Hyppää sivuvalikkoon

Asunnonhaku ja muutto

Asunnonhaku

Mieti ensin, millaista asuntoa tarvitset ja millainen asunto sopii taloudelliseen tilanteeseesi. Asumisen kuluihin on hyvä laskea mukaan myös vesimaksu, sähkölasku ja mahdolliset lämmityskulut sekä kotivakuutus. Huomioi budjettia laskiessasi tarvittaessa Kelan asumistuessa ja perustoimeentulotuessa huomioitavat hyväksyttävät vuokramenojen kuntakohtaiset rajat.

Oikeutesi Kelan asumistukeen ja perustoimeentulotukeen voit laskea suuntaa antavasti Kelan sivuilta löytyvien laskureiden avulla. Voit tarkistaa Kelan toimeentulotuen kuntakohtaiset rajat Kelan sivuilta.

Täytä asuntohakemukset mahdollisimman monelle eri vuokranantajataholle. Hakemukseen voit kuvata tilannettasi sekä asunnonhaun kiireellisyyttä. Jos sinulla on luottohäiriömerkintä, hakemukseen on hyvä kirjoittaa mitä asioita velat koskevat, milloin ne ovat syntyneet ja miten huolehdit nykyään asumismenoista. Vuokranantajalla on oikeus tarkistaa luottotietosi asuinhuoneistoa vuokrattaessa.

Hakemukset tehtyäsi on suositeltavaa olla puhelimitse yhteydessä vuokranantajiin. Muista tarkistaa hakemusten voimassaoloajat ja tarvittaessa uusia hakemukset. Vuokranantajatahosta riippuen hakemusten voimassaoloaika on 1 - 3 kuukautta.

Vinkkejä asunnonhakuun:

  • Laita hakemuksia mahdollisimman moneen paikkaan ja soita hakemusten perään.
  • Hae myös yksityisten vuokranantajien asuntoja.
  • Voit tehdä myös itse asunnonhakuilmoituksen tori.fi-sivustolle tai Facebook-ryhmiin.
  • Kerro jos sinulla on säännöllinen työ tai opiskelupaikka, hakiessa on hyvä erottua!
  • Kerro selkeä syy miksi haet asuntoa, esimerkiksi uusi työ- tai opiskelupaikka, erotilanne tai muutto paikkakunnalle.
  • Kerro, miksi olisit hyvä vuokralainen. Ole rehellinen, mutta älä liioittele!
  • Huomioi, että asunnon haku vaatii aktiivisuutta; huolehdi, että hakemukset ovat voimassa ja seuraa vaihtuvaa asuntotarjontaa.
  • Älä lannistu, jos et saa asuntoa heti, asunnon saaminen voi viedä aikaa.
  • Ole rehellinen ja avoin luottotiedoistasi, vuokranantajalla on oikeus tarkistaa luottotietojesi tila.
  • Jos sinulla on vanhaa vuokravelkaa, sovi lyhennyssuunnitelma velasta perinnän, ulosoton tai vuokranantajan kanssa, jos mahdollista. Maksettuasi vuokravelan, pyydä REF-merkintää Asiakastieto Oy:stä tai Bisnodelta.

Jos olet asunnoton tai asunnon tarpeen ollessa kiireellinen suositellaan hakemukset tekemään ilman hakua rajoittavia aluerajauksia tai esimerkiksi hissi- tai parvekevaatimuksia, elleivät ne ole terveyden kannalta välttämättömiä. Asunnon voi saada, vaikka luottotiedot eivät olisi kunnossa.

Silloin, kun olet joutunut asunnottomaksi ja sinulla ei ole paikkaa missä yöpyä, tamperelaisille asunnottomille on tarjolla tilapäistä majoitusta Pirkanmaan hyvinvointialueen asumispäivystyksessä Hervannan Väkipyöränkadulla. Asumispäivystys on avoinna ympäri vuorokauden.

Vuokranantajia

Tampereella on sekä yksityisiä vuokranantajia, että suurempia vuokranantajayrityksiä. Voit selata vapaana olevia tai vapautuvia asuntoja muun muassa näiltä sivustoilta:

Varallisuusrajat vuokra-asunnoissa

Tampereella on sekä vapaarahoitteisia että valtion arava- tai korkotukilainalla rahoitettuja eli ARA-rahoitettuja vuokra-asuntoja. Vapaarahoitteisissa kohteissa ei ole tulo- eikä varallisuusrajoja. ARA-rahoitteisiin kohteisiin asukkaat valitaan sosiaalisin perustein ja kohteissa on hakijaruokakunnan henkilömäärän mukaan määräytyvä varallisuuden enimmäisraja.

ARA-rahoitteisista asunnot

Asuntotarjouksen vastaanottaminen

Kun saat asuntotarjouksen, tutustu siihen huolella. Millaiset asumiskulut tarjotussa asunnossa on, millaista vakuutta asunnosta pyydetään ja vastaako asunto hakemaasi? Huomaa, että asuntotarjouksissa on aikaraja, minkä sisällä tarjoukseen pitää vastata. Aikaraja on usein noin kaksi vuorokautta ja tarjous raukeaa aikarajan umpeuduttua.  Tarkista siis, milloin asuntotarjoukseen on viimeistään vastattava ja ole mahdollisimman pian yhteydessä asunnontarjoajaan. Jos et ole vielä käynyt katsomassa asuntoa, tässä vaiheessa voit vielä sopia asuntonäytöstä.

Muistathan vastata asuntotarjoukseen myös silloin, kun et ota asuntoa vastaan. Perustele päätöksesi, sillä jos asuntotarjous on vastannut hakemustasi, asunnontarjoaja ei välttämättä tarjoa sinulle uutta asuntoa perusteettoman asuntotarjouksen hylkäämisen jälkeen.

Tarkista asuntotarjouksesta, mitä liitteitä sinun tulee toimittaa vuokranantajalle, mihin päivämäärään mennessä ja huolehdi liitteet ajoissa vuokranantajalle. Usein vaadittavia liitteitä ovat viimeisin esitäytetty veroilmoitus, viimeisin palkkakuitti tai opiskelijatodistus, päätökset Kelan etuuksista ja perheenlisäystä odottavilta raskaustodistus. Jos haet asuntoa kohteesta, jossa on varallisuusrajat, tulee sinun toimittaa myös selvitys varallisuudestasi sekä varallisuudesta vähennettävistä mahdollisista veloistasi. Lisätietoja liitteiden toimittamisesta saat tarvittaessa asunnontarjoajalta.

Asuntotarjouksen hyväksyttyäsi voit lähteä selvittämään vuokravakuutta.

Tietoa vuokravakuudesta

Muuttajan muistilista

  • Jotta vältyt kahden asunnon päällekkäiseltä vuokralta muista irtisanoa edellinen vuokra-asuntosi kirjallisesti ajoissa. Tee poismuuttoilmoitus myös isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle tarvittaessa.
  • Selvitä vuokravakuus uuteen asuntoosi ajoissa.
  • Tee muuttoilmoitus Postiin ja Maistraattiin ja käännä postisi samalla uuteen osoitteeseen. Postin sivuilla pystyt tekemään muutokset sekä Postiin että Maistraattiin samalla ilmoituksella: Muuttoilmoitus - Posti
  • Tee osoitteenmuutos itse niihin palveluihin, joihin osoite ei päivity automaattisesti (esimerkiksi aikakauslehdet).
  • Jos käytössäsi on oma kiinteä netti, ilmoita operaattorille muutostasi.
  • Tee uusi sähkösopimus uuteen osoitteeseen ja irtisano vanha sopimus. Määräaikaisen sopimuksen voi myös vaihtaa uuteen osoitteeseen.
  • Vaihda kotivakuutuksesi uuteen osoitteeseen.
  • Ilmoita muutoksista Kelaan.
  • Varaa asunnon loppusiivoukselle aikaa ja tee siivous taloyhtiön ohjeiden mukaan.
  • Palauta edellisen asunnon kaikki hallussasi olleet avaimet viimeistään sovittuna ajankohtana.
  • Tee uudessa osoitteessasi muuttoilmoitus isännöitsijälle ja huoltoyhtiölle vuokranantajan ohjeiden mukaisesti.
  • Tee uudessa asunnossasi katselmus asunnon kunnosta ja kirjaa/valokuvaa viat ja puutteet, vie tieto näistä myös vuokranantajalle.
  • Hae tarvittaessa autopaikkaa tai taloyhtiön pysäköintilupaa huoltoyhtiöltä.
  • Nauti uudesta kodistasi!
Päivitetty 7.7.2023