Luontoretket

Luontoretkeläisiä pitkospuilla Koukkujärven rannalla.

Ympäristönsuojeluyksikkö ja Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma järjestää vuonna 2025 luontoretkiä eri puolille Tamperetta maaliskuun alusta syyskuun loppuun saakka. 

Retket ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Retkien opastuskieli on suomi. Joillain retkillä on rajoitettu retken luonteen vuoksi osallistujamäärää. Tämä on mainittu retkikuvauksissa niiden retkien kohdalla, joita rajoitus koskee. Näille retkille on erillinen ilmoittautuminen. Lapsille järjestetään neljä retkeä, joiden ikäsuositus vaihtelee 7–12 vuoteen. Aikuinen voi tarvittaessa mennä lapsensa mukaan retkelle, ilmoitathan siitä ilmoittautumisen yhteydessä. 

Muista sään ja maaston mukaiset varusteet, sekä mahdolliset eväät. 

Retkien lähtöpaikoille olisi hyvä saapua mahdollisuuksien mukaan kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.  

Tarkistathan retkien ajankohdat ja lähtöpaikat tarkkaan ennen retkeä. Retkien perumiset ja muut muutokset voivat olla mahdollisia ja niistä tiedotetaan tällä sivulla.

Tervetuloa retkille!

Vuoden 2025 luontoretket

Su 4.5 Iidesjärvi

Kokoontuminen klo 10.00 järven länsipäässä, Lokintaipaleen kupeessa

Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin ja tutkituin lintujärvi, josta on lintuhavaintoja jo 70 vuoden takaa. Erityisen tunnettu se on vesilintulajistostaan, mutta myös lukuisista harvinaisuuksista vuosien varrella. Vuosien mittaan pesimälajisto on tosin niukentunut ja yksipuolistunut. Tietyt peruslajit, kuten naurulokki, tavallisimmat sorsalajit, nokikana ja silkkiuikku kuuluvat edelleen lajistoon ja viime vuosina lajistoon on tullut uutena harmaasorsa. Sotkat ovat nykyisin harvinaistuneet, mutta punasotka ja tukkasotka kuitenkin pesivät yksittäisinä pareina. Laulujoutsen ja kurki ovat uusia tulokkaita. Harvinainen liejukana on kuulunut jo 1960-luvulta järven pesimälajistoon. Muuttoaikoina järvellä voi nähdä harvinaisuuksia, kuten jalohaikara ja pussitiainen.

Retki kestää kolmisen tuntia, jonka aikana kuljemme järven länsipäästä itäpään lintutornille. Retken pääkohteena ovat linnut. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Su 11.5. Härmälän Vähäjärvi

Kokoontuminen klo 10.00, lähtöpaikka tarkentuu myöhemmin

Pikkuinen lampimainen järvi Härmälän kaupunginosassa. Rannoilla on runsaasti kasvillisuutta. Joutsen on pesinyt järvellä ja lisäksi muita vesilintuja. Vähäjärvelle on rakennettu lintulautta. Rannan lehtipuumetsiköissä on monipuolista pikkulintulajistoa. Alueelle on perusteilla luonnonsuojelualue.

Retki kestään noin 1,5 tuntia ja sen pääkohteena ovat linnut. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

To 22.5. Matka luontokumppanuuteen Iidesjärven luontopolulla Nekalassa

Kokoontuminen klo 17.00 Lokintaipaleella Viinikanojan ylittävällä sillalla.

Tervetuloa matkalle luontokumppanuuteen Iidesjärven luontopolulle Nekalassa. Luontokumppanuus on yhteyttä, kunnioitusta ja kiitollisuutta osana elämän verkkoa. Matkalla hiljennymme ja syvennymme harjoitteiden kautta ihmisen ja häntä suuremman luonnon väliseen vuorovaikutukseen, jossa kaikki tunteet ovat sallittuja. Matkan osana kuljemme pätkän Iidesjärven luontopolkua tutustuen muun muassa Nekalan entiseen kaatopaikkaan ja Iidesjärven puistoon.

Matkan aikana saat monipuolisesti tietoa alueesta ja luonnon toiminnasta, jotka vahvistavat kuuluvuuttasi maailmaan. Saatat yllättyä kokemastasi! Mukaan tarvitset hiekkatiellä kulkemiseen sopivat kengät ja säähän sopivat varusteet. Retkellä pidetään myös pieni tauko, jossa voi nauttia omia eväitä. Kuljemme noin 2 kilometrin matkan. Oppaana toimii ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg. Retken kesto kaksi tuntia. 

Su 25.5. Villilänsaari

Kokoontuminen klo 8.00 Villilänsaaren pysäköintipaikalla.

Villilänsaaren luonnonsuojelualue on tunnettu runsaasta pikkulintulajistosta. Varhain aamulla pikkulintuja voi kuulla laulamassa kymmenkunta lajia samalla kohdalla. Myös liito-orava viihtyy alueella. Saaren alueella on tavattu useasti myös harvinainen valkoselkätikka.

Retki kestää n. tunnin. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Su 1.6. Viikinsaaren luontopolun avajaisretki

Kokoontuminen klo 11.45 Laukontorilla Hopealinjojen laiturin edessä.

Pyhäjärvellä sijaitsevan Viikinsaaren luontopolku on juuri kunnostettu ja kutsuu kävijän vahvistamaan luontosuhdettaan. Viikinsaaren poikkeuksellisen rehevä ympäristö kannattelee sekä kävijäänsä että monipuolisia lehtometsiä aina rantamaisemineen ja -polkuineen. Saniaiskorvet, kuusivaltaiset vanhenevat lehdot sekä satoja vuosia kestänyt ihmisen ja muun luonnon välinen vuorovaikutus saarella saattelee sinut mielenkiintoiselle ja uppouttavalle matkalle, jossa irtaudut hetkeksi mantereen sykkeestä ja saavut luonnon pehmeään lumoon.

Retkeä varten voit ladata iNaturalist -eliöntunnistussovelluksen, jonka avulla kansalaiset voivat välittää tärkeää lajistotietoa tutkimuksen ja päätöksenteon tueksi. Sovelluksen käyttöä opetellaan retken aikana. Lapset myös tervetulleita!

Matkan oppaana toimii Viikinsaaren luontopolun suunnittelija, ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg.

Lauttamatka on klo 12:00-12:20. Retken kesto Viikinsaaressa 12:20-14:20. Lautta lähtee takaisin Viikinsaaresta klo 14:30, mutta saat jäädä halutessasi Viikinsaareen oleskelemaan. Muistathan ostaa lipun lautalle.

Su 8.6. Sikosuo

Kokoontuminen klo 10.00 Sikosuonkadun päässä

Sikosuon lehto sijaitsee Pappilan alueella. Alue on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Lehdossa on monipuolista pikkulintulajistoa. Siellä kasvaa myös harvinaisia kasveja, kuten rauhoitettu kämmekkäkasvi soikkokaksikko. Myös viime aikoina yleistynyt jänönsalaatti on kasvanut alueella pitkään.

Retki kestää noin 1,5 tuntia ja sen pääkohteena on kasvisto ja linnut. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Pe 13.6. Esteetön luontoretki Tohlopille

Tapaamme klo 17.00 osoitteessa Pyydyspohjankatu 1.

Tohlopin suolle on rakennettu esteetön luontoreitti, jota pitkin Tohlopin luontopolku kulkee. Tohloppijärvelle on rakennettu myös katselulaituri, jossa pääsee ihailemaan järven maisemaa. Lähde mukaan luontoyhteydelliselle luontoretkelle, joka on suunnattu esteellisille luonnonkulkijoille.

Kuljemme rauhassa reittiä pitkin, opas tuo erilaisia luontoesineitä aistittaviksi, ja kertoo niiden merkityksestä osana suon, järven ja elämän verkkoa. Lähtekäämme retkelle Tohlopin luontoon, niin sen tarinat ja elämä löytävät lähellemme. 

Retken oppaana on ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg.

Su 15.6. Haihara

Kokoontuminen klo 10.00 Haiharan kartanon parkkipaikalla

Vietetään luonnonkukkien päivää Haiharan kartanon alueella. Haiharan kartanon lehdossa on monipuolista lehtokasvillisuutta. Osa on villiytynyttä kartanokasvillisuutta, kuten harvinainen valkopiippo, mutta myös monia muita lehtokasveja. Alueella laulaa myös monipuolinen laululinnusto. 

Retki kestää noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Su 6.7. Petäjässuo, Risso

Kokoontuminen klo 10.00 Rissonkadun kääntöpaikalla (Rissonkadun ja Vasamamittarinkadun risteys)

Petäjässuo sijaitsee Tampereen itäpuolella, lähellä Kangasalan rajaa. Alueelle on tekeillä luonnonsuojelualue. Alue on luonnontilaista suomaastoa. Retkellä tutustutaan suon kasvillisuuteen. 

Retken kesto noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Su 13.7. Hupakankorpi

Kokoontuminen klo 10.00 Velholehdenkadun päässä

Hupakankorpi sijaitsee lähellä Suolijärveä. Hupakankorpi on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Alueella on suokasvillisuutta ja puronvarsilajistoa. Suo on osaksi luonnontilaista ja purosta on löydetty Tampereen nimikkovesiperhoslaji, pirkanpalkonen Oxyethira tamperensis, joka tästä purosta löydettiin tieteelle uutena.

Retki kestää noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Su 20.7. Vihioja

Kokoontuminen klo 10.00 Lahdenperänkadun ja Viinikankadun risteyksessä

Tutustutaan Vihiojan varrella olevaan rehevään luontoon, kasvillisuuteen ja linnustoon.

Retki kestään noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Ke 30.7. Vieraslajiretki Raholaan

Kokoontuminen klo 17.00 Rankasillankatu 7.

Retkellä menemme Vaakkolammin alueelle tutustumaan vieraslajeihin, joista suurin osa on haitallisia. Suurin osa lajeista on kasvilajeja. Retkellä saamme tietää niiden ominaisuuksista, miksi ne ovat haitallisia, ja miten niihin kannattaa asennoitua. Retkellä harjoittelemme myös jättipalsamin kitkentää, ja teemme samalla luonnonhoitotyötä. Haitallisia vieraslajeja torjumalla parannamme etenkin rehevien elinympäristöjen monimuotoisuutta. Mukaan tarvitset hiekkatiellä kulkemiseen sopivat kengät ja säähän sopivat varusteet. Retkellä pidetään myös pieni tauko, jossa voi nauttia omia eväitä. Kuljemme noin 2,5km matkan. Oppaana toimii ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg. 

Ma 4.8. Suomensaari tutuksi - Yleisöopastus Suomensaaren lähiluontoon

Kokoontuminen klo 17.00  Pyhällönpuiston hiekkakentällä.

Suomensaaren lähiluonto on arvokas helmi Tampereella. Sieltä löytyy lähde sekä uhanalaisia ja suojeltavia luontotyyppejä, kuten runsasravinteista lehtoa ja luhtaelinympäristöjä. Alueella on tehty myös runsaasti liito-oravahavaintoja ja löydetty suojeltavia kasvilajeja. Samaan aikaan alue on aktiivisessa virkistyskäytössä ja ratikan päätepysäkki voi vielä lisätä alueen käyttöä. Tule mukaan havaitsemaan Suomensaaren lähiluonnon arvokkaita erityispiirteitä, kuulemaan miten niitä voi suojella ja nauttimaan viihtyisästä retkestä Suomen suvessa. Lapset myös tervetulleita!

Retkeä varten voit ladata iNaturalist -eliöntunnistussovelluksen, jonka avulla kansalaiset voivat välittää tärkeää lajistotietoa tutkimuksen ja päätöksenteon tueksi. Sovelluksen käyttöä opetellaan retken aikana.

Retkellä on pieni tauko, jossa mahdollisuus nauttia omia eväitä. Kuljemme retkellä n. 2km matkan. Oppaana toimii ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg.

To 6.8. Keskusta-alue

Tapaamme klo 17.00 Näsinkallion suihkukaivon edessä Näsijärvenkadulla, lähellä osoitetta Näsijärvenkatu 5.

Tampereen keskustassa elää sadoittain hyönteislajeja, joista päiväperhoset ovat monille tuttuja. Esimerkiksi Vapriikin katolla sijaitsevasta hyönteispyydyksestä on tunnistettu noin 200 perhoslajia. Tule retkelle kuulemaan perhosten elintavoista ja sopeumista Tampereen keskustassa. Retken aikana ymmärrys perhosista syventyy, jolloin voimme esimerkiksi paremmin ennaltaehkäistä hyönteiskatoa. Voit tuoda mukanasi myös kuvia tunnistettavaksi. Lapset myös tervetulleita!

Retkeä varten voit ladata iNaturalist -eliöntunnistussovelluksen, jonka avulla kansalaiset voivat välittää tärkeää lajistotietoa tutkimuksen ja päätöksenteon tueksi. Sovelluksen käyttöä opetellaan retken aikana.

Retken oppaina toimivat perhosasiantuntija, Tampereen luonnon tieteellisen museon intendentti Tomi Kumpulainen sekä ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg.

Retkellä kuljemme reitin Hämeenpuiston pohjoispäädystä Vapriikin lähelle. Retki kestää kaksi tuntia.

Su 10.8. Solkimäki

Kokoontuminen klo 10.00 Annalankadun eteläpäästä, puomilla

Solkimäen metsäalueella on monipuolista metsäkasvillisuutta. Alueella elää myös liito-oravia.

Retken kesto noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Su 17.8. Rantaperkiön luontopolun avajaiset

Kokoontuminen klo 12.00 Rantaperkiön venesatamassa, osoitteessa Talvitie 2a

Rantaperkiön luontopolku (entinen Härmälän luontopolku) on juuri uusittu. Rantaperkiön metsässä kohtaamme entisaikojen huviloiden raunioita, ja kuulemme niiden taustoja ja sydäntä koskettavia tarinoita. Myös alueen luonto kutsuu tutkimaan ja ehkä löytämään metsästä oman mielipaikkasi. Tule retkelle katsomaan, miten mennyt ja nykyinen ihmiselo ovat löytäneet uransa Rantaperkiön luonnossa. Retkelle ovat tervetulleita kaikenikäiset. Polku on paikoin mäkinen, joten täysin esteetön reitti ei ole.

Retkeä varten voit ladata iNaturalist -eliöntunnistussovelluksen, jonka avulla kansalaiset voivat välittää tärkeää lajistotietoa tutkimuksen ja päätöksenteon tueksi. Sovelluksen käyttöä opetellaan retken aikana. Lapset myös tervetulleita!

Matkan oppaana toimii Rantaperkiön luontopolun suunnittelija, ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg. Retki kestää noin kolme tuntia.

Ke 27.8. Siementen keruuretki, Nekala

Tapaamme klo 17.00 osoitteessa Jokipohjantie 18, Jokipohjantien ja Mäntyhaantien risteyksessä.

Tule siemen- ja niittyretkelle tekemään tekoja luonnon monimuotoisuuden puolesta. Tutustumme niityllä kasveihin, joiden kanssa elää monia hyönteisiä perhosista kimalaisiin, ja jotka myös kauneudellaan somistavat ympäristöään. Retken aikana opimme niittykasvien merkityksestä ja kasvupaikoista, ja myös keräämme niiden siemeniä, joita osallistujat saavat ottaa mukaansa ja levittää niitä sopiviin kasvupaikkoihin. Näin niittykasvit saavat uusia kasvupaikkoja, ja pidämme huolta tärkeiden pölyttäjien kannoista. Ota siis mukaasi muutama paperipussi siementen keruuta varten. Lapset myös tervetulleita!

Retki kestää kaksi tuntia. Retken oppaina toimivat Villi Vyöhyke Ry:n puheenjohtaja, niittykasvien asiantuntija Essi Kupari ja ympäristöbiologi ja opettaja Tuomas Lilleberg

 

La 30.8. Soukonvuori

Kokoontuminen klo 10.00 Niihaman majalla

Vieteään Suomen luonnonpäivää Soukonvuorella. Soukonvuoren luonnonsuojelualue ja Niihaman metsät sijaitsevat Niihamajärven alueella. Alue on hyvää sienimaastoa, jossa hyvinä syksyinä voi löytää melkoisia satoja. Niihamajärven ympäri kulkee paikoin kosteapohjainen luontopolku.

Retken kesto noin kaksi tuntia. Retkellä on oppaana kokenut luontoasiantuntija Lasse Kosonen.

Lapsille suunnatut luontoretket vuonna 2025

Lasten retkien vetäjänä toimii ympäristökasvattaja ja biologi Tuomas Lilleberg. Lasten retkille otetaan 15 osallistujaa. Ilmoittaudu kaikesta huolimatta, sillä varasijalta voit hyvin päästä retkelle. Siksi onkin tärkeää ilmoittaa oppaalle (sähköposti: ninjosanto(at)gmail.com), jos lapsesi ei pääsekään retkelle.

Ti 10.6. Tohlopin suo- ja vesiretki

Tapaamme klo 12.00 osoitteessa Pyydyspohjankatu 1

Retkellä tutkimme ja puuhailemme Tohlopin suon ja järven äärellä. Mitä elämää veden alla elää, entä suon päällä? Miltä se oikeastaan tuoksuu ja tuntuu? Opimme tunnistamaan suolajeja ja veden alla eläviä selkärangattomia. Retken jälkeen suosta ja järvestä tulee jännä leikkipaikka, ja siellä olevaa elämää oppii kohtelemaan kunnioittavasti, aivan kuten toisiammekin! Tällä retkellä kumisaappaat on hyvä olla mukana.

Retki on tarkoitettu 8-11 -vuotiaille. Ilmoita lapsesi tästä linkistä. Huoltajan mukanaolo on sallittua. Retken kesto kaksi tuntia.

Vetäjänä ympäristökasvattaja ja biologian opettaja Tuomas Lilleberg.

Ti 17.6. Tutkimusmatka Vihiojalle 

Tapaamme klo 12.00 osoitteessa Vihinkuja 10, Vihinkujan päässä

Ojat ja muut pienvedet kuhisevat elämää, sillä vesi on elämän lähde. Lähde matkalle kunnostettuun Vihiojanpuistoon tutustumaan ja tutkimaan sen elämää. Samalla tutustumme helppoihin tapoihin ja välineisiin saada tietoa veden elämästä ja kohtelemaan heitä kuten toisiammekin. Ojan lähettyville on levinnyt myös erikoisia vieraslajeja. Mitä ne oikein ovat? Miksi niistä on tärkeä tietää? Tällä retkellä kumisaappaat on hyvä olla.

Tämä retki kestää kolme tuntia, ja on tarkoitettu 9-12 -vuotiaille. Ilmoita lapsesi tästä linkistä. Huoltajan mukanaolo on sallittua.

Vetäjänä ympäristökasvattaja ja biologian opettaja Tuomas Lilleberg.

La 30.8. Seikkailua Hikivuorella 

Tapaamme klo 12.00 osoitteessa Luolakatu 6 kohdalla polun alussa.

Jos tässä metsässä ei asu menninkäisiä ja keijuja, niin ei sitten missään.”, sanotaan Retkipaikkablogissa. Kaukajärven ja Annalan välissä sijaitseva Hikivuori on jylhää kalliota ja tiheää lehtometsää. Alueelta voi löytää maisemien lisäksi myös luolia ja katseelta piilossa olevia löytöjä. Elokuu on myös sienestämisen aikaa, ja niitä myös tutkailemme. Lähde seikkailulle, jossa on ripaus aarteenetsintää, ja löytämisen riemua. Samalla lehtometsän elämä tulee tutuksi ja alat huomata luonnon piirteitä yhä tarkemmin.

Retki on tarkoitettu 8-11 -vuotiaille. Ilmoita lapsesi tästä linkistä. Huoltajan mukanaolo on sallittua.

Vetäjänä ympäristökasvattaja ja biologian opettaja Tuomas Lilleberg

La 27.9. Peltolammin ekosysteemiystävien jäljillä 

Tapaamme klo 12.00 osoitteessa Rukkamäentie 20.

Syksyllä maisema räjähtää lehtien kirkkaisiin värisävyihin, ja lehdet peittävät maan. Metsän eläimet, kasvit, sienet ja mikroskooppiset eliöt touhuavat ja varustautuvat talveen. Mitä kaikkea voimme löytää syksyisestä metsästä, lahopuista, purojen varsilta, puiden juurilta? Mitkä eliöt silloin nousevat esille, ja mitä kaikkea he tekevät? Tule uteliaisuutta herättävälle matkalle Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualueelle. Pukeudu syksyn sään mukaisesti, ota tukevat eväät mukaan, ja opi myös syksyisessä metsässä kulkemisen taitoa! Huoltajan mukanaolo on sallittua.

Retki kestää kaksi tuntia ja se on tarkoitettu 9-12 -vuotiaille. Ilmoita lapsesi tästä linkistä.

Vetäjänä ympäristökasvattaja ja biologian opettaja Tuomas Lilleberg.

Lupiinitalkoot kesällä 2025

Tietoa tulossa.

Villivihannes- ja sieniretket 2025

Ma 12.5. Villivihannesretki Kaukaniemeen

Tervetuloa villivihannesretkelle nauttimaan keväisen lehtoluonnon vehmaudesta ja sen antimista. Opit kyseisenä ajankohtana esiintyvien villivihannesten tunnistamista, käsittelyä ja ruokakäyttöä. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta, vaan kiinnostus villivihanneksiin riittää.

Ota retkelle mukaan muutama paperipussi, vesipullo sekä halutessasi keruuhanskat ja pientä evästä.

Retkelle otetaan 25 henkilöä, ja ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä siitä sähköpostia osoitteeseen ninjosanto((at))gmail.com. Ilmoita sähköpostissa lisäksi puhelinnumerosi. Voit ilmoittaa lisäksesi enimmillään yhden avecin. Voit ilmoittautua myös varasijalle. Ilmoittauduthan vain yhdelle villivihannesretkelle, että mahdollisimman moni saa mahdollisuuden. Lapset myös tervetulleita!

Tapaamispaikka: Kangasalantie 120, K-market Vehmaisten edessä ma 12.5. klo 17.

Oppaana toimii ympäristöbiologi (FM), opettaja, yrtti- ja luonnontuoteneuvoja Tuomas Lilleberg, joka kutsuu sinut tutustumaan ympäröivään luonnon lumoon.

To 15.5. Wild herb tour Haihara

Welcome to the summer wild vegetable tour to Haiharan kartano in Kaukajärvi to enjoy summer nature and its offerings. You will learn to identify and collect a few wild vegetables for food. You do not need previous experience, but an interest in wild vegetables is enough.

Bring a few paper bags, a water bottle and, if you wish, collecting gloves and a small snack.

The trip is limited to 25 people, and registration can be done by sending an email to ninjosanto((at))gmail.com. Please also include your phone number in the email. You can inform one person with you. You can also register for a reserve place. Also children are more than welcome.

Meeting point and time: At the main doors of Haiharan kartano, Haiharankatu 30, at 17 o’clock.

Your guide will be environmental biologist (FM), teacher, herbal and natural product advisor Tuomas Lilleberg, who invites you to explore the surrounding natural marvel.

Ma 19.5. Villivihannesretki Tohloppi

Tervetuloa kesäiselle villivihannesretkelle Tohlopin rantaan nauttimaan järvinäkymistä sekä kesäisestä luonnosta ja sen antimista. Opit kyseisenä ajankohtana esiintyvien villivihannesten tunnistamista, käsittelyä ja ruokakäyttöä. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta, vaan kiinnostus villivihanneksiin riittää.

Ota retkelle mukaan muutama paperipussi, vesipullo sekä halutessasi keruuhanskat ja pientä evästä.

Retkelle otetaan 25 henkilöä, ja ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä siitä sähköpostia osoitteeseen ninjosanto((at))gmail.com. Ilmoita sähköpostissa lisäksi puhelinnumerosi. Voit ilmoittaa lisäksesi enimmillään yhden avecin. Voit ilmoittautua myös varasijalle. Ilmoittauduthan vain yhdelle villivihannesretkelle, että mahdollisimman moni saa mahdollisuuden. Lapset myös tervetulleita!

Tapaamispaikka ja -aika: Tohlopin matonpesupaikan luona lähellä osoitetta Epilänkatu 65a, Ma 19.5. Klo 17. Retki on esteetön. 

Oppaana toimii ympäristöbiologi (FM), opettaja, yrtti- ja luonnontuoteneuvoja Tuomas Lilleberg, joka kutsuu sinut tutustumaan ympäröivään luonnon lumoon.

Ma 11.8. Villivihannesretki Vuoreksessa

Tervetuloa loppukesän villivihannesretkelle Vuoreksen keskuspuistoon. Loppukesästä keräämme kukkia ja kasvien lehtiä. Niissä piilee paljon terveyttä edistäviä aineita. Opit retkellä siankärsämöstä, apiloista, luonnosta kerättävistä maustekasveista ja niiden vaikutuksista. Saat myös vinkkejä kotikeittiöön. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta, vaan kiinnostus villivihanneksiin riittää.

Ota retkelle mukaan muutama paperipussi, vesipullo sekä halutessasi keruuhanskat ja pientä evästä.

Retkelle otetaan 25 henkilöä, ja ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä siitä sähköpostia osoitteeseen ninjosanto((at))gmail.com. Ilmoita sähköpostissa lisäksi puhelinnumerosi. Voit ilmoittaa lisäksesi enimmillään yhden avecin. Voit ilmoittautua myös varasijalle. Ilmoittauduthan vain yhdelle villivihannesretkelle, että mahdollisimman moni saa mahdollisuuden. Lapset myös tervetulleita!

Tapaamispaikka ja -aika: Asuntamaanraitti 4 vieressä olevan tekolammen äärellä Klo 17. Retki on esteetön.

Oppaana toimii ympäristöbiologi (FM), opettaja, yrtti- ja luonnontuoteneuvoja Tuomas Lilleberg, joka kutsuu sinut tutustumaan ympäröivään luonnon lumoon.

To 21.8. Sieniretki Reuharinniemeen

Tervetuloa sieniretkelle Reuharinniemeen oppimaan alkeet sienestykseen. Reuharinniemen metsä on lehtomaista kankaan ja kuivan kangasmetsän kirjoma lähimetsäalue, jossa monet syötävät sienilajit viihtyvät. Alueelta löytyy ainakin tatteja, haperoita ja rouskuja. Tunnistamme syötävien sienten lisäksi niiden näköislajeja ja myrkkysieniä. Retkeltä opit turvallisen sienestyksen periaatteet ja käyttämään monipuolisesti aistejasi sienten tunnistuksessa asiantuntevan oppaan seurassa.

SIENIRETKEEN VARUSTAUTUMINEN

  • Säänmukainen vaatetus ja jalkineet.
  • sieniveitsi, sienikori sekä sienikirja, mikäli sellainen löytyy. Kartonkikassi on myös kätevä tapa kuljettaa ruokasienet kotiin
  • Muistiinpanovälineet ja kamera voivat auttaa sinua taltioimaan oppeja paikan päältä.
  • juomapullo ja evästä mukaan.

Retkelle otetaan 25 henkilöä, ja ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä siitä sähköpostia osoitteeseen ninjosanto((at))gmail.com. Ilmoita sähköpostissa lisäksi puhelinnumerosi. Voit ilmoittaa lisäksesi enimmillään yhden avecin.

Oppaana toimii ympäristöbiologi, biologian opettaja ja luonnontuoteneuvoja Tuomas Lilleberg.

28.8. Mushroom tour Hervantajärvi

Welcome to a mushroom tour in the Hervantajärvi forest area that provides diverse habitats for mushrooms to grow. On this tour you’ll know more about edible mushrooms in Finland and how to recognize, pick and use them.

You´ll learn more about the delicious culinary treasures of the nearby forests and your mushroom-hawk-eye will definitely sharpen. Expect to be surprised how exotic mushrooms of the forest can be! Also children are more than welcome.

We will focus on edible mushrooms and their look-alikes and to the ones you should be aware of: the toxic species.

MEETING POINT: Makkarajärvenkatu 35 at 17 o’clock.We start walking towards the Makkarajärvi camping area and take a look at the mushrooms we find. Although we focus on edible species, all mushrooms are interesting to take a look at.

Take with you:

- Outdoor clothing and shoes, an airy basket, a little snack and a water bottle. In case you don't have a basket, bring a container if you wish to carry mushrooms home

- A knife, note equipment and mushroom literature is also useful.

The trip is limited to 25 people, and registration can be done by sending an email to ninjosanto((at))gmail.com. Please also include your phone number in the email. You can inform one person with you. You can also register for a reserve place.

Guide: Nature source product advisor, environmental biologist and biology teacher (MsC) Tuomas Lilleberg

 

 

Muita retkiä

Luotsit järjestävät lukuisia retkiä Tampereen alueella.

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
Lisätiedot:
Tiina Leinonen
Sähköposti:
[email protected]
Puhelinnumero:
041 730 6376
Ympäristönsuojeluyksikkö huolehtii kaupungissa ympäristönsuojelun luvista, valvonnasta ja edistämisestä. Ympäristönsuojelun kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa ympäristönsuojelu-, jäte-, maa-aines, vesihuolto-, vesi- ja luonnonsuojelulain mukaisia viranomaistehtäviä. Ympäristönsuojeluyksikkö huolehtii omalta osaltaan myös vesien-, luonnon- ja ilmansuojelusta, meluntorjunnasta sekä ympäristön tilan seurannasta. Tavoitteena on turvata kestävästi kehittyvä, terveellinen ja viihtyisä sekä luontosuhteiltaan monimuotoinen ympäristö.

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/luontoretket

Päivitetty 15.4.2025