Yhteiskäyttöisiä tavaroita laatikosta: kokeilu alkaa kolmessa kaupunginosassa Tampereella

Tampereen kaupunki aloittaa yhteistyössä Lainappi Oy:n kanssa tavaroiden yhteiskäyttöä edistävän palvelun kolmessa sijainnissa 2.7. alkaen. Tesoman, Vuoreksen ja Linnainmaan yhteiskäyttötavaralaatikoista voi vuokrata edullisesti erilaisia tavaroita höyrypesurista frisbeegolfkiekkoihin ja porakoneesta rinkkaan.
Kaksi henkilöä käsissään vuokrattavissa olevat Mölkky ja akkuporakone.
Aukusti Eskola ja Kimi Siefen Lainappi Oy:sta esittelevät Tesoman hyvinvointikeskuksen laatikon tarjontaa. Mölkky ja akkuporakone ovat jaettavien tavaroiden kestosuosikkeja.

Tavaroiden vuokraus on osa Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman jakamistalouden kaupunginosakokeilua, jossa edistetään tavaroiden ja kulkuneuvojen yhteiskäyttöä.

– Tavoite on tarjota tamperelaisille uusia mahdollisuuksia toimia arjessaan kestävästi. Tavaroiden vuokraaminen ja lainaaminen ostamisen sijaan on merkittävä tapa vähentää kuluttamisen päästöjä ja näin tukea myös Tampereen hiilineutraaliustavoitetta. Tavaroita jakaessamme vältytään myös niiden säilyttämiseltä ja huoltamiselta – tämä tuo arkeen helppoutta, sanoo Tiina Leinonen Tampereen kaupungilta.

Lainappi Oy on vuonna 2020 perustettu tamperelainen yritys, joka kehittää kodintavaroiden vuokrausta. Yritys on tehnyt yhteiskäytön edistämisessä yhteistyötä muun muassa kuntien ja säätiöiden kanssa. 

– Ihmisillä on paljon tavaroita, jotka lojuvat käyttämättömänä nurkissa. Samaan aikaan on ihmisiä, jotka tarvitsevat jotakin vain lyhyeksi ajaksi. Lainapin missiona on edistää jo olemassa olevien tavaroiden käyttöä ja minimoida uuden tuottamista, Kimi Siefen Lainappi Oy:sta sanoo.

Tarjontaa kehitetään tamperelaisten toiveiden mukaan

Tavaroiden vuokraus yhteiskäyttötavaralaatikosta tapahtuu Lainappi-sovelluksella. Kokeilussa mukana olevien laatikoiden tavaratarjonta vaihtelee sijainnin mukaan. Tavaroiden vuokrahinnat lähtevät muutamasta eurosta.

– Käynnistyksen yhteydessä tarjolla on aiemmista käyttökokemuksista nousseet hittituotteet, kuten tekstiili- ja höyrypesuri sekä kesäsesonkituotteita, kuten pihapelejä. Käyttäjät voivat myös itse toivoa haluamiaan tavaroita vuokralle ja päivitämme sisältöä toiveiden mukaan, Aukusti Eskola Lainapilta sanoo.

Tavaratarjontaan voi vaikuttaa jättämällä toiveen vuokrattavista tavaroista kaupungin kyselyyn. Ehdotuksensa jättäneiden kesken arvotaan maksuttomia vuokrauskertoja.

– Tavoitteena on kehittää palvelusta mahdollisimman hyvin eri alueiden asukkaita palveleva. Kesän ajan keräämme toiveita vuokrattavista tavaroista kyselyllä. Nyt on hyvä hetki vaikuttaa, Tiina Leinonen kannustaa.

Kokeilu kestää lokakuun 2025 loppuun. Kokeilussa mukana olevien yhteiskäyttötavaralaatikoiden sijainnit ovat:

Näin tavaroiden vuokraus laatikosta toimii:

  1. Lataa Lainappi-sovellus ja luo käyttäjätili. Vuokrataksesi tavaroita, lisää maksukortti profiilissa. Tarjontaa voi tarkastella myös ilman käyttäjätilin luomista.
  2. Etsi sovelluksesta tavara, jonka haluat vuokrata. Huomaathan, että saman sovelluksen avulla vuokrataan tavaroita sekä Lainappi-laatikoista että suoraan muilta sovelluksen käyttäjiltä. Esimerkiksi Tesoman laatikon tavaratarjonnan saat näkyviin kirjoittamalla hakuun “Tesoma Laatikko” ja pyyhkäisemällä päälle “Vuokraa vain laatikosta” -asetuksen. Näet sekä vuokrattavissa olevat että varattuna olevat tavarat.
  3. Valitse tavara ja tutustu vuokraehtoihin. Klikkaa “Vuokraa” ja lisää toiveesi nouto- ja palautusajankohdista. Lähetä vuokrapyyntö ja maksa vuokraus.
  4. Nouda tavara vuokrauksen alettua laatikosta. Avaa lokero chatista löytyvällä “Avaa laatikko”-painikkeella.
  5. Palauta vuokrattu tavara ja kaikki sen mukana tulleet tarvikkeet ja ohjeet viimeistään sovittuna ajankohtana välttyäksesi lisäkustannuksilta. Palauttaessa tavaraa saat lokerikon auki samasta chatin “Avaa laatikko” -painikkeesta.
Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.

Lisätietoja

Tiina Leinonen
Ohjelmapäällikkö
Puhelin:
041 730 6376
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa