Lähde liikkeelle luotsin kanssa - kulttuurin pariin ja luonnon helmaan

Kulttuuri- ja liikuntaluotsit lähtevät seuraksi esimerkiksi kävely- tai pyörälenkille, tai vaikkapa museoon. He toimivat myös kuntoilukavereina viikoittain kokoontuvissa liikuntaryhmissä eri puolilla kaupunkia. Tampereen kaupungin kouluttamat luotsit ovat olleet pääsääntöisesti jo eläkeikäisiä vapaaehtoisia, joten luotsitoiminnassa on tilaa myös uusille nuorille luotseille. Jemina ja Salla ovat tuoreita Tampereen kaupungin kulttuuri- ja liikuntaluotsitoimintaan mukaan tulleita nuoria.
Salla ja Jemina ovat nuoria luotseja.
Salla ja Jemina ovat uunituoreita luotseja, joita kiinnostaa sekä liikunnan että kulttuurin parissa toimiminen.

Vapaaehtoistyö veti puoleensa ylioppilaaksi keväällä valmistunutta Jeminaa, ja sitä kautta löytyivät luotsit.

– Googlettelin Tampereelta löytyviä vaihtoehtoja, ja päädyin kaupungin luotsitoiminnasta kertoville sivuille. Innostuin heti! Minua kiinnostaa sekä kulttuuri- että liikuntaluotsina toimiminen, kertoo Jemina, joka luonnehtii itseään lukutoukaksi ja videopeli-intoilijaksi.

– En ole aloittanut vielä varsinaista luotsitoimintaa, mutta hauskaa minulla on ollut jo nyt. Perehdytyksissä olen päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin ja keskustelemaan luotsina toimimisesta rennoissa merkeissä.

Luotsitoiminta on hänen mielestään hieno keksintö, johon kuka tahansa voi lähteä mukaan omilla, aivan tavallisen ihmisen taidoilla.

– Toivon, että mukaan luotsitoimintaan saadaan houkuteltua vielä lisää porukkaa, erityisesti nuoria, hän summaa.

Luotsi lähtee kaveriksi myös nuorelle aikuiselle

Luotseja löytyy Tampereelta kaikkiaan 80, eri tehtävissä toimien. Liikuntaluotseja on 30 ja heistä osa tekee myös kulttuuriluotsauksia esimerkiksi luotsaamalla Vapriikin kuntoiluraittia tai kaikille avoimia kulttuuriraitteja. Luotsit osallistuvat itse myös toiminnan suunnitteluun.

Luotsi lähtee pyydettäessä kaveriksi täysi-ikäiselle henkilölle. Kaupunki järjestää nuorille aikuisille paljon maksutonta liikuntaa, ja luotsien kanssa onkin helppo lähteä tutustumaan liikuntapaikkoihin ja -ryhmiin sekä myös museoihin.

Salla on kolmekymppinen tradenomi ja lauluntekijä, joka sai kipinän luotsitoimintaan oman liikuntaneuvojansa Sari Helmisen vinkistä.

Salla lähtee mielellään seuraksi liikkumaan, museoihin ja muutenkin kulttuurin pariin.

– Luotsauksia en vielä ole ehtinyt tekemään, mutta ollaan yhdessä liikuntaneuvojien ja luotsikoordinaattorin kanssa tutustuttu niin kuntosaliin, Vapriikkiin kuin luotsitoiminnan ja vapaaehtoistyön periaatteisiinkin.

– Haluaisin olla luotsi, jonka kanssa on mukavaa, ja joka rohkaisee erityisesti nuoria lähtemään liikkeelle ja saamaan uusia kokemuksia, Salla sanoo.  

Luotsikaverin saat mukaasi ottamalla yhteyttä luotsivaraukseen [email protected], ja lisätietoa luotsitoiminnasta löytyy osoitteesta www.tampere.fi/luotsit.

 

Ihmiset kiikaroivat lintuja lintutornilla.
Huhti-toukokuussa luotsien matkassa on päässyt seuraamaan luonnon heräämistä kevääseen eri puolilla kaupunkia. Iidesjärven luontoretkellä tarkkailtiin lintujen kevätmuuttopuuhia.
Teksti: Sari Helminen ja Satu Jarva
Kuvat: Pääkuva Katri Kaitajärvi
Sari Helminen
Jaa sosiaalisessa mediassa