Seinäjoelta kotoisin oleva Ritva Lähdesmäki päätyi kotitalousneuvojaksi lehti-ilmoituksen innoittamana vuonna 1972, kun Tampereen kotitalouslautakunta avasi hakuun neuvojan tehtävän. Tampereen Naisyhdistys oli käynnistänyt kotitalousneuvonnan Tampereella jo 1920-luvulla.
– Olin aiemmin työskennellyt kaksi vuotta Vimpelin yhteiskoulussa kotitalousopettajana. Oppilasruokailun organisointi, alaluokkien tyttöjen voimistelu sekä kaunokirjoituksen opetus kuuluivat silloisiin opetusaineisiin.
Kotitalouteen kipinän Lähdesmäki sai itse jo lapsena, jolloin hän puuhasteli kotona omia keitoksiaan ja taikinoitaan. Lähdesmäki kävi talouskoulun, emäntäkoulun, vuoden kestävän Maataloushallituksen alaisen harjoittelun, kotitalousopiston ja kotitalousopettajaopiston, ja lopulta auskultoi Tampereen yliopistossa.
Kun Lähdesmäki aloitti työt Sampolan koulutalossa maaliskuussa 1972, käynti kotitalousneuvonnan opetustiloihin tapahtui Kaskitien puolelta. Opetustiloissa oli myös kutomo, jossa oli 15 kangaspuut, ompeluluokka ja opetuskeittiö sekä kotitalouslautakunnan toimisto.
– Työpäiväni olivat kaksiosaisia. Aamusta päivystin kotitalousneuvontaa klo 9–12, ja ruoanvalmistuskurssit järjestettiin illalla klo 17–21.
Yhdistyminen laajentaa tiloja
Tampereen kaupunki päätti liittää kotitalousneuvonnan silloiseen Tampereen työväenopistoon vuonna 1993 molempien jo toimiessa samoissa tiloissa Sampolassa.
– Liitoksen jälkeen opetustiloja laajennettiin uudella havaintotilalla, johon kodin siivous- ja puhdistusnäyttely siirrettiin, ja kotitalousneuvonnan muu Frenckellillä järjestetty toiminta siirrettiin Sampolaan.
Ruoanvalmistuskursseja kotitalousneuvonnassa toteutti alun perin kolme vakituista kotitalousneuvojaa. Lopulta päätoiminen henkilökunta supistui kolmesta yhteen, ja tuntiopettajat palkattiin vetämään erikoiskursseja. Lukukaudessa opettajia oli yli 10, ja opetustarjonta laajeni merkittävästi.
Kotitalousneuvonta toteutti myös vauvanruoka- ja painonhallintakursseja yhteistyössä Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveys- ja liikuntatoimen kanssa, mutta toiminta hiipui vuosien saatossa.
Kulttuurit ja juhlat innostavat opiskelemaan
Vuosittain Sampolan opetuskeittiössä ja havaintotilassa tarjottiin noin 50 ruoka-, viini- ja puutarhakurssia, joista toteutui käytännössä lähes 40 kurssia. Suosituimpia kursseja Lähdesmäen uran viimeisinä vuosina olivat vieraiden maiden ruokakulttuuria käsittelevät, eksoottiset kurssit.
– Lähes 20 vuoden ajan Sampolan opetuskeittiössä järjestettiin sushikursseja, kiinalaisen ruoan kursseja ja kokattiin myös intialaisia kasvisruokia ja meksikolaisia ruokalajeja. Kysytyimpiä olivat Välimeren ruokakurssit.
Menneiden vuosien hiteistä Lähdesmäki muistaa myös lasten Pikkukokit, joita järjestettiin päivän aikana aamu- ja iltapäiväkursseina usean kesäviikon ajan. Eräänä syksynä puolestaan täyttyi hetkessä neljä pajukurssia, vaikka ilmoittautumiset tehtiin silloin vielä puhelimitse.
Kestosuosikkeja kautta aikain ovat Lähdesmäen mukaan olleet erityistekniikkoihin keskittyvät kurssit, kuten kala-, kana-, liha- ja kasvisruokakurssit.
– Ihmisiä kiinnostivat myös Järjestetään juhlat ja Täyte- ja hyytelökakkuja vuoden eri juhliin -kurssit.
Juhlavuonna 2024 Sampolan aulassa on vilkkaasti toimiva kierrätyspöytä, jonka opiston syväsivistys ja kestävä kehitys elämäntapana -hanke otti käyttöön vuonna 2021. Idea ei ole työväenopistossa uusi, sillä kotitalousneuvonnan järjestämän vauvan- ja lastenvaatteiden vaihtopäivät keräsivät runsaasti asiakkaita 1990-luvulla.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Jätä kommentti