Koronarokotuksen saavat kaikki yli 5-vuotiaat.
Toinen rokote
Toisen rokotteen voit ottaa, kun ensimmäisestä rokotuksestasi on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Saat ajan toiseen rokotukseen ensimmäisen rokotuksen yhteydessä.
Kolmas rokote
Kolmannen rokotusannoksen voivat saada seuraavat ryhmät:
1) 12 - 17 -vuotiaat riskiryhmään kuuluvat, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12 - 17 -vuotiaille voidaan antaa kolmas annos, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi.
2) 18 - 59 -vuotiaat, joiden toisesta annoksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta.
3) Kaikki 60 vuotta täyttäneet, laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat (iästä riippumatta), lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat yli 18-vuotiaat sekä sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstö voivat ottaa kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Lääketieteellisillä riskiryhmillä tarkoitetaan rokotusjärjestyksen ryhmiä 1 ja 2:
4) Voimakkaasti immuunipuutteiset ovat yleensä erikoissairaanhoidossa hoidettavia tai siellä vastikään hoidettuja potilaita. Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Varaudu todistamaan rokotuspaikalla kuuluvasi voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään näyttämällä sairaskertomuksesi kopiota tai Omakanta-palvelusta poimittua tietoa.
THL: Rokotusjärjestys ja COVID-19-taudin riskiryhmät
Neljäs rokote
Neljännen koronarokotteen voivat ottaa
1) Ne 12 vuotta täyttäneet, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehoste voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 - 4 kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:
- Elinsiirto
- Kantasolusiirto
- Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
- Immunosuppressiivinen syöpähoito
- Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
- Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
- Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
- Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila
2) Neljättä rokoteannosta suositellaan kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville, kun kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
Kotihoidon piirissä olevat 80 vuotta täyttäneet asukkaat saavat rokotuksen kotihoidon kautta, mutta halutessaan he voivat käydä rokotuksessa terveysasemilla. Iäkkäiden hoivakodeissa asuvat rokotetaan hoivakodeissa.
Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta.
3) Neljättä rokoteannosta suositellaan
– niille yli 70-vuotiaille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä, kun kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
– muille yli 70-vuotiaille, joiden terveys ja toimintakyky on heikentynyt ja jotka eivät selviä yksin kotona. Neljäs rokote voidaan antaa, kun kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
4) Neljättä rokoteannosta suositellaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 70 - 79 -vuotiaille. Katso, ketkä kuuluvat riskiryhmiin: Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät. Neljäs rokote voidaan antaa, kun kolmannesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
Viides rokote
Viidennen koronarokotteen voivat ottaa ne 12 vuotta täyttäneet, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehoste voidaan antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut ei tarvitse viidettä rokoteannosta.
Voimakkaasti immuunipuutteisiksi katsotaan henkilöt, joilla on jokin seuraavista sairauksista tai tiloista:
- Elinsiirto
- Kantasolusiirto
- Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
- Immunosuppressiivinen syöpähoito
- Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
- Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
- Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
- Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila