Hyvää työtä!

Ajan hermolla! Kirjoituksia työstä, osaamisesta ja yrittäjyydestä.

Kirjoittaja: Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat

Tuu töihin! on hyvä esimerkki monipuolisten kohtaamisten kokeilusta

Neljä henkilöä poseeraamassa television edessä.
Kuvassa osa Tuu Töihin! -tapahtuman järjestäjätiimiä. Vasemmalla Hanna Kirmanen, takana Ville Vitikka, edessä Timo Riipinen ja oikeassa reunassa Armi Kulmakorpi

Korona-aika on herättänyt meissä uudenlaisia ajatuksia siitä, miten voisimme edistää työtä etsivien ja työtä tarjoavien kohtaamisia. Millaisiin rekrytointitapahtumiin työnhakijat haluavat osallistua ja miten? Kuka kaipaa sitä, että saa tulla paikan päälle ja kuka taas sitä, että voi osallistua näppärästi verkossa? Mikä liikuttaa työnhakijoita, ja miten voisimme parhaiten edistää vuorovaikutusta ja missä kanavissa?

Uudenlaisia taitoja, uudenlaista ajattelua

 

Halusimme kokeilla perinteisten rekrytointitapahtumien rinnalle jotain aivan uutta. Tästä lähtökohdasta syntyi Tuu töihin! -rekrytointitapahtuma, jota testattiin Tampereen Ohjaamossa syyskuussa. Tässä hybriditapahtumassa kokeilimme uutta alustaa, jossa työnhakijat ja työnantajat kohtasivat toisensa työhaastattelun merkeissä joko kasvokkain tai verkossa. Valitsimme kohderyhmäksi nuoret ja kutsuimme mukaan yksityisiä työnvälitysyrityksiä. Vierailevina puhujina olivat somevaikuttaja Miranda Rönnberg ja yrittäjä Lenni Lehtonen. Tapahtumassa oli myös workshoppeja ja kahvila.

Tapahtuma tarjosi työnhakijoille ennen kaikkea matalan kynnyksen päästä työhaastatteluun ja työnantajille uudenlaisen välineen tarjota työpaikkoja. Ohjaamo mahdollisti kohtaamisille rennon ympäristön, jossa oli helppoa tutustua toisiin kahvikupposen kera.

Tapahtumaan rekisteröityi 100 työnhakijaa. Työhaastatteluja oli 40. Työnantajat kertoivat, että osalle haastatelluista oli tiedossa heti koulutusta tai työpaikka. Palaute oli pääosin myönteistä. Saimme myös hyviä kehittämisehdotuksia tulevaisuutta ajatellen. Seuraavalla kerralla tuomme monipuolisemmin eri toimialojen paikkoja esille, koska tällä kertaa avoimet paikat kohdentuivat ravintola-alalle.

Nuori poika vasemmalla, lyhyet vaaleat hiukset. Nuori violettitukkainen nainen oikealla.
Kuvassa vasemmalla yrittäjä Lenni Lehtonen ja oikealla somevaikuttaja Miranda Rönnberg.

Toimivaa reseptiä etsimässä


Samoin kuin menestyvässä jääkiekkojoukkueessa, myös tässä yhteinen tekeminen ratkaisee. Tuu töihin! -tapahtuman järjestäjätiimi, työnantajat ja vierailevat puhujat toivat yhteiseen pöytään monipuolista osaamista, joilla kullakin oli oma roolinsa. Kuten viihtyisän ravintolan menussa, myös tässä avaintekijöinä on muutama simppeli ja toimiva resepti, jotka tarjoillaan asiakkaalle monipuolisesti ja tuoreesti. Tavoitimme nuoret heidän omissa viestintäkanavissaan ja otimme mukaan somevaikuttajan, jonka yleisö on kohderyhmäämme.

Työ- ja elinkeinoministeriön Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen käsittelee aihetta ajankohtaisessa kolumnissaan: ”meillä ei ole varaa olla ratkaisematta kohtaanto-ongelmaa”. Elämme muuttuneessa maailmassa, jossa joku voisi todeta, että peli kohtaannon kentällä on menetetty. Vai onko sittenkään?

Ratkaisuja työmarkkinoiden toimivuuteen sekä työn ja tekijän kohtaamiseen on monenlaisia, kuten on meitä ihmisiäkin. Se haastaa myös meidät, tämän pelikentän toimijat, ajattelemaan monin eri tavoin. Huomasimme, että on tärkeää oivaltaa ja yhdistellä yhteisöllisyyden, vuorovaikutuksen, verkostoitumisen ja vertaisuuden tarpeita. Tärkeintä on kysyä heiltä, keille tapahtumia suunnitellaan, että miten voimme olla avuksi tämän päivän työnhaussa ja työpaikkojen tarjoamisessa.

Tapahtumakokeilu nosti esiin tarpeen löytää ja kokeilla edelleen
uudenlaisia keinoja, joilla kohtaamisten haasteita ratkotaan muuttuvassa toimintaympäristössä.


Yhteinen haaste, yhteinen onnistuminen

Tuu Töihin! -tapahtumakonseptia kokeillaan uudelleen vuoden 2023 alkupuolella. Tällä kertaa tapahtuma suunnataan kaikille työnhakijoille. Järjestämme tapahtuman niin Finlaysonin Kohtaamisia. -tilassa kuin myös verkossa. Tule mukaan tapahtumaan ja anna meille ideoita jo etukäteen, jotta voimme yhdessä rakentaa mahdollisimman toimivan kokonaisuuden, joka auttaa sekä työnhakijoita että työnantajia parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikki vinkit ovat tervetulleita! Voit olla meihin yhteydessä sähköpostilla [email protected].

Kun oikea tekijä ja työpaikka kohtaavat toisensa, silloin kaikki voittavat.

 

Wallin toimii palvelupäällikkönä Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa.

Riipinen toimii Yrityskoordinaattorina Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa.

Teksti: Elina Wallin ja Timo Riipinen
Kuvat: Sara Hostikka ja Kati Hiltunen
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti

Liitä teksti muusta lähteestä näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIFT + V.