Henkilö palauttaa kirjaa palautuspisteellä.

Lainaus ja palautus

Tällä sivulla

Lainaaminen

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Lainausautomaatilla lainatessasi tarvitset lisäksi tunnusluvun. Lainauksesta saat kuitin, jossa näkyvät aineiston eräpäivä ja mahdolliset maksusi kirjastolle.

Laina-ajat

  • kaikki aineisto pääsääntöisesti 28 vrk

  • Vippi-lainat 14 vrk

  • aikakauslehdet 14 vrk

  • Dvd- ja Blu-ray-levyt 14 vrk

  • konsolipelit 14 vrk (lainausrajoitus 10 kpl/asiakas)

Eräpäivämuistutukset

Voit saada ilmaiseksi sähköpostiisi muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä 1–5 päivää ennen eräpäivää. Voit ilmoittaa sähköpostiosoitteesi kirjastoon tai tallentaa sen itse omiin tietoihisi verkkokirjastossa Oma tili -sivulle.

Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu, jonka saapumatta jääminen esim. teknisen ongelman vuoksi ei poista velvollisuuttasi huolehtia lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ennen eräpäivää. Olet itse vastuussa myös kertyneistä myöhästymismaksuista.

Uusiminen

Voit uusia lainojasi PIKI-verkkokirjastossa, kirjastossa tai puhelimitse kirjastojen aukioloaikoina.

Voit uusia lainan viisi kertaa, ellei siihen ole varauksia. Uusiminen ei ole mahdollista, jos sinulla on maksamattomia maksuja 15 euroa tai enemmän. Uusiminen ei myöskään ole mahdollista, jos olet lainauskiellossa. Vippi-lainoja ei voi uusia.

Eräpäivän jälkeen uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu.

Palauttaminen

Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä. Eräpäivän jälkeen palautetuista ja uusituista lainoista kertyy myöhästymismaksu. Voit palauttaa lainaamasi aineistot maksutta mihin tahansa Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoon tai kirjastoautoon.

Palautusluukut

Palautusluukkuun jätetty aineisto käsitellään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on omalla vastuullasi. Suurikokoinen aineisto ei mahdu palautusluukusta.

Katso kirjastojen omilta sivuilta palautusluukkujen tiedot.

Palautuspyynnöt

Jos asiakastiedoissasi on sähköpostiosoite, kirjasto lähettää palautuspyynnöt sähköpostiviestinä. Jos sähköpostiosoitetta ei ole, palautuspyyntö tulee kirjeenä. Kolmas palautuspyyntö lähetetään aina paperikirjeenä postitse. Palautuspyynnöt maksavat 1 € / pyyntö lähetystavasta riippumatta. Varatun aineiston ensimmäinen palautuspyyntö on maksuton.

Voit muuttaa ilmoitusten lähettämistapaa kirjaston asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla.

Ensimmäinen palautuspyyntö myöhässä olevasta lainoista lähetetään 7 vuorokauden kuluttua eräpäivästä, kirjastoautoissa 28 vuorokauden kuluttua. Kun lainassa olevaan aineistoon kohdistuu varaus, kirjasto lähettää palautuspyynnön heti eräpäivän jälkeisenä päivänä.

Toinen palautuspyyntö lähetetään 21 vuorokauden kuluttua eräpäivästä, kirjastoautossa 42 vuorokauden kuluttua. Aineistosta, johon on varauksia, lähetetään toinen palautuspyyntö 15 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

Kolmas palautuspyyntö lähetetään 35 vuorokauden kuluttua eräpäivästä, kirjastoautossa 56 vuorokauden kuluttua. Aineistosta, johon kohdistuu varaus, lähetetään kolmas palautuspyyntö 29 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.

60 vuorokauden kuluttua eräpäivästä kirjasto siirtää asian perintätoimiston hoidettavaksi.

Katso lisää kohdasta Perintä.

Varaaminen

Aineistoa voit varata PIKI-verkkokirjastossa tai kirjastoissa. Voit myös tehdä varauksen puhelimitse. Voit varata lainassa olevaa tai kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa. Varausta tehtäessä valitaan, mistä kirjaston toimipaikasta haluat noutaa varauksesi. Verkkokirjastossa voit valita itsellesi ensisijaisen noutopaikan.

Varauksen noutoilmoitukset

Noudettavissa olevasta varauksesta saat noutoilmoituksen joko tekstiviestinä, sähköpostilla tai positse riippuen viestiasetuksistasi.

Oletusilmoitusasetukset: mikäli asiakastiedoissasi on sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä. Mikäli matkapuhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus tulee sähköpostiviestinä. Se voidaan lähettää myös postitse.

Voit muuttaa noutoilmoitusten lähettämistapaa kirjastojen asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla kohdassa Viestiasetukset.

Seutuvaraus

Voit varata aineistoa myös toisen PIKI-kirjaston kokoelmista kirjaston asiakaspalvelussa tai PIKI-verkkokirjastossa. Seutuvaratun aineiston saapuminen kirjastoon kestää kuljetusreitistä riippuen muutamasta päivästä kahteen viikkoon.

Varausmaksut

Tampereen kaupunginkirjaston omasta aineistosta ei peritä varausmaksuja.

Seutuvarausmaksu on 2 €/varaus.

Noutamattoman varauksen maksu on 1 €. Maksua ei peritä lasten ja nuorten aineistosta, alle 15-vuotiailta, kirjastoautoissa, kotipalveluasiakkailta eikä seutuvarauksista.

Maksut ja aineiston korvaaminen

Yhteystiedot ja tietosuoja

Pidä yhteystietosi ajantasalla. Ilmoita henkilötietojesi muutoksista viipymättä kirjastoon. Nimenmuutoksen voit tehdä käymällä kirjastossa. Osoitteen, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi voit vaihtaa verkkokirjastossa.

Kirjaston järjestelmien tietosuojaselosteet voit lukea Tietosuojaselosteet-sivulta.

Asiakasrekisterin tietojen tarkistaminen

Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu kirjaston asiakasrekisteriin. Voit pyytää tietosi Tampereen kaupungilta tähän tarkoitetuilla lomakkeilla.

Lisää tietoa ja lomakkeen löydät Rekisteröidyn oikeudet ja niiden toteuttaminen -sivulta.

Päivitetty 19.8.2022