Hyppää sivuvalikkoon

Asunnon sisälämpötilan aiheuttamien haittojen vähentäminen helteellä

Hellejaksojen aikana asuntojen sisäilman lämpötila voi nousta niin korkeaksi, että siitä on mahdollista aiheutua terveyshaittaa.

Asumisterveysasetuksen mukainen huoneilman lämpötilan toimenpideraja on asunnoissa lämpimänä vuodenaikana +32 ℃.

Palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja muissa vastaavissa tiloissa (mm. kotihoidossa olevat vanhukset tai heikkokuntoiset) huoneilman lämpötilan toimenpideraja on +30 ℃.

Jos korkea lämpötila johtuu taloyhtiön vastuulla olevan teknisen laitteen viasta, tulee taloyhtiön korjata vika.

Asunnon omatoiminen viilennys

Asukkaat huolehtivat ensisijaisesti itse asunnon jäähdyttämisestä passiivisin keinoin tai esimerkiksi siirrettävällä koneellisella jäähdytyksellä.

Passiivisia keinoja ovat ikkunoiden kautta sisään tulevan auringon lämpösäteilyn vähentäminen erilaisilla kaihtimilla, markiiseilla tai ikkunaan kiinnitettävillä kalvoilla.

Yötuuletuksella kuten yöaikaisella ristivedolla voidaan jäähdyttää päivällä kuumenneita rakenteita viileämmiksi. Jos passiivisista keinoista ei ole riittävästi apua, suositellaan koneellista jäähdytystä. Hankintahinnaltaan edullisin on siirrettävä jäähdytin, jota voidaan käyttää siinä huoneessa, missä oleskellaan.

Jäähdyttäviä laitteita voidaan asentaa huoneistoihin myös kiinteästi. Jos jäähdyttimen lauhdutinosa on ulkoseinässä tai sen ulkopuolella, sen asentamiseen tarvitaan taloyhtiön lupa sekä usein myös rakennusvalvontaviranomaisen lupa.

Kehon viilennys

Kehon lämpötilaa voi viilentää esimerkiksi kevyellä ja väljällä vaatetuksella, viileillä suihkuilla, viilentämällä lakanat pakastimessa tai käyttämällä huoneiston viileämpiä huoneita.
Helteellä on tärkeää muistaa myös kehon neste- ja suolatasapainon ylläpito juomalla riittävästi vaikkapa vettä, kivennäisvettä tai mehua.

Jos asukkaalla on lämmönsietoa heikentäviä tai kuumuudesta pahentuvia kroonisia sairauksia, kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Päivitetty 11.9.2023