Tampereella tanssitaan lavatansseja keskellä kaupunkia

Tampereen keskustassa pääsee lavatansseihin ja kuuntelemaan suosittuja tanssiorkestereita. Tanssit järjestetään kerran kuukaudessa torstai-iltaisin Tullikamarin Pakkahuoneella. Toiminnasta vastaa Tampereen kaupunkikulttuuriyksikön koordinaattori Ulla Majamaa. Lavatanssit keskellä kaupunkia palkittiin kesäkuussa 2023 Henkilöstö kehittäjänä -palkitsemistilaisuudessa.

Koordinaattori Ulla Majamaa on järjestänyt kuntalaisten toiveista lavatansseja ja tanssin opetusta Tullikamarin Pakkahuoneella vuodesta 2015. Tapahtumien graafisesta toteutuksesta vastaa graafikko Noora Federley. Toiminnan tavoitteena on edistää tanssikulttuuria, musiikkia, liikuntaa ja yhdessäoloa.

– Lavatanssit on tarkoitettu aivan kaikenikäisille, jotka pitävät tanssimisesta ja musiikista, jota suositut tanssiorkesterit soittavat, Majamaa kertoo.

Kansantanssin opettajanakin toiminut Majamaa kertoo lavatanssiperinteen olevan hänelle tärkeä.

– Tampereella oli vanhoina hyvinä aikoina paljon enemmän tanssipaikkoja ja -ravintoloita, joissa itsekin kävin. Tanssiminen on siis lähellä sydäntä ja sen takia kaiketi olen se, joka meillä näitä lavatansseja tuottaa.

Tanssit alkoivat kulttuuriunelmista

Lavatanssit saivat alkunsa kaupunkikulttuuriyksikön vuonna 2015 toteuttamasta Kulttuuriunelmia-kyselystä, jossa kerättiin tamperelaisten unelmia ja toiveita. Vastauksista kävi ilmi, että Tampereelle kaivattiin aikuisille suunnattuja perinteisiä tansseja.

– Tanssimahdollisuudet olivat vähentyneet tästä kulttuurikaupungista, ja sen myös kaupunkilaiset olivat huomanneet, Majamaa toteaa.

Lavatanssitoiminta alkoi jo samana vuonna muutamilla tansseilla. Niiden suosio kasvoi nousujohdanteisesti. Nykyään lavatansseja järjestetään torstaisin kerran kuukaudessa Tullikamarin Pakkahuoneella.

Tuntia ennen tansseja on myös tanssinopetusta. Joka kerta käydään läpi katsaus johonkin lavatanssilajiin.

– Jokainen tanssii tyylillään, eikä tarvitse olla oppinut tanssija, että voi tulla mukaan. Tansseihin ja harjoituksiin voi tulla paikalle yksin, koska tanssimaan pääsee heti opetusvaiheessa. Silloin voi jo tutustua myös muihin tanssijoihin.

Parasta on ilo, into ja asiakaskohtaamiset

Palaute lavatansseista on ollut positiivista, ja kiitosta on tullut tanssien järjestämisestä kaupungin keskustassa. Tanssien kävijämäärä on vuosien mittaan noussut tasaisesti. Lisäksi keskustelu tanssiorkestereista on vilkasta niin lavoilla kuin somessakin.

Myös nuorempi sukupolvi on Majamaan mukaan löytänyt tiensä tanssilavoille.

– Tietyt tanssiorkesterit vetävät nuorta väkeä, hän kuvailee.

Majamaa kokee Henkilöstö kehittäjä -palkinnon hienona tunnustuksena tehdystä työstä. Lavatanssit on onnistunut tuote, josta tanssikansa pitää. Tanssiorkesterit ja tilat on varattu jo ensi keväälle asti.

– Jatkamme valssaten eteenpäin Tullikamarin Pakkahuoneella. Jos ihmiset saapuvat samaan tapaan paikalle, ei ole mitään syytä lopettaa tansseja lähitulevaisuudessa.

Paikalle voi tulla myös vain istuskelemaan sekä nauttimaan tunnelmasta ja musiikista.

Majamaan parhaimmat muistot tanssilavoilta koostuvat ihmisten iloisista kohtaamisista ja hyvästä palautteesta. Hän nauttii myös tanssiorkestereiden emännöinnistä.

– On arvokasta, että Suomea kiertävät orkesterit jaksavat ilta toisensa jälkeen vetää parastaan. Olen tilannut suosittuja tanssiorkestereita, ja esimerkiksi syyskuussa on tulossa esiintymään tuore tangokuningas 2023. Innokas tanssikansa löytää kyllä silloin paikalle.

Syksyn 2023 lavatanssit järjestetään Tullikamarin Pakkahuoneella neljänä torstaina kello 19–23. Ennen tansseja kello 18 järjestetään myös tanssinopetusta. Pääsymaksu tanssitapahtumaan on 13 euroa.

Syksyn 2023 päivämäärät ja tanssiorkesterit

14.9. Tangokuningas 2023 Pasi Flodström & Jackpot

19.10. Hurma

16.11. Sinitaivas

14.12. Taikakuu

Teksti: Tiia-Maria Angeli ja Emilia Narmio
Kuvat: Tiia-Maria Angeli
Jaa sosiaalisessa mediassa