Hyppää sivuvalikkoon

15. Commercentalo

Commercen talo Keskustorilla.
Commerce (1899) on ensimmäinen Kauppatorin kerrostaloista, joka rakennettiin korkeapainevesijohdon keksimisen myötä: saatiinhan nyt vesi nousemaan jopa viidenteen kerrokseen. Commerce edustaa ajan saksalaistyyppistä jugendmaista kerrostaloarkkitehtuuria. Helsinkiläisen arkkitehtitoimisto Andersin–Jung–Bomansonin piirtämässä talossa toimi 1900-luvun alkupuolella hotelli Central.

Commercen kätköissä näytettiin myös Tampereen ensimmäisiä ”eläviä kuvia”. Kieltolain aikana kivijalassa pidettiin salakapakkaa. Oikeaa nimeä ei muista kukaan, mutta se tunnettiin Morkkuna, Käärmeluolana tai Tuhannen riemun kapakkana.

Talon kulmassa toimi pitkään 1. Apteekki, jonka nimi kirjoitettiin tosiaankin ”Ensimäinen Apteekki”. Myös Suomen ensimmäinen McDonald’s-hampurilaisravintola perustettiin tänne.

Keskustorin eteläosaan Commercen edustalle saatiin vuonna 2002 useista graniittilaatoista ja graniittiveistoksesta koostuva Kivikirjasto. Kiviin on hakattu Tampereella vaikuttaneiden runoilijoiden ja kirjailijoiden tekstejä.

Sijainti kartalla

Päivitetty 8.5.2024