Taidekaaren tarjonta laajeni – kaupungin päiväkotien viisivuotiaat mukaan kulttuurikasvatusohjelmaan

Tampereen kaupungin Taidekaari on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma. Tavoitteena on, että kaupunki tarjoaa kaikille ikäryhmille vauvoista yhdeksäsluokkalaisiin mahdollisuuden taiteen kokemiseen ja tekemiseen. Myös lasten perheet halutaan tulevaisuudessa mukaan varhaiskasvatuksen Taidekaareen.
Ohjaaja leikittää lattialla istuvaa lasten ryhmää
Leinolan päiväkodin lapset vierailivat Rullassa ja tutustuivat Laura Mäkelän opastamina muun muassa unikaveriin, sukasta tehtyyn käsinukkeen. Kuvassa (vasemmalta) Iisa Sädekoski, Emil Arvonen, Elias Kaartinen, Eino Salovaara ja Aurora Rantanen.

Taidekaaren tuorein laajennus koskee Tampereen kaupungin päiväkotien 5-vuotiaita eli viskareita. Viskarien päiväkotiryhmille tarjotaan mahdollisuus mennä katsomaan Ahaa Teatterin esitys Tivoli. Sen jälkeen tehdään draamatyöpajassa omaa leikkiteatteria esityksen aiheesta, suurista ja pienistä tunteista.

– Kun ilmoittautuminen aukesi, viskareiden päiväkotiryhmiä alkoi kertyä listoille todella nopeasti. Tarve tällaiselle toiminnalle on kova ja into osallistumiseen suurta, kertovat varhaiskasvatuksen Taidekaaren koordinaattorit Mia Ylä-Nojonen ja Anne Olsson.

Aiemmin Taidekaari on kattanut Tampereen kaupungin esiopetuksen ja perusopetuksen kaikki luokat. Viskareiden ikäluokan teemana ovat esittävät taiteet. Tänä ja ensi vuonna mennään teatteriin, tulevina vuosina voidaan käydä tanssiteatteri-, sirkus- tai konserttiesityksissä.

– Esitykset ovat usein pääsymaksullisia, mikä estää joitakin lapsia osallistumasta niihin. Nyt kaupunki tarjoaa koko viskarien ikäluokalle mahdollisuuden osallistua joka vuosi johonkin esittävän taiteen kokonaisuuteen, Olsson sanoo.

Suunnitelmissa Taidekaaren laajentaminen

Taidekaari-toiminnan laajentaminen koululaisista pienempiin lapsiin ei ole käynyt käden käänteessä. Ensin on pitänyt kokeilla, miten Taidekaari saadaan solahtamaan päiväkotien eri ikäryhmien arkeen ja tarpeisiin. Opetusministeriön rahoittamaa pienten lasten pilottia alettiin rakentaa syksyllä 2020. Kokeilu pyöräytettiin seuraavana keväänä, ja se onnistui koronasta huolimatta hyvin.

Toivelistalla on, että Taidekaarta päästään vähitellen hivuttamaan viskarien ikäluokasta alaspäin, kunnes taidekasvatus kattaa koko varhaiskasvatuksen nollasta kuuteen ikävuoteen. Viskareita nuorempien taidekasvatus on tarkoitus tuoda paikan päälle päiväkoteihin.

– Toiveissamme on malli, jossa taiteilija tai taidekasvattaja vierailee päiväkodissa ja toimii siellä ryhmän kanssa tietyn tuntimäärän. Sen voisi toteuttaa niin, että saataisiin myös lasten perheet mukaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä, Ylä-Nojonen kertoo.

– Perheet voisivat osallistua toimintaan vaikka siinä vaiheessa, kun hakevat lapsia päiväkodista. Näin vanhemmatkin pääsisivät kokemaan käytännössä sen, mitä taidekasvatuksessa tapahtuu, Olsson sanoo.

Varhaiskasvatuksen Taidekaaren kautta saadaan myös tieto Tampereen alueen harrastusmahdollisuuksista leviämään. Taidekaarta on tarkoitus laajentaa vuosittain.

– Tämä vuosi on viskareitten vuosi, ensi vuonna päästään toivon mukaan vakiinnuttamaan 3–4-vuotiaiden toiminta ja perhemalli. Kaikkein pienimmät tulisivat mukaan vuonna 2025, Olsson sanoo.

Taidekaaresta onnistumisen elämyksiä kaikille

Taiteella ja kulttuurilla on iso merkitys lapsen kehitykselle ja kasvulle. Ylä-Nojonen ja Olsson nostavat esille erityisesti yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden. Useimmista taiteenlajeista voi nauttia ja osallistua taiteen tekemiseen, vaikka olisi haasteita näkemisessä, kuulemisessa, kielen ymmärtämisessä  tai kulkemisessa.

Taidekaari tarjoaa kaikille polkuja yhdessä tekemisen elämyksiin ja syrjäytymisen ehkäisyyn.

– On tärkeää, että lapset pääsevät tekemään itse. Lapset saavat tietää, miltä esimerkiksi sirkuksen tekeminen tuntuu, kun sirkustaiteilija tuo välineitä ja ohjaa työpajassa kokeilemaan niitä, Ylä-Nojonen sanoo.

Taide voi antaa lapsille itseilmaisun välineitä. Taidekaaren aikana lapset pääsevät kokemaan erilaisia taiteenlajeja, ja niistä löytyy jokaiselle omia onnistumisen kokemuksia.

– Taidekaari antaa lapsille mahdollisuuden löytää omia vahvuuksiaan. Niistä eivät välttämättä vanhemmatkaan tiedä, jos perhe ei ole käynyt tilanteissa, joissa kokeileminen olisi ollut mahdollista, Olsson kertoo.
 

Lapset seisovat jonossa ja katsovat seinällä olevia taideteoksia
Aurora Rantanen, Iisa Sädekoski, Emil Arvonen ja Elias Kaartinen tutustuvat taiteeseen Lastenkulttuurikeskus Rullan tiloissa.
Lastenkulttuurikeskus Rulla on vakiinnuttanut asemansa mahtavana ja esteettömänä paikkana. Siellä vieraileminen lapsiryhmän kanssa on aina vaivan arvoista, toteavat varhaiskasvatuksen Taidekaaren koordinaattorit Mia Ylä-Nojonen ja Anne Olsson.
- Lastenkulttuurikeskus Rulla on vakiinnuttanut asemansa mahtavana ja esteettömänä paikkana. Siellä vieraileminen lapsiryhmän kanssa on aina vaivan arvoista, toteavat varhaiskasvatuksen Taidekaaren koordinaattorit Mia Ylä-Nojonen (vas.) ja Anne Olsson.
Teksti: Päivi Stenroos
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa