Näsin puistosilta on vuoden Ympäristörakenne 2023 -kilpailun voittaja

Vuoden Ympäristörakenne 2023 -kilpailun voittajaksi valikoitui Tampereen uusi maamerkki, Näsin puistosilta. Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumon suunnittelema maisemointikokonaisuus ja toimivuus vakuuttivat tuomariston. Voittajakohteessa on toteutettu hienosti tämänvuotisen kilpailun teemaa vihervuoroisuudesta. Puistosillalta löytyy esimerkiksi 40 erilaita kasvia.
Puistosillan kasvillisuutta ja istuskelualueita.
Puistosilta sai kiitosta muun muassa vihervuoroisuudesta, esteettömyydestä ja kierrätysmateriaaleista.

Ranta-Tampellan ja Särkänniemen alueen yhdistävä Näsin puistosilta otettiin käyttöön viime kesänä parin vuoden rakennusprojektin jälkeen. Vanha ajoneuvosilta on nyt muutettu Näsijärven puolelta kävelijöiden virkistyskäyttöön ja avoimeksi oleskelutilaksi. Viereinen Tammerkosken puoleinen osuus on jäänyt ajoneuvoliikenteen käyttöön. Puistosilta on osa Näsijärven rantareittiä.

Vuoden Ympäristörakenne 2023 -kilpailun tuomariston mukaan Tampereen Näsin puistosillalla on poikkeuksellisella tavalla hyödynnetty vanhan ajoneuvosillan rakenteet uuteen käyttötarkoitukseen, maisemoiden silta virkistykseen ja kevyen liikenteen käyttöön. Maisemasilta rytmittyy miellyttävällä tavalla ympäröiviin alueisiin ja jatkaa puistomaista kulkua alueiden välillä.

Monipuolista kasvillisuutta ja kivirakenteita

Monipuolisessa maisemointikokonaisuudessa on hyödynnetty paikallista graniittia kahden sillan tasoeroja tasoittavalla aaltomaisella kivimuurilla. Alkuvaiheessa muuriin mietittiin myös betonia, mutta kivi valikoitui materiaaliksi sen kestävyyden ja paikallisuuden takia.

Viherrakentaminen on ollut suunnittelun yksi lähtökohta, ja viheralueet jatkuvat koko puistosillan läpi. Kasvit on valittu niin, etteivät ne kasvaessaankaan peitä Näsijärven maisemaa, mutta kesäisin oleskelupaikoilla on aina jotain kukassa.

Päätyjen puuistutukset liittävät sillan mantereisiin. Tuomariston perusteissa todetaankin, että sillalla toteutettu vihervuoroisuus on ansiokas, värivalinnat ovat alueelle sopivia ja istutusalueet jaksottavat luontevasti oleskelualueita ja kulkureittejä.

Tuomaristo antoi kiitosta myös kierrätysmateriaalien käytöstä ja esteettömyyden huomioon ottamisesta. Maisemasillan rakennusmateriaalit olivat perustelujen mukaan laadukkaita ja asennustyön jälki pääosin huolellista.

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun järjestävät KIVI ry, Betoniteollisuus ry ja Puutarhaliitto ry. Tuomaristossa ovat mukana myös Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, Suomen Arkkitehtiliiton, Maisemasuunnittelijoiden, ympäristöministeriön ja Viherympäristöliiton edustajat. 
Vuoden Ympäristörakenne -kilpailu on järjestetty jo 33 kertaa.

Lisätietoja

Raija Tevaniemi
Rakennuttajainsinööri
Puhelin:
050 523 2052
Timo Koski
Kaupunginpuutarhuri
Puhelin:
050 345 7568
Jaa sosiaalisessa mediassa