Hyppää sivuvalikkoon

Talviajan pysäköintirajoitukset

Talvikunnossapidon takia joudutaan joillakin kaduilla rajoittamaan kadun varren pysäköintiä.

Siirtokehotusmerkit

Monilla kapeilla kaduilla aurausta ja muuta talvikunnossapitoa ei mahduta tekemään, jos autot eivät siirry kadun varsilta. Pysäköintiä rajoitetaankin tietyillä kaduilla siirtokehotustauluilla, siten että autot on siirrettävä kadun varresta pois tiettynä viikonpäivänä tiettyyn kellonaikaan joka toinen viikko. Taulu osoittaa ajankohdan, jolloin autojen on oltava poissa kadulta. Siirtokehotustaulut ovat voimassa taulun ilmoittaman ajan, pääsääntöisesti marraskuun 15. päivästä huhtikuun loppuun. Keväisen hiekoitussoran poiston takia siirtokehotustaulujen voimassaoloa saatetaan pidentää.

Joidenkin katujen varteen saatetaan tuoda myös vilkkuvalolla varustettu tilapäinen siirtokehotustaulu tarpeen vaatiessa, jotta katu päästään puhdistamaan lumesta. Taulu tuodaan kadun varteen kolme päivää ennen työn aloittamista ja siihen merkitään työn alkamispäivämäärä ja -kellonaika. Tilapäisessä taulussa vilkkuu merkkivalo, jotta auto huomattaisiin siirtää töiden tieltä.

Lähisiirto maksaa autonomistajalle 100 €

Jos autoa ei ole siirretty pois, kaupunki siirrättää auton lähimpään vapaaseen paikkaan ns. lähisiirtona, josta autonomistajaa laskutetaan 100 €. Siirtokehotusmerkkejä on sijoitettu Kalevaan, Juhannuskylään, Tammelaan, Pyynikille ja Vuorekseen.

Virheellisestä pysäköinnistä voidaan antaa pysäköintivirhemaksu, vaikkei kadulla tehtäisikään kunnossapitotöitä taulun ilmoittamana aikana. Siirtokehotustaulu on Tieliikenneasetuksen 11 §:n tarkoittama liikennemerkki, jota kuljettajan on noudatettava riippumatta siitä tehdäänkö merkin vaikutusalueella kunnossapitotyötä. 

Siirtokehotusmerkki autojen siirtämiseksi auran tieltä.
Siirtokehotusmerkki ilmoittaa, että autot on siirrettävä kunnossapidon takia kadun varresta parittoman viikon tiistaina kello 8-12. Siirtokehotus on voimassa 15.11.-30.5.

Vuoropysäköintimerkit ja muut talviajan pysäköintirajoitukset

Vuoropysäköinti ja muut talviajan pysäköintirajoitukset ovat voimassa 15.10.-30.4. Vuoropysäköintimerkkejä löytyy esimerkiksi Hervannasta, Kissanmaalta, Hyhkyssä ja Härmälästä. Pysäköinti on kielletty parillisina tai parittomana päivinä tiettyyn kellonaikaan.

  1. I -merkinnällä olevat merkit kieltävät pysäköinnin merkin vaikutusalueelle parittomina päivinä.
  2. II -merkinnällä olevat merkit kieltävät pysäköinnin merkin vaikutusalueelle parillisina päivinä.
  3. Mikäli merkissä on lisäkilven osoittama voimassaoloaika, niin merkki on voimassa vain tuona aikana.
  4. Mikäli merkissä ei ole lisäkilven osoittamaa voimassaoloaikaa, niin merkin voimassaolo alkaa klo 8 kyseisen päivän aamuna.

Myös muita talviajan pysäköintirajoituksia käytetään, ja ne on pääosin merkitty pysäköintikieltomerkin alle lisäkilvellä kuten "Tiistaisin 8-12". Päivä- ja kellonaikarajoituksella merkityn kadun varrella pysäköinti on kielletty merkin osoittamana ajankohtana. Näitä talvirajoituksia on käytössä ympäri kaupunkia muun muassa Viinikassa, Hallilassa ja Raholassa. Keskustassa on käytössä yöaikaisia pysäköinti- ja pysäyttämiskieltoja.

Jos auto jää kadun varteen vuoropysäköinti- tai aikarajoitusmerkistä huolimatta, sitä ei siirretä lähisiirtona. Sen sijaan autonomistaja voi saada pysäköintivirhemaksun.
 

Etualalla vuoropysälöintimerkki ja kadun varrella pysäköityjä autoja, taustalla kerrostaloja.
Vuoropysäköintimerkki kieltää pysäköinnin tällä puolella katua 15.11.-30.4. parittomina päivinä arkisin kello 9-16.
Päivitetty 13.1.2023