamaisemista Ranta-Tampellasta ja Niemenrannan Sahanvainionpuistosta.

Kohteita: 10

Listanäkymässä voit hakea ulkokuntosalia nimellä ja rajata paikkoja alueittain. Karttanäkymässä voit hakea katuosoitteella lähimmät ulkokuntosalit.

Vinkkejä ulkokuntosaliharjoitteluun

Ulkokuntosalilaitteilla saat mukavan lisän vaikka kävelylenkille. Alla olevia liikesarjoja tehdään 2-3 sarjaa ja sarjan välillä pidetään 30 - 60 sekunnin tauko. Toistoja voi tehdä oman tuntemuksen mukaan 15 - 20. Tauottamalla liikesarjat oikein saat harjoituksesta mahdollisimman suuren hyödyn.

  1. Dippi: Tartu telineeseen, nosta vartalo yläasentoon ja pudottaudu hitaasti alas kyynärpäät koukistuen. Ojenna kädet ja nosta vartalo uudelleen yläasentoon. Liike vahvistaa käden ojentajia ja rintalihaksia.
  2. Lonkat letkeäksi: Ota tukeva asento. Lähde heiluttelemaan jalkoja rytmikkäästi vuorotahtiin eteen ja taakse. Liike lisää lonkan liikkuvuutta.
  3. Pehmitä panssarihartiat: Istu laitteeseen jalat tukevasti maassa tai ojenna jalat suoriksi. Ota tukeva ote laitteen kahvoista. Vedä kyynärpäitä kohti maata ja palauta takaisin lähtöasentoon. Laite vahvistaa yläselän lihaksia ja ryhtiä. Jalat ojennettuina liike vahvistaa myös vatsalihaksia.
  4. Alleille kyytiä: Istu laitteeseen jalat tukevasti maassa tai laita jalat koholle ristiin. Työnnä kädet suoriksi ja palauta liike rauhallisesti takaisin lähtöasentoon. Liike vahvistaa käden ojentajalihaksia.
  5. Pakarat ja reidet piukaksi: Istu laitteeseen jalat tukevasti lantion leveydelle. Ojenna jalat suoriksi jättäen polvet pieneen koukkuun. Jalkojen etäisyys toisistaan pysyy samanlaisena koko liikkeen ajan. Huomioi, ettei polvet kierry sisäänpäin. Palauta liike takaisin lähtöasentoon. Liike vahvistaa reisi- ja pakaralihaksia.
  6. Jenkkakahvat kuutamolle: Asetu tukevasti laitteeseen. Heilauta jalkoja puolelta toiselle niin, että kyljet rutistuvat ja tekevät työn. Pidä ylävartalo mahdollisimman paikoillaan. Liike lisää liikkuvuutta ja keskivartalon notkeutta. Lisäksi liike vaikuttaa myös tasapainoon.
  7. Kadonneiden vatsalihasten metsästys: Istu tukevasti laitteeseen jalat maassa. Ota alakautta tukeva ote rullasta ja tee nöyrä, kohtelias kumarrus eteenpäin. Liike vahvistaa vatsa- ja keskivartalon lihaksia.
  8. Ruorin pyöritys: Ota nupista kiinni ja pyöritä ruoria molempiin suuntiin. Ruoria voi pyörittää ympäri myös erikseen oikealla ja vasemmalla kädellä. Liike lisää olkanivelen ja koko hartiaseudun liikkuvuutta ja notkeutta.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/kuntosalit

Päivitetty 8.5.2024