Hyppää sivuvalikkoon

07. Kirjastonpuisto

Kirjastonpuiston kukka-aukio
Tampereen ensimmäinen apteekkari Johan Henrik Långhjelm sai 1700-luvun lopussa haltuunsa tontin nro 2 suunnilleen nykyisen Vanhan kirkon koillispuolelta. Myöhemmin hän sai koko rannan puutarhakseen, jotta voisi viljellä siellä lääkekasveja.

Långhjelmin pojalta ranta-alueen kasvipuutarha siirtyi 1820 apteekkari A. W. Tennbergille. Hän istutti 1835 alueelle vaahteroita, ja näin sai alkunsa Tampereen Kirkkopuisto, nykyinen Kirjastonpuisto.

Teollisuusmies ja ravintolayrittäjä Nikolai Bauer perusti puistoon 1890-luvulla kesäravintola Schweitzerin, jossa muun muassa Ernst Schneevoigtin orkesteri musisoi kesäisin kahdesti viikossa. ”Vappaata soittoo ja kiinnikoittoo”, kuului mainoksen mukaan tamperelainen sanonta.

Kirjastonpuistoa on eri aikoina ehostettu, viimeksi 2009–2011. Kunnostustöiden yhteydessä tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa ei ole löydetty jäänteitä keskiaikaisesta kylänpaikasta, joka lienee sijainnut alueen välittömässä tuntumassa lähempänä tapulia. Sen sijaan päivänvaloon on saatu muinaisjäännöksiä paperitehtaan tuotannosta 1800-luvulta sekä muun muassa piipun koppa, joka ajoittunee kartanokaudelle 1600–1700-luvuille.

Osoite: Puutarhakatu, 33100 Tampere

Sijainti kartalla

Päivitetty 8.5.2024