Kirjastonpuisto

Orvokkeja ja tulppaaneja keväisessä Kirjastonpuistossa.
Kirjailijanpuisto sijaitsee aivan ydinkeskustassa Keskustorin ja Tammerkosken välisellä alueella vastapäätä Koskipuistoa. Kirjastonpuisto kuuluu yhdessä Koskipuiston ja tehdasrakennusten kanssa valtakunnallisesti merkittävään Tammerkosken kansallismaisemaan.

Sijainti kartalla

Kirjastonpuiston osat nimettiin vuonna 2011. Frenckellin pannuhuoneen vierellä on Kustaa III aukio, jolla sijaitsee Laikunlava. Vanhan kirkon viereinen osa on Vanhankirkonpuisto. Kosken rannassa sijaitseva puoli nimettiin Vanhankirjastonpuistoksi. Frenckellin kainalossa sijaitseva puisto on Frenckellinpuisto.

Alueen maamerkkinä on vuonna 1870 rakennettu Frenckellin paperitehtaan kahdeksankulmainen savupiippu, jonka vieressä on Frenckellin vanha pannuhuone, jossa toimii musiikkiklubi G Livelab Tampere. Puiston reunustalla sijaitsevat myös vanha kirkko, tapuli, Tampereen Teatterin talo ja vanha kirjastotalo, nykyinen kulttuuritalo Laikku. Lisäksi puiston pohjoispäässä on kaupungin virastokäytössä oleva Frenckellin vanha tehdaskiinteistö ja Frenckellin konttorirakennus.

Puiston pohjoisosassa kulkee pyöräilyn pääreitti jatkuen Frenckellin rakennuksen läpi Patosiltaa pitkin Tammerkosken yli.

Kukka-aukio oleskeluun

Puistossa on runsaasti koristeistutuksia ja vanhoja komeita puita, joita suuri on valaistu pimeään aikaan. Kirjastonpuisto peruskorjattiin 2009–2012 turvallisemmaksi ja viihtyisämmäksi puiston luonnetta ja historiaa kunnioittaen.

Vanhankirkonpuistossa sijaitsevan kivetyn oleskelualueen keskuksena on neliömäinen kesäkukkaistutusalue koristeomenapuineen. Oleskelualueen ja esiintymisalueen väliin on rakennettu portaat sekä istuskeluportaat.

Kirjastonpuistosta löytyy myös skeittiramppi ja skeittikiviä.

Laikunlava

Laikunlavaksi nimetty esiintymislava otettiin käyttöön vuonna 2012. Laikuksi tavattiin kutsua lähellä sijaitsevaa vanhaa kirjastotaloa, kun se vielä toimi lainastona eli kirjastona. Laikunlavalla järjestetään kesäisin puistokonsertteja ja esityksiä. Yleisö-WC löytyy puiston länsireunasta Keskustorin laidalta. Vanhassa kirjastotalossa toimii kulttuuritalo Laikku.

Koristeomenapuita ja kukkia Kirjastonpuistossa, taustalla Laikunlava.
Koristeomenapuita ja kukkaistutuksia Kirjastonpuiston kukka-aukiolla, taustalla Laikunlava ja skeittiramppi.
Päivitetty 14.11.2023