Luontoretkeläisiä pitkospuilla Koukkujärven rannalla.

Luontoretket

Ympäristönsuojeluyksikkö järjestää kesäisin luontoretkiä eri puolille Tamperetta. Retket ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Muista sään ja maaston mukaiset varusteet sekä ajantasaiset koronaohjeistukset. Kantakaupungin retkien lähtöpaikoille olisi hyvä saapua mahdollisuuksien mukaan kävellen, pyörällä tai bussilla.

Kesän 2022 luontoretket

Pääosan kesän 2022 luontoretkistä vetää kokenut luontoasiantuntija ja monilta aiemmilta luontoretkiltä tuttu Lasse Kosonen. Retkien vakipäivä on sunnuntai joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. Retket alkavat päasiallisesti kello 10 ja kestävät parisen tuntia. Tarkistathan kunkin retken päivän ja aloitusajan alla olevasta retkilistauksesta.

Ajankohtiin saattaa tulla vielä pieniä muutoksia, joten tarkkailethan tätä listausta.

Sunnuntai 8.5. Iidesjärvi, lähtö Iidesjärven länsipäästä (Lokintaival) kello 10

Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin ja parhaiten tutkittu lintujärvi. Sen vesilinnusto onkin ollut pitkään tunnettu runsaslajisuudestaan. Vuosien mittaan linnusto on tosin niukentunut. Kuitenkin tietyt peruslajit, naurulokki, tavallisimmat sorsalajit, nokikana ja silkkiuikku kuuluvat lajistoon, sen sijaan sotkat ovat lähes kadonneet. Laulujoutsen on vasta viime vuosina asettunut pesimälinnustoon. Retki kestää kolmisen tuntia.

Sunnuntai 22.5. Haihara, lähtö Haiharan kartanon parkkipaikalta kello 10

Lähde viettämään luonnon monimuotoisuuden päivää Haiharaan. Retki suuntautuu Haiharan kartanon puistoon ja Kaukajärven rantamaastoon, jossa kasvaa vanhaa kartanokasvillisuutta, esimerkiksi valkopiippoa ja luonnonkasveja. Retki kestää noin kaksi tuntia.

Sunnuntai 29.5. Villilänsaari, lähtö Villilänsaaren parkkialueelta (Salmenranta) kello 8

Villilänsaaren luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 2015. Se on rehevää lehtipuuvaltaista lehtoa, jossa on poikkeuksellisen tiheä pikkulinnusto ja laulu kaikuukin maiseman täyteisenä kesäaamuisin. Retki on erinomainen tilaisuus oppia tuntemaan lintuja laulun perusteella. Retki kestää noin tunnin.

Sunnuntai 5.6. Vuoreksen Koukkujärvi, lähtö Koukkuaurankadun päästä kello 10

Tällä retkellä kierretään noin 500 metriä pitkä Koukkujärvi rantavyöhykettä myöten ympäri. Retkellä tutustutaan ranta- ja suokasvillisuuteen. Järven pohjoispäässä on pieni luonnonsuojelualue. Retken kesto on noin kaksi tuntia.

Sunnuntai 12.6. Kauppi, Tuomikallio, lähtö Kaupinojan uimarannan parkkipaikalta kello 10

Kaupin länsipään retki tehdään Tuomikallion maastoon. Alue on pääasiassa kuivaa mäntykangasta ja kuusikkoa. Alueella kasvaa harvinainen, luonnonmuistomerkiksi rauhoitettu mattokuusi. Tuomikallion alla on rehevämpää puronvarsilehtoa. Purossa on ainakin aiemmin elänyt vesiliskoja. Retken kesto on noin kaksi tuntia.

Sunnuntai 19.6. Tohloppi, lähtö Tohlopin uimarannan parkkipaikalta (Pyydyspohjankatu) kello 11

Tule mukaan Tohlopin luontopolun avajaisretkelle ja ylläty lähiluonnon tarjoamista elämyksistä. Retkipäivä on myös yhteispohjoismainen luonnonkukkien päivä, jonka teemalajina on mäkitervakko. Kenties bongaamme sen matkan varrelta?

Retkellä kuljetaan Tohloppijärven ja Epilänharjun maisemissa. Reitti pitää sisällään monenlaista elinympäristöä aina suosta paahderinteisiin, ja ne luovat pohjan lumoaville kaupunkiluontokohteille ja hienoille näköaloille.

Retkelle lähdetään liikkeelle Tohloppijärven länsireunalta ja kuljetaan Tohlopinsuolle ja lopuksi kierretään Tohloppijärvi Epilänharjun kautta. Reitin pituus on noin viisi kilometriä ja Epilänharjun osuus sisältää esteellisiä osia ja ylä- ja alamäkineen. Retken kesto on noin neljä tuntia.

Tohlopin retken oppaana toimii biologian opettaja ja ympäristöbiologi Tuomas Lilleberg, joka on myös suunnitellut kunnostetun luontopolun taulujen sisällön.

Ota retkelle mukaan evästä ja vesipullo, metsäpolun kävelyyn sopivat kengät ja säänmukaiset varusteet, luontotunnistuskirjallisuutta halutessasi sekä utelias retkimieli!

Sunnuntai 10.7. Hatanpään arboretum, lähtö Hatanpään kartanon parkkipaikalta kello 10

Arboretum tarkoittaa puulajipuistoa, jota hoidetaan puistomaisesti tai puistometsänä. Arboretumin rakentaminen aloitettiin vuonna 1971 täyttämällä Pyhäjärven ranta-aluetta. Arboretumissa kasvaa lukuisasti erikoisia puulajeja ja puutarhakasvillisuutta, sekä perennoja että yksivuotisia lajeja. Retken kesto on noin kaksi tuntia.

Sunnuntai 17.7. Kaukaniemi, lähtö Vehmaisten K-marketin pihalta kello 10

Kaukaniemi sijaitsee Vehmaisissa Kaukajärven rannalla, lähellä Kangasalantietä. Niemessä on sijainnut Kaukaniemen kartano ja taimisto, joiden peruina alueella kasvaa arvokasta kulttuurilajistoa - muun muassa vanhoja puita, joista monet kuten palsamipihta ovat lajinsa Suomen suurimpia. Alueella kasvaa myös harvinaista kuoppajänönkorvaa, joka on korvamainen, kellanruskea kotelosieni.

Sunnuntai 24.7. Härmälä, lähtö Rantaperkiön uimarannan parkkipaikalta kello 10

Pyhäjärven rannassa kulkevan Härmälän luontopolun varrella näkee useita puutarhoista karanneita lajeja. Vielä 1900-luvun alussa alue oli huvilarannikkoa. Alueella kasvaa myös lehtokasvillisuutta ja muun muassa Pirkanmaan vastuulajia kynäjalavaa. Härmälän uimarannalta lähtevän polun pituus on noin kaksi kilometriä, ja retken kesto on noin 1,5 tuntia.

Lauantai 6.8. Makkarajärvi-Viitastenperä, lähtö Hervantajärven uimarannalta (Salmenkalliontie) kello 10

Makkarajärvi-Viitastenperä rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 2018. Alue on 86 hehtaarin laajuinen, ja se on tärkeä virkistysalue. Viitastenperän jyrkänteiltä avautuu upea näkymä Hervantajärven suuntaan. Makkarajärvessä on puolestaan pesinyt kaakkuri useina vuosina. Alueella on sekä vanhaa että nuorempaa metsää. Retki kestää noin kolme tuntia.

Lauantai 27.8. Peltolammi-Pärrinkoski, lähtö Peltolammin uimarannan parkkipaikalta (Rukkamäentie) kello 10

Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1992, ja aluetta laajennettiin vuonna 2016. Vanhempi alue täyttää 26.8.2022 30 -vuotta. Lähde juhlimaan suojelualuetta luontoretken muodossa. Luonnonsuojelualue on lehtomainen metsäalue, jossa kasvaa lukuisia kevään ja kesän lehtokasveja, joista osa on melko harvinaisiakin. Linnusto on lehtomaisten alueiden laululinnustoa, erikoisuutena lähes vuosittain esiintyvä pikkusieppo. Alueen luoteisosassa virtaa vuolas Myllypuro. Retki kestää noin kaksi tuntia.

Lapsille suunnatut luontoretket vuonna 2022

Lasten (8-11v) luontoretki Tesomajärvelle keskiviikkona 8.6. klo 12-14

Tällä luontoretkellä tutustumme Tesomajärven elämään sekä seikkailemme sen lähiympäristössä. Löytäisimmekö merkkejä liito-oravista? Miten liikkua hiljaa ja päästä lähemmäs tarkkailemaan eläimiä? Tule mukaan tutkimaan ja nauttimaan luonnon ihmeellisyyksistä hauskan ja leikillisen ohjelman kautta. Oppaana toimii biologian opettaja ja ympäristöbiologi Tuomas Lilleberg.

Tapaamispaikka: Tesoman koulun (Ikurin koulutalo) pysäköintialue, Virontörmänkatu 7.

Retkelle mahtuu 14 osallistujaa. Osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen sattuessa, muistathan perua ilmoittautumisesi ajoissa, jotta mahdolliset jonossa olevat pääsevät osallistumaan retkelle. HUOM! Ilmoittautumisaikaa jatkettu 5.6. saakka.

Lasten (9-12v) luontoretki Halimasjärven luonnonsuojelualueelle tiistaina 2.8 kello 11-13

Halimasjärven alue on tunnettu vaihtelevasta maastosta, jossa pääsee tutustumaan niin lehdon, soiden kuin kuivien kangasmetsien elämään. Mukaansatempaavan ja lapsille sopivan leikkisän ohjelman avulla tutustumme Halimasjärven alueeseen. Ehkä näemme merkkejä varpushaukasta ja opimme syötäviä marjoja ja sieniä!

Oppaana toimii biologian opettaja ja ympäristöbiologi Tuomas Lilleberg.

Tapaamme Nikinväylän ja Sompakadun risteyksessä. Viereen pääsee mm. Osoitteella Sompakatu 1.

Retkelle mahtuu 14 osallistujaa. Osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen sattuessa, muistathan perua ilmoittautumisesi ajoissa, jotta mahdolliset jonossa olevat pääsevät osallistumaan retkelle.

Lasten (9-12v) luontoretki Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualueelle lauantaina 27.8 kello 12-14

Juhlitaan Suomen luonnon päivää ja Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualueen 30-vuotissyntymäpäivää luontoretkellä! Peltolammin-Pärrinkosken upealla luonnonsuojelualueella monimuotoinen puro- ja lehtoympäristö tarjoaa silmänruokaa ja ihasteltavaa. Lasten luontoretkellä vietetään ihanaa aikaa yhdessä antoisan ja luonnon viisautta syventävän ohjelman avulla.

Oppaana toimii innostava biologian opettaja ja ympäristöbiologi Tuomas Lilleberg.

Tapaamme Peltolammin uimarannan rakennuksen edessä osoitteessa Rukkamäentie 20.
Retkelle mahtuu 14 osallistujaa. Osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen sattuessa, muistathan perua ilmoittautumisesi ajoissa, jotta mahdolliset jonossa olevat pääsevät osallistumaan retkelle.

Päivitetty 2.6.2022