Hyppää sivuvalikkoon

Ohjeita rottien ja muiden haittaeläinten torjuntaan

Terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisille tulee ajoittain ilmoituksia asuntoalueilla havaituista rotista. Rottien ennaltaehkäisy on tärkeätä, sillä rotat voivat saastuttaa elintarvikkeita, levittää tarttuvia tauteja ja tuhota rakenteita. Rottien ja muiden haittaeläinten toistuva esiintyminen kiinteistöllä johtuu yleensä jätehuoltoon liittyvistä ongelmista. Myös erilaiset maankaivutyöt saattavat aiheuttaa rottien liikehdintää.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön haltija on tarvittaessa velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä. Ennaltaehkäisevinä toimenpiteinä tulee varmistaa, että tuhoeläimillä ei ole ravintoa ja suojaa. Esimerkiksi maahan tippuneet ylimääräiset linnunruoat tai omenat tulee poistaa ja kompostorin tiiveydestä varmistua. Romu- tai lautakasat voivat toimia rottien pesimäpaikkoina.

Mikäli rottia on havaittu usein tietyllä alueella, kannattaa sopia yhteisistä torjuntatoimenpiteistä naapureiden kanssa.

Ensisijaisena toimenpiteenä tulee varmistaa, että kiinteistön jätehuolto on järjestetty siten, että eläimet eivät pääse kompostoriin tai jäteastiaan. Jäteastioiden tulee olla ehjiä ja niiden kansien tulee olla aina suljettuina. Pidä ympäristö siistinä ja varastoi elintarvikkeet ja lemmikkien ruuat niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi. Tilkitse mahdolliset raot niin, että jyrsijät eivät pääse sisätiloihin tai varastoihin. Lintujen ruokinta on suositeltavaa lopettaa alueella, jossa rottia on havaittu.

Tarvittaessa rottia voidaan hävittää loukuttamalla. Loukkuja myydään mm. rautakaupoissa, tavarataloissa ja puutarhamyymälöissä. Loukkuja tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Rotantorjuntaan tarkoitettujen jyrsijämyrkkyjen myynti yksityishenkilöille päättyi 2018. Tarvittaessa torjuntaan voi hankkia myös ammattilaisen apua. Tuholaistorjuntaa suorittavien yritysten yhteystietoja löydät esimerkiksi internetistä.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Tampereen palvelupiste antavat ohjeita kompostoinnista sekä jätteiden oikeasta käsittelystä.

Tampereen palvelupiste

Osoite:
Frenckellinaukio 2 B 33100 Tampere
Puhelin:
041 7308168 (puhelin, pvm/mpm) Asiakaspalvelu
Maanantai: 09:00-16:00
Tiistai: 09:00-16:00
Keskiviikko: 09:00-16:00
Torstai: 09:00-16:00
Perjantai: 09:00-16:00
Päivitetty 10.2.2023