Hyvää työtä!

Ajan hermolla! Kirjoituksia työstä, osaamisesta ja yrittäjyydestä.

Kirjoittaja: Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat

Nuorten velkaongelmat – Yhdessä kohti vakaampaa taloudenhallintaa

Raha-asiat ja taloudenhallinta koskettavat niin nuoria kuin aikuisiakin. Tämä blogikirjoitus kutsuu meidät yhdessä pohtimaan, miten voimme auttaa toisiamme taloudellisissa haasteissa. Esittelyssä on myös Taloushaltia-ryhmä, joka tarjoaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja oppia yhdessä.

Puhutaanpa siitä jokaiselle tutusta, joskus pelottavaltakin tuntuvasta aiheesta: rahasta ja taloudenhallinnasta. Velkaongelmat eivät ole vain aikuisten murheita, vaan ne koskettavat myös monia nuoria. Nyt on aika pohtia yhdessä, mitä voimme tehdä auttaaksemme toisiamme.

Miksi tämä on tärkeää?

Miksi meidän pitäisi edes vaivautua puhumaan rahasta ja veloista? Siksi, että meidän jokaisen elämässä saattaa tulla hetkiä, jolloin rahaa ei olekaan niin paljon kuin tarvitsisimme. Tarjolla on paljon houkutuksia, eikä halun tai tarpeen siirto tuonnemmaksi ole aina helppoa. Verkkokaupat tarjoavat aktiivisesti osta nyt – maksa myöhemmin -mahdollisuutta. Vaihtoehto voi tuntua houkuttelevalta, mutta johtaa helposti maksujen kasautumiseen.  Tai sitten olemme innostuneet ostamaan jotain hienoa ja huomaammekin, että tilillä ammottaa tyhjyys. Mutta hei, älä huoli, tämä on jotain, josta voimme selvitä yhdessä!

Mitä voimme tehdä?

Tietenkin on tärkeää oppia rahankäytön perusteet. Se, että taloustaitoja opetetaan koulussa, on hieno alku, mutta se ei ehkä ole tarpeeksi. Elämä muuttuu, kun alamme itsenäistyä ja tehdä omia päätöksiä. Tiedätkö sen tunteen, kun muutat kotoa pois ja taloudesta pitäisi yhtäkkiä pitää huolta ihan itse? Tuntuuko se joskus hankalalta? Ei hätää, olet ihan samassa veneessä monen muun kanssa. Nuoret itse kertovat, että velkaantuminen aiheuttaa ahdistusta, stressiä ja epäonnistumisen tunnetta. Nuoria kohtaavien ammattilaisten olisikin tärkeä huomioida nämä tunteet ja olotilat auttamistilanteissa, jotta nuori kokee tulevansa aidosti kohdatuksi.

Miksi tämä on meille kaikille tärkeää?

Raha liittyy usein siihen, kuka olen ja mitä haluan. Saattaa olla, että joskus ostat jotain, mitä tarkemmin ajatellen et oikeasti pystyisi hankkimaan. Tässä kohtaa tulevat mukaan jutut kuten hyväksyntä, kaverit, paha olo ja ilo. Ulkonäkö ja tavarat kuvastavat sitä, millaista elämää meidän pitäisi elää – ainakin jos katsotaan sosiaalista mediaa.

Miten some ja mainokset vaikuttavat?

Katsotko Instagramia tai TikTokia? Niissä on paljon houkuttelevia mainoksia, ja monesti tuntuu, että kaikki muutkin ostavat ja nauttivat syötteeseen julkaistuista tuotteista ja palveluista. Se voi saada meidät tuntemaan painetta ostaa, vaikka oikeasti meillä ei olisikaan siihen varaa ja monet sivustot ohjaavat ottamaan kulutusluoton. Niin kuin sanotaan, some näyttää meille vain puolet totuudesta, joten älä anna mainosten houkutella sinua liikaa!

Muista, et ole yksin

Monilla meistä ei ole suuria säästöjä tai vahvaa tukiverkostoa, mutta on tärkeää muistaa, että meillä on voimaa auttaa toisiamme. Raha-asiat voivat olla haastavia, mutta muistathan, ettei sinun tarvitse selvitä niistä yksin.

Tule mukaan Taloushaltia-ryhmään

Ole rohkea ja tule mukaan Taloushaltia-ryhmään – me olemme täällä tukemassa toisiamme ja sinua! Ryhmässä sinulla on mahtava mahdollisuus päästä pohtimaan talousasioita yhdessä samassa tilanteessa olevien nuorten kanssa. Tampereen Ohjaamon ryhmät ja valmennukset -sivulta löydät lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet Taloushaltia-ryhmään. Seuraava ryhmä käynnistyy 23.8. Tämä on tilaisuutesi saada tukea ammattilaisilta ja oppia muilta nuorilta, jotka ovat kokeneet samoja asioita. Ryhmä tapaa viisi kertaa keskiviikkoisin kello 16.30–18.30 ja on maksuton kaikille alle 30-vuotiaille nuorille. Yhdessä voimme selvittää tämän raha-asioihin liittyvän viidakon!

Yhdessä kohti vahvempaa taloudenhallintaa

Ahjolan Setlementin Taloushaltia-hanke on täällä auttamassa nuoria yhdessä muiden tahojen kanssa. Tavoitteena on tarjota tukea ja valmennusta, jotta voimme ottaa raha-asiat haltuun askel kerrallaan, vaikka tilanne tuntuisi kuinka hankalalta.  Voimme yhdessä rakentaa vakaampaa taloudellista tulevaisuutta juuri sinulle.

Taloushaltia-hanketta tukevat Tampereen kaupunki, Alli Paasikiven säätiö ja Pispalan rukoushuoneyhdistys.

Ahjolan Setlementti ry

Ahjolan Setlementti on tamperelainen yleishyödyllinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys. Toimintamuotojamme ovat lapsi-, nuoriso- ja perhetyö, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta sekä kansalaisopisto. Vahvistamme eri-ikäisten tamperelaisten hyvinvointia ja osaamista.

Kirjoittajina:

Ahjolan Setlementti ry: Päivi Huuskonen, toiminnanjohtaja, Riikka Manninen, kehityspäällikkö, Johanna Strobant, Taloushaltia-ryhmien ohjaaja

Ohjaamo Tampere: Tuija Jaatinen

Blogikirjoitus on julkaistu myös Tampereen Ohjaamon verkkosivuilla (Ohjaamot.fi)

Kuvat: Riikka Manninen ja Tuija Jaatinen
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti