Työväenopisto – kun kielten opettaminen innostaa ja asiakaspalvelu sytyttää

Nopeatempoinen, järjestelykykyinen, toimelias, helposti lähestyttävä ja auttamishaluinen. Kielten suunnittelijaopettaja Paula Fiskaali ja opintosihteeri Ulla Kontola saavat nopeasti aikaan listan ominaisuuksia, joista on heille hyötyä työssään Tampereen seudun työväenopistossa.
Two people are sitting at a table in front of a full bookcase.
Opistosihteeri Ulla Kontola ja kielten suunnittelijaopettaja Paula Fiskaali tekevät töitä Tampereen seudun työväenopistossa.

Paula Fiskaali on aina rakastanut kieliä ja päätyi siksi myös opiskelemaan niitä. Työ kielten suunnittelijaopettajana Tampereen seudun työväenopistossa tarjoaa hänelle erinomaiset mahdollisuudet toteuttaa kaikkia intohimojaan. Hän saa puhua useita eri kieliä päivittäin – ja opettaa niitä.

– Opettaminen on tosi inspiroivaa. Minulla energia vain kasvaa, kun tiedän että tunti lähestyy, pääsen luokkaan ja näen opiskelijat, Fiskaali kertoo.

Fiskaali vastaa opiston maahanmuuttajakoulutuksista, suunnittelee kurssit ja opettaa osan niistä. Samalla hän oppii itse lisää maahanmuuttajien kielistä ja kulttuureista, mikä on hänen mielestään myös innostavaa.

Suomen kielen opiskelijat saattavat tarvita paljon apua päästäkseen opinnoissaan alkuun. Tampereen seudun työväenopistossa Fiskaali on usein juuri se henkilö, jonka puheille tulijat ensin ohjataan.

– Minäkään en osaa esimerkiksi arabiaa tai farsia kuin muutaman sanan. Jos yhteistä kieltä ei ole, käytän Googlen kääntäjää apuna tai vaikka piirrän ja yritän muuten havainnollistaa asioita. Keinoja kyllä löytyy, tärkeintä on halu auttaa, Fiskaali sanoo.

Ei kahta samanlaista päivää

Opistosihteeri Ulla Kontolalla on lukuisia tehtäviä, tärkeimpänä niistä asiakkaiden yhteydenottoihin vastaaminen, kun kurssilaiset ja kursseista kiinnostuneet soittavat, viestittelevät tai tulevat käymään. Kontolan pääpaikka on Ylöjärvellä Koulutuskeskus Valossa, mutta hän käy säännöllisesti myös Tampereella Sampolassa.

Opistosihteerit vastaavat asiakasrekisteristä, ilmoittautumisista, alennuksien kirjaamisesta ja monista muista opiston käytännön toiminnan kannalta välttämättömistä tehtävistä. Kontolan työnkuvaan kuuluu myös tilavarauksien tekeminen ja avaintenhallinta Ylöjärvellä.

– Nautin asiakaspalvelusta ja sytyn siitä, että on reagoitava nopeasti. Työ vaatiikin sellaista asennetta, että vaikka olisi suunnitellut tekevänsä tänään tätä, todennäköisesti eteen tulee kuitenkin jotain kiireellisempää, Kontola sanoo.

Kontolan työ sisältää paljon selvittelyä ja sopimista. Hän ei koe sitä rasittavaksi, sillä asiat on hänen mukaansa tehty ratkaistaviksi. Myös Fiskaali kertoo viihtyvänsä työssä, jossa tapahtuu koko ajan jotain ja saa toimia päivittäin monenlaisissa rooleissa. 
 

Two people are standing in the spacious lobby of the Workers' College, looking at papers.
Paula Fiskaalin ja Ulla Kontolan omat vinkit kaupunkilaisille: opiston mahtava kielivalikoima, suositut kotitalouskurssit Ylöjärvellä. Työväenopisto pyrkii järjestämään kursseja asiakkaiden toiveiden ja kysynnän mukaan, jos vain sopivia tiloja ja osaavia opettajia on saatavilla.

Suomen kielen kurssit avaavat ovia

Yli puolet Fiskaalin kokonaistyömäärästä liittyy tavalla tai toisella maahanmuuttajien ja suomen kielen opetukseen. Tampereen seudun työväenopistossa suomen kielen alkeiskurssit täyttyvät nopeasti, eikä edistyneempienkään kursseilla juuri jää paikkoja vapaaksi.

– Opiskelijoiden kirjo on todella laaja. Toisten kanssa harjoitellaan kirjaimia, toisten kanssa taas kirjoitetaan hyvinkin vaikeita juttuja. On ihanaa, että kieli mahdollistaa näin monenlaisia lähestymistapoja, Fiskaali sanoo.

– Suomen kielen kurssit ovat maahanmuuttajille tärkeä kohtauspaikka ja auttavat heitä työllistymisessä. Toivonkin, että kaikki nämä vaikutukset otettaisiin huomioon, kun maahanmuuttajien suomen opiskelun rahoituksesta tehdään päätöksiä, Kontola lisää.

Fiskaali kertoo, että suomen kurssilla voi käydä esimerkiksi Tampereen seudun ammattiopiston Tredun edustaja kertomassa kouluttautumis- ja työllistymismahdollisuuksista. Suomen ja myös muiden kielten kurssit ovat siis paljon muutakin kuin pelkkää kielen pänttäämistä.

– Monesti kuulee sanottavan, että meidän kursseillamme ilmapiiri on todella hyvä ja vapaa, ei suorituskeskeinen. Tärkeintä on, että opiskelija tulee paikalle, tutustuu ihmisiin, viihtyy ja oppii kieltä siinä samalla, Fiskaali sanoo.

Työväenopisto tuo merkitystä elämään

Oma lukunsa työssä viihtymiseen on se, että kokee tekevänsä merkityksellistä työtä. Työväenopistosta on monelle hyötyä ja iloa.

– Ensinnäkin työväenopistossa on opetustarjontaa kaikenikäisille, vauvamuskareista senioriryhmiin. Toiseksi tämä on edullinen tapa harrastaa, kehittää itseään ja löytää elämäänsä merkitystä, Fiskaali sanoo.

Edullinen tarjonta perustuu osaltaan siihen, että yhteiskunta rahoittaa osaa opiston toiminnasta, osan maksavat opiskelijat itse kurssimaksuina. Kunnallisalan kehittämissäätiön vuonna 2019 julkaiseman tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että jokainen opistoihin sijoitettu euro tuottaa jopa viisi euroa hyvää: säästöä sote-palveluiden menoissa yhteiskunnalle, hyvinvointia ja taitoja opiskelijoille.

– Nostaisin esille erityisesti yksinäisyyden torjumisen. Jos ihminen vain rohkaistuu lähtemään itseään kiinnostaville kursseille, sieltä löytyy varmasti samanmielistä seuraa, Kontola sanoo.

Tampereen seudun työväenopisto

  • Suomen vanhin kansalaisopisto ja yksi Suomen suurimmista opistoista.
  • Työväenopisto järjestää vuodessa yli 2000 kurssia, joille osallistuu yli 15 000 yksittäistä opiskelijaa.
  • Toimintaa on Tampereen ja Ylöjärven alueella useissa toimipisteissä.
  • Opistossa työskentelee 30 päätoimista työntekijää ja noin 400 tuntiopettajaa.
Teksti: Päivi Stenroos
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa