Uudistettu Näsin puistosilta kutsuu viipymään ja ihailemaan Näsijärven selkää Tammerkosken kuohujen yllä

Nyt sitä pitkin pääsee kulkemaan. Ranta-Tampellan ja Särkänniemen alueet toisiinsa yhdistävä Näsin puistosilta on avattu jalankulkijoille. Kävelyreitin lisäksi silta tarjoaa upeat maisemat ja viihtyisän oleskelupaikan, jonka penkeillä ja pöydilläkin on oma tarinansa.
Näsin puistosilta ilmasta nähtynä, sillan vasemmalla puolella Näsijärvi ja oikealla puolella Tammerkosken yläjuoksua, taustalla Ranta-Tampellan kerrostaloja.
Näsin sillat muodostivat yhden Tampereen vilkasliikenteisimmän autotien. Nyt pohjoinen silta on varattu kävelijöille ja oleiluun, kun taas autoilu ja pyöräily jatkuvat eteläisellä sillalla.

On vaikea kuvitella, että tällä samalla paikalla huristi vielä muutama vuosi siten autoja lähes katkeamattomana virtana. Kun autot siirrettiin rantatunneliin vuonna 2016, kaupunki päätti, että Tammerkosken suun ylittävistä kahdesta maantiesillasta pohjoisin muutetaan kävelyreitiksi ja virkistysalueeksi. 

Nyt Tampereen uusi nähtävyys, Näsijärven rantaa mukaileva värikäs maamerkki on valmis. Sillalla humisee tuuli ja liikennettä tuovat ohikulkevat jalankulkijat. Silta tarjoaa myös paikan viipyä ja viihtyä, rauhoittua ja nauttia maisemista veden äärellä.

– Uudistettu Näsin puistosilta asettuu Näsijärven ja Tammerkosken arvokkaaseen kulttuurimaisemaan. Se on jälleen yksi konkreettinen esimerkki tavoitteestamme kunnostaa ja rakentaa järvenrantoja kaikkien kaupunkilaisten käyttöön, toteaa Tampereen kaupungin rakennuttajainsinööri Raija Tevaniemi.

Silta on jaettu liikkumisen- ja oleskelun alueisiin. Viihtyisyyttä lisää puistomaiseksi rakennettu ympäristö värikkäine asfalttimaalauksineen, puuterasseineen ja istutuksineen, jotka kasvaessaan tuovat vehreyttä rantamaisemaan.

Näe Tampereen maamerkit uudesta horisontista

Kaikkiaan 225 metriä pitkä ja reilut 14 metriä leveä silta mahdollistaa oleskelun lisäksi myös tilat monenlaiselle toiminnalle. Tekemistä tarjoavat muun muassa isot keinut ja kumpuileva asfalttireitti, jossa voi skuuttailla tai ottaa vaikka juoksuspurtteja valmiiksi merkattujen metrimäärien mukaan.

Lapsi keinumassa sillalla.
Näsin puistosillalta löytyy kivaa tekemistä moneen makuun.

– Oleskelualue on esteetön ja sieltä avautuvat upeat näkymät, todellinen laajakuva Näsijärvelle. Sillalta näkee myös monet Tampereen tärkeät maamerkit uudesta horisontista, Tevaniemi vinkkaa.

Ja todellakin. Kun katsot vasemmalle, näet Särkänniemen ja Näsinneulan, oikealla näkyy uutta Tamperetta eli Ranta-Tampella, edessä siintää Näsijärvi Siilinkareineen, ja kun katsot jalkoihisi, näet alla virtavaan Tammerkosken. Tämän mahdollistaa teräksinen kävelyritilä, joka on rakennettu eteläisen ja pohjoisen sillan väliin jäävän kuilun päälle.

– Kävelyritilä on Näsin puistosillan yksi erityisyys. Sitä rajaava puutasorakenne liittää sillat toisiinsa ja ritilän alla oleva erikoisvalaistus tekee Näsin puistosillasta tunnelmallisen nähtävyyden myös hämärällä ja yöaikaan.

Mutkitteleva reitti, pyöräparkki sekä isot keinut Näsin puistosillalla, taustalla Näsinneula ja Särkänniemen huvipuisto.
Sillan muotokieli on saanut inspiraatiota Näsijärven aalloista ja tuulisuudesta.

Ranta-aluetta yhdistävä nähtävyys

Näsin puistosilta yhdistyy Näsijärven rantareittiin, jota pitkin pääsee nyt kulkemaan entistä sujuvammin veden äärellä.
 
– Näsi- ja Pyhäjärven sekä Tammerkosken rantoja mukailevat rantareitit sekä virkistyksen ja vapaa-ajan mahdollisuuksien lisääminen järvenrannoille ovat Tampereen keskustan kehittämisen pääteemoja. Puistosilta kasvattaa rantareittien verkostoa ja helpottaa kulkua kaupunginosien välillä, hankejohtaja Tero Tenhunen toteaa.

Särkänniemeen on tulossa uudentyyppinen elämyskokonaisuus, johon kuuluvat huvipuiston lisäksi Mustalahden satama ja Onkiniemen entinen tehdasalue. Toteutuessaan Särkänniemi, Santalahden rantapuisto ja Ranta-Tampella muodostavat Näsijärven rannalle monipuolisen vapaa-ajan alueen, joka tarjoaa koettavaa ja nähtävää kaupunkilaisille sekä matkailijoille ympäri vuoden. 

– Näsin puistosilta yhdistää hienosti tätä Näsijärven rannan uutta vapaa-ajanviettoaluetta ja on uusi ympärivuotinen kohde, jonne kannattaa tulla ystävien ja perheen kanssa viettämään aikaa ja tuoda myös vieraat, Tevaniemi jatkaa.

Kierrättämällä entistä arvokkaampaa ympäristöä

Ja seuraavan kerran kun istahdat Näsin puistosillan aurinkotuoleille tai nautit evästä sen picnic-pöydillä, voit kertoa myös muille, että ne on tehty kaupungin oman metsän lehtikuusista.

Mansikkarasia pöydällä
Sillalla on myös penkkejä ja pöytiä oleskeluun, evästelyyn ja istuskeluun.

– Olen todella iloinen, että tuo puumateriaali, joka löytyi varastoalueelta, saatiin näin hienosti hyötykäyttöön, Tevaniemi iloitsee.

– Pöydät ja penkit, kuten koko Näsin puistosilta on hyvä osoitus siitä, että vanhaa ei kannata aina purkaa tai heittää hukkaan. Kierrättämällä ja uudistamalla saadaan aikaan jotain arvokasta ja aikaa kestävää, joka tekee tästä päivästä, kaupunkiympäristöstä ja arjestamme entistä parempaa ja viihtyisämpää.

Silta Näsijärveltä keskustaa kohti
Puistosillalla voi ihailla elävää kaupunkikeskustaa, johon luonto ja järvimaisema yhdistyvät tamperelaiseen tyypilliseen tapaan.
Teksti: Anna Partanen / Noora Kumpulainen
Kuvat: Tommi Penttinen
Jaa sosiaalisessa mediassa