Hyppää sivuvalikkoon

Asumisen aikana

Asunnon hoito

Vuokralaisena sinulla on velvollisuus pitää asunnosta huolta ja huolehtia sen siisteydestä, paloturvallisuudesta ja vuokranantajan kanssa erikseen sovituista kunnossapitotöistä. Asunnosta kannattaa pitää huolta myös oman viihtyvyytesi vuoksi.

Vuokralaiselle kuuluvista huoltotoimenpiteistä saat tietoa vuokranantajaltasi ja useimmilla vuokranantajilla onkin lista, mistä käy ilmi mikä huoltotyö kuuluu vuokralaiselle, isännöitsijälle, huoltoyhtiölle tai vuokranantajalle. Jos jokin sinulle kuuluva huoltotyö on sinulle vierasta, voit pyytää vuokranantajaa tai isännöitsijää opastamaan sinua.

Yleisimmin vuokralaisen tekemiin huoltotöihin kuuluu
•    Palovaroittimen asennus ja pattereiden vaihtaminen
•    Liesituulettimen putsaaminen kuukausittain. Tukkeutunut liesituuletin lisää paloriskiä.
•    Ilmanvaihtoventtiilien putsaaminen säännöllisesti
•    Lattiakaivojen ja pesualtaan hajulukon puhdistaminen säännöllisesti
•    Asuntopihan kunnossa pitäminen tai parvekkeen siisteys
•    Kylmälaitteiden, kuten pakastimen sulatus tarvittaessa
•    Yleinen siisteyden ylläpitäminen pitää asunnon pinnat kunnossa pidempään ja ehkäisee haju- tai tuholaishaittoja

Jos epäilet tai huomaat asunnossa vahingon tai virhettä, olet ilmoitusvelvollinen vuokranantajalle. Jos vahinko on vakava tai aiheuttaa suurta haittaa, ilmoitus on tehtävä viipymättä. Huomaa, että olet korvausvelvollinen, jos olet jättänyt ilmoitusvelvollisuuden täyttämättä ja vuokranantajalle on koitunut tästä suurempaa haittaa, kuin jos ilmoitus olisi tehty heti vahingon tultua ilmi.

Asuinhuoneiston normaali kuluminen

Vuokralainen ei vastaa huoneiston normaalista kulumisesta, ellei vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu. Tavanomaista kulumista ovat esimerkiksi lattian ja seinien ikääntymiseen liittyvä kuluminen, kuten huonekalujen ja tekstiilien aiheuttamat varjostumat lattioilla ja seinillä. Normaalia kulumista on myös muut asunnon ikään liittyvät kulumat ja virheet, joihin vuokralainen ei ole voinut vaikuttaa. Kotieläinten aiheuttamat jäljet eivät sitä vastoin ole tavanomaista kulumista, vaan niiden voidaan katsoa kuuluvan vuokralaisen korvattaviksi.

Välillä voi olla vaikea arvioida, mikä on normaalia kulumista ja mikä ei. Nyrkkisääntönä voidaan pitää arviota siitä, onko jälki syntynyt hitaasti pitkän ajan kuluessa vai äkillisesti. Äkillisistä vaurioista ja vuokralaisen hoitamattomuuden tai huolimattomuuden vuoksi tulleista vahingoista on vuokralainen korvausvelvollinen. Hitaasti ajan myötä syntyneet vahingot ovat useimmiten luokiteltavia normaaliksi kulumiseksi ja vuokranantajan vastuulla.

Muuttaessa asuntoon on suositeltavaa tehdä katselmus, missä asunnossa olevat virheet kirjataan ylös, jotta asunnosta pois muuttaessa ei joudu vastuuseen jo asunnossa olleista virheistä. Yhdessä vuokranantajan kanssa tehty katselmus ja esimerkiksi kuvat asunnon kunnosta vuokraushetkellä ovat avuksi, jos pois muuttaessa asunnon kunnosta on erimielisyyksiä.

Vaikka normaali kuluminen on vuokranantajan vastuulla, on vuokralainen ilmoitusvelvollinen havaitessaan asunnossa vahingon tai puutteen. Esimerkiksi tiputtava vesiputki voi aiheuttaa ison vahingon, jos asiaan ei puututa. Vuokralainenkin voi joutua korvausvastuuseen esimerkiksi vesivahingosta, jos ei ole sen havaittuaan tehnyt ilmoitusta vuokranantajalle, vaikka kyseessä olisikin muuten asunnon iästä johtuva virhe.

Tuholaiset

Pitämällä asunnon siistinä ehkäiset muun muassa tuholaisten leviämistä. Jos kuitenkin huomaat asunnossasi tuholaisia, ilmoita asiasta välittömästi isännöitsijälle. Tuholaiset leviävät helposti taloyhtiössä esimerkiksi ilmastokanavien kautta. Saat isännöitsijältä ohjeet, miten toimia tuholaistapauksissa, noudata tarkasti näitä ohjeita. 

Lisätietoa tuholaisista

Naapurusto

Joskus naapurustossa esiintyy toistuvia häiriöitä, kuten metelöintiä, kiusaamista tai erilaisia ristiriitoja. Tällaisissa tapauksissa mieti, voisitko keskustella asiasta suoraan naapurisi kanssa tai yhdessä taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Voit myös olla yhteydessä isännöitsijään tai vuokranantajaan. Tarvittaessa Naapuruussovittelukeskus tarjoaa maksutonta konsultointia.

Jos havaitset naapurustossa akuutin vaaratilanteen, ole yhteydessä hätäkeskukseen. Jos naapurissa on alaikäisiä lapsia, joiden turvallisuudesta herää huoli, ole yhteydessä poliisiin, sosiaalipäivystykseen tai lastensuojelun päivystykseen.

Päivitetty 7.7.2023