Kirjaston palvelut ikäihmisille ja erityisryhmille

Puinen äänimuseo.

Tuntuuko kirjakassi liian painavalta? Jos käynti kirjastossa vie liikaa voimia, on aika ottaa yhteyttä kirjaston kotipalveluun. Hoidamme kirjastoasioinnin puolestasi ja lähetämme kirjakassin kotiovelle asti.

Yhteystietomme
[email protected]
040 637 0567
avoinna ma–pe 8–15

Tällä sivulla

Palvelut yksityishenkilölle kotiin

Tuomme kirjaston kotiisi, jos terveydentilasi tai ikäsi estää sinua tulemasta kirjastoon.

Näin palvelu toimii:

  • Ota yhteyttä ja kerro minkälaisesta kirjallisuudesta, musiikista tai elokuvista pidät. Valitse aineisto itse tai anna meidän suositella.
  • Kokoamme toiveesi ja lähetämme ne kirjastokassissa kotiovellesi sovittuna päivänä.
  • Noin kuukauden kuluttua soitamme tai lähetämme sähköpostia ja kyselemme uusia toiveita. Kuljetusliike hoitaa kirjastokassien vaihtamisen. Kirjaston palvelut ovat sinulle maksuttomia.

Ilmoittaudu asiakkaaksi puhelimitse tai e-lomakkeella.

Palvelut ryhmätoimintaan ja asumispalveluihin

Toimitamme kirjastoaineistoa ikäihmisten ja erityisryhmien asumispalveluihin, päivä- ja harrastustoimintaan sekä sairaala- ja kuntoutusyksiköihin. Ohjelmapalveluilla tuodaan iloa ja virkistystä yhteisiin hetkiin

Näin palvelu toimii

  • Ota yhteyttä ja kerro millaisia kirjastopalveluita tarvitset. Tarjoamme kokoelmia, jotka sisältävät muun muassa kirjallisuutta, musiikkia, elokuvia. Laina-aika on noin kolme kuukautta.
  • Kuljetukset hoitaa kuljetusliike. Palvelut ovat maksuttomia.

Kirjastopalveluita varten yksikössä tulee olla nimetty vastuuhenkilö. Ilmoittaudu puhelimitse tai e-lomakkeella

Ohjelmia ja ohjelmapaketteja

Tuotamme myös muistelua ja keskustelua tukevaa teema-aineistoa ja ohjelmaa. Kysy lisää sähköpostitse tai ota yhteyttä e-lomakkeella.

Teemapaketit ovat kirjaston aineistoista koostettuja pieniä ohjelmia, joita on elävöitetty muun muassa tuoksuilla, valokuvilla tai esineillä. Ne sisältävät valmiita ohjelmaehdotuksia, joiden avulla kenen tahansa on helppo toteuttaa pieni ryhmätuokio.

Teemapaketteihin voi tutustua Flickr-kuvapalvelussa.

Äänimuseo tarjoaa matkan 1950-, 1960- ja 1970-luvulle

Lainaamme helppokäyttöistä, kuunneltavaa äänimuseota. Sen avulla voi tutustua muun muassa tamperelaiseen kirjalliseen perinteeseen, Yleisradion uutis- ja musiikkilähetyksiin 1950-, 1960- ja 1970-luvulta sekä luonto- ja maaseutuääniin menneiltä ajoilta. Äänimuseo on pakattu joko yhteen tai kahteen salkkuun, ja se painaa noin 8 kg. Äänimuseo soveltuu sekä yksin että yhdessä käytettäväksi.

Äänimuseon ovat toteuttaneet Mediamuseo Rupriikki ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITE yhteistyössä muun muassa kirjaston kanssa.

Tule muistojen aikaan

Esiintyjät johdattelevat kuulijoitaan keskustelemaan omista muistoistaan ja entisajan elämänmenosta. Muistoja herätellään lyhyillä ääneen luetuilla kertomuksilla, tutuilla runoilla ja musiikilla sekä esiintymisasuilla.

Esitys soveltuu esimerkiksi muistisairaiden ryhmätoimintaan, ja sen kesto on tilanteesta riippuen 30–60 minuuttia.

Luku- ja keskustelutuokioita vapaaehtoisten voimin

Luen Sinulle -ääneenlukijat lukevat runoja ja lyhyitä tarinoita yhdessä kuulijoiden kanssa. Lukutuokioissa jokainen voi osallistua lukemiseen itse tai vain nauttia ääneen luetun tekstin tunnelmasta. Kirjasto tekee yhteistyötä Mummon Kammarin ja Tampereen kaupungin luotsien kanssa.

Lukutuokion kesto on noin yksi tunti.

Celia-äänikirjat

Jos et pysty lukemaan tavallista kirjaa lukihäiriön tai muun esteen vuoksi, voit saada kirjastojen kautta kuunneltavaksi Celia-kirjaston äänikirjoja. Celia on valtakunnallinen lukemisesteisten erikoiskirjasto. Sen valikoimissa on kymmeniä tuhansia äänikirjoja lapsille ja aikuisille klassikoista uutuuksiin.

Äänikirjoja on mahdollista kuunnella tietokoneella, tableteilla tai älypuhelimella. Ladattava, ilmainen Pratsam-kuuntelusovellus on helppo tapa päästä kirjojen maailmaan.

Pääset Celian äänikirjojen kuuntelijaksi tulemalla kirjastoon. Kirjastosta saa tunnukset ja opastusta verkkopalvelun ja äänikirjojen käytössä. Todistusta lukemisesteestä ei tarvita.

Tampereen kaupunginkirjastossa on myös hyvä kokoelma kaupallisten kustantajien äänikirjoja, joita kaikki asiakkaat voivat lainata. Voit selata kirjaston äänikirjoja verkkokirjastossa.

Lisätietoa Celiasta

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/kirjastonkotipalvelut

Päivitetty 28.5.2022