Hyppää sivuvalikkoon

Maisemapellot

Tyttö isojen auringonkukkien keskellä.

Tampereella on nyt yhdeksän maisemapeltoa, joissa kasvatetaan erilaisia maisemakasveja ja pölyttäjäystävällisiä kasveja. 

Auringonkukkaa ja hunajakukkaa on tänä vuonna  kylvetty Niemenrantaan Sahanvainionpuistoon, Lukonmäkeen Lystihuoneenpuistoon, Takahuhtiin Varsanpuiston pohjoiselle lohkolle ja Muotialaan Vuohenpellolle. 

Lepovuorossa apilanurmella vuonna 2023 ovat Pohtolanpuisto, Vihiojanpuisto, Kohmanpuisto, Ryydynpuisto, osa Varsanpuistoa ja Turtosenrinne.

!

Maisemapellot elävöittävät maisemaa ja ilahduttavat ohikulkijoita. Kukkien ja viljojen poiminta on kielletty, jotta pelto pysyisi kauniina mahdollisimman pitkään.

Kohteita: 9

Maisemapeltojen hoito

Maisemapeltoja hoidetaan luonnonmukaisesti perinteisin maatalouden menetelmin esimerkiksi kyntämällä, äestämällä, kylvämällä ja niittämällä. Maisemapelloilla viljellään erilaisia vilja- ja hyötykasveja, nurmikasveja, kukkivia maisemakasveja tai niiden seoksia. Luonnonmukaiselle viljelylle ominaista viljelykiertoa eli eri kasvien vuorottelua hyödyntäen maisemapeltojen kasvilajien valinta ja viljelykasvien vuorottelu suunnitellaan viideksi vuodeksi kerrallaan.

Torjunta-aineettomista viljelymenetelmistä johtuen pelloilla kasvaa viljelykasvien lisäksi maaperän siemenpankista nousseita oheiskasveja. Monipuolisella viljelykierrolla rajoitetaan rikkakasvien ja kasvitautien esiintymistä ja edistetään peltoluonnon monimuotoisuutta. Maisemapeltojen monilajinen kasvusto tarjoaa ravintoa alueiden hyönteis- ja perhoslajistolle. Kaupunkiympäristön monipuolistamisen lisäksi maisemapeltojen tarkoituksena on avoimen kulttuurimaiseman ja siihen liittyvän eliöstön säilyttäminen.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/maisemapellot

Päivitetty 18.8.2023