Hyppää sivuvalikkoon

03. Minna Canthin muistomerkki

Lauri Leppänen, 1951

Kirjailija Minna Canth (1844– 1897) syntyi ja asui varhaislapsuutensa Tampereella. Hänen muistokseen pystytetty veistos esittää nuorta Minnaa. Veistoshanke sai alkunsa Tampere-Seuran ehdotuksesta. Kutsukilpailun voitti kuvanveistäjä Lauri Leppänen luonnoksellaan Taistelija. Veistos sijoitettiin lähelle Puutarhakatua, jonka varrella kirjailijan syntymäkoti oli sijainnut.

Rosa Meriläinen: ”Minna Canthin päivää, tasa-arvon päivää liputetaan Suomessa 19. maaliskuuta. Canth edusti 1880-luvulla ohjelmallista realismia ja tarttui yhteiskunnallisiin epäkohtiin kirjoituksissaan. Hän oli omana aikanaan paitsi suosittu kirjailija, myös parjattu naisasianainen, jota vanhoilliset piirit karttoivat. Naisasian lisäksi Canthin tuotannossa ja ajattelussa kantavana teemana ovat luokkaerot. Canthin tunnetuimmat näytelmät ovat edelleen osa suomalaisten teatterien ohjelmistoa.

Paaden takapuolella on korkokuva näytelmästä Anna Liisa. Se kertoo tytöstä, joka salaa hädissään surmaa äpärälapsensa. Anna Liisa kantaa yksin vastuun teosta kaksinaismoraalin suojellessa miehiä.”

Osoite: Hämeenpuisto 18, 33210 Tampere

Sijainti kartalla

Päivitetty 12.9.2023