Tavarapyörällä kulkee multasäkki ja sello siinä missä lapsetkin – yhteiskäyttökokeilu alkaa Länsi-Tampereella

Länsi-Tampereella voi nyt vuokrata käyttöön pienellä hinnalla erilaisia sähkökäyttöisiä tavara- ja kuormapyöriä. Vuokraus on osa Tampereen kaupungin Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman jakamistalouden kaupunginosakokeilua, jossa edistetään tavaroiden ja kulkuneuvojen yhteiskäyttöä.
Henkilö ajaa puistossa laatikkopyörällä.
Tavarapyöriä voi vuokrata satunnaiseen tarpeeseen, kuten kesäretkille, tai jopa pariksi viikoksi kerralla. Pidempi vuokrausaika on haluttu mahdollistaa, jotta tamperelaiset innostuisivat myös kokeilemaan, sopisiko tavarapyörä osaksi omaa arkea.

Vuokrattavana on kolme erityyppistä tavarapyörää, jotka soveltuvat erilaisiin tarpeisiin aina lastenkuljetuksesta tavaroiden siirtämiseen.

– Tavarapyörien vuokrauskokeilun tavoitteena on lisätä mahdollisuuksia testata erilaisia vaihtoehtoja, joilla vähennetään oman auton tarvetta. Pyöräilyn lisääminen arjen matkoilla tukee kaupungin hiilineutraaliustavoitetta, mutta myös pyöräilijän omaa terveyttä ja hyvinvointia, sanoo Mimmi Virtanen Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmasta.

Palvelun toteuttaa yhteistyössä kaupungin kanssa vuonna 2023 perustettu HPA Mobility Oy eli Lootabikes.

– Tavarapyörillä kuljetetaan koiria ja viedään multasäkkejä siirtolapuutarhapalstalle – se ei ole pelkkä lapsiperheen kulkupeli. Eräs asiakas kyseli pyörää kulkeakseen sillä selloharjoituksiin, Henri Laine Lootabikesilta kertoo.

Tavarapyörä testiin päiväksi tai vaikka kahdeksi viikoksi

Tavarapyörien lyhyin mahdollinen vuokrausaika on yksi vuorokausi ja pisin kaksi viikkoa. Vuorokauden vuokraushinta on 15 euroa, viikonloppu 40 euroa ja koko viikko 60 euroa. Vuokrahinnat on pyritty pitämään edullisena, jotta mahdollisimman moni innostuisi kokeilemaan tavarapyöriä kokeilun aikana. Vuokrauskokeilu kestää 31. lokakuuta asti.

Tavarapyörien vuokrauspaikka sijaitsee Epilässä Lootabikesin tiloissa. Osoite on Pispalan valtatie 120, ja paikalle on helppo saapua bussilla. Epilän pysäkeille tuovat kesän ajan bussilinjat 4, 7, 8, 28 ja 29. 

– Kun vuokraus toimii yrityksen omissa tiloissa, mahdollistaa se helpommin opastuksen paikan päällä ja samalla voi kysyä rohkeasti, jos jokin pyörän käytössä pohdituttaa. Toivomme henkilökohtaisen opastuksen ja neuvonnan madaltavan kynnystä kokeiluun entisestään, Virtanen sanoo.

Vuokrattaviin tavarapyöriin voi tutustua ja varata niitä käyttöönsä myös sunnuntaina 30.6. klo 16.30–18.30 Tesoman hyvinvointikeskuksella Tesoman nuorisopalvelujen järjestämässä Perheiden päivässä.

Tesoma ja sen lähialueet ovat yksi Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelman kohdealueista. Ohjelman tavoitteena on tukea tamperelaisten kestäviä valintoja muun muassa luomalla tähän uudenlaisia mahdollisuuksia.

Esillä kolme erilaista tavarapyörää, joita voi vuokrata käyttöönsä.
Tavarapyörien vuokrauskokeilussa kaupunkilaisten vuokrattavana on kolme erilaista sähköavusteista pyörää: kaksi erilaista laatikkopyörää ja pitkäperä.

Näin vuokraat käyttöösi tavarapyörän

  1. Tutustu pyörämalleihin, pyörien varusteluun ja vuokrausehtoihin kokeilun sivuilla (linkki alla).
  2. Tee varaus soittamalla tai sähköpostitse. Voit myös vierailla liikkeessä aukioloaikojen puitteissa. Tarvittaessa saat apua yhteiskäyttöpyörän valintaan.
  3. Varauspäivänä pyörän voi noutaa 9.30 alkaen. Mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus. Saat luovutuksen yhteydessä kattavan opastuksen pyörän turvalliseen käyttöön.
  4. Nauti pyöräilyn riemusta! Muistathan pyöräilykypärän.
  5. Palauta pyörä palautuspäivänä klo 15 mennessä.
Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.

Lisätietoja

Mimmi Virtanen
Suunnittelija
Puhelin:
040 154 9883
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa