Lisää kasviproteiineja ja kotimaisia kasviksia: arkiset ruokavalinnat vaikuttavat ilmastoon ja luontoon

Syksyllä alkavat arki ja harrastukset. Ruokaa tehdään nopeasti ja usein suureen nälkään. Arkiset ruokavalinnat ovat merkittäviä ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Valinnat kaupassa ja kotikeittiössä ovat toistuva, tehokas tapa vaikuttaa ympäristöön.

Tampereen tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2030 ja turvata luonnon monimuotoisuus. Tamperelaisten kulutuksen ilmastopäästöistä yli 25 prosenttia johtuu ruoasta.  

 – Sillä mitä syömme on vaikutusta luontoon ja ilmastoon meillä Suomessa ja muualla maailmassa. Kannustamme tamperelaisia lisäämään kasviproteiineja ja kasviksia lautaselleen, sanoo Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman ohjelmapäällikkö Tiina Leinonen

Myös Sitran kesällä julkaisema tieto siitä, miten suomalaisten keskimääräinen kulutus vaikuttaa luontoon, ohjaa syömään kasvispohjaista ruokaa. Suomalaisten luontojalanjäljestä yli 40 prosenttia aiheutuu ruokavalinnoista; pelkästään punaisen lihan ja maitotuotteiden käytöstä yhteensä 27 prosenttia. Luontojalanjälki kuvaa luonnon monimuotoisuudelle aiheutuvaa haittaa. 

Ei tarvitse olla kasvissyöjä, jotta voi syödä kasvisruokaa 

Uudistetut kansalliset ravitsemussuositukset huomioivat myös ruokavalintojen ympäristövaikutukset. Suositus on syödä kasviksia, marjoja ja hedelmiä vähintään 500–800 grammaa päivässä. Noin puolet määrästä tulisi olla vihanneksia ja juureksia, loput marjoja ja hedelmiä. Ilmaston kannalta erityisen suositeltavia ovat avomaalla tuotetut juurekset, kaalit ja sipulit ja metsämarjat. Eläinperäisen proteiinin sijaan suositukset tarjoavat palkokasveja ja palkokasvivalmisteita. 

Peruna on hyvä valinta niin oman hyvinvoinnin kuin ympäristön kannalta. Se on keskeinen useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. 

– Tässä ei tarvitse valita puolta. Kasvisruokaa  voi syödä alkuun vaikka kerran pari viikossa. Tampereen kouluissakin on joka päivä tarjolla kaksi ruokavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka. Samalle lautaselle mahtuu sekä kasvis- että liharuokaa, sanoo Tiina Leinonen.

Pirkanmaan Voimia, joka on Tampereen kaupungin tytäryhteisö, tarjoaa Tampereen päiväkodeissa ja oppilaitoksissa vuosittain 10 miljoonaa ateriaa. Ulkomailta tuotua riisiä korvataan Tampereen kouluissa yhä enemmän kotimaisella perunalla ja ohralla. 

Osallistu Vartissa vastuullista -haasteeseen somessa

Vartissa vastuullista -kampanja haastaa tamperelaiset ilon ja positiivisuuden kautta lisäämään kasviksia ja kasvipohjaisia proteiineja lautaselle. Sillä mitä syömme, on vaikutusta sekä luontoon että ilmastoon kotimaassa ja muualla maailmassa. Tässä ei tarvitse valita puolta. 

Kokkaa sinäkin kasvisruokaa ja jaa tunnelmia ja reseptejä sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #VartissaVastuullista, #HiilineutraaliTampere2030 ja #LuonnonMonimuotoisuus.  

Myös tamperelaiset somevaikuttajat haastavat seuraavien parin viikon ajan Instagramissa yleisöään mukaan tekemään vastuullista kasvisruokaa ja jakamaan muille vinkkejä.  

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
Lisätiedot:
Tiina Leinonen
Sähköposti:
[email protected]
Puhelinnumero:
041 730 6376

Lisätietoja

Tiina Leinonen
Ilmasto- ja ympäristöpäällikkö
Puhelin:
041 730 6376
Teksti: Mimmi Virtanen, Essi Lehtinen
Kuvat: Johanna Heikkinen
Jaa sosiaalisessa mediassa