Siirry sisältöön

Wilma-järjestelmä

Wilma-oppilashallintojärjestelmä käyttöön esi- ja perusopetuksessa 1.8.2020 alkaen

Wilma-oppilashallintojärjestelmä otetaan käyttöön Tampereella esi- ja perusopetuksessa lukuvuoden 2020 - 2021 alussa. Nykyinen Helmi-järjestelmä poistuu käytöstä 31.7.2020. Wilma -järjestelmän meneillään oleva käyttöönotto ei koske varhaiskasvatusta, eikä 2. asteen koulutusta. 2. asteen oppilaiden Wilma -tunnukset luodaan 2. asteen ohjeistuksen mukaisesti.

Esi- ja perusopetuksen oppilaiden huoltajat luovat käyttäjätunnuksensa Wilma-oppilashallintojärjestelmään itse ennen lukuvuoden 2020 - 2021 alkamista. Tunnuksia voi luoda 1.8.2020 lähtien. Wilmaan kirjaudutaan vahvalla tunnistautumisella Suomi.fi-palvelun kautta. Kirjautumiseen tarvitaan mobiilivarmenne, pankkitunnukset tai varmennekortti. Vain vahvalla tunnistautumisella lapsen voi liittää omiin tunnuksiin. Tätä kutsutaan valtuuttamiseksi.

Huoltajille, jotka eivät pysty tunnistautumaan vahvan tunnistautumisen kautta, mutta tarvitsevat kuitenkin Wilma-tunnukset, saavat tunnuksen luomiseen ns. avainkoodin oppilaan esiopetuksesta tai koululta lukuvuoden alussa. Henkilölle, joka ei ole virallinen lapsen huoltaja, mutta hänellä on ns. tiedoksisaantioikeus lapsen asioihin, saavat avainkoodin Wilma-tunnusten tekemiseen niin ikään esiopetuksesta tai koululta lukuvuoden alussa virallisten huoltajien kirjallisella luvalla. Avainkoodit annetaan myös niille huoltajille, joiden jollakin perheenjäsenellä on turvakielto.

  • Huoltajat, jotka työskentelevät opettaja- tai henkilökuntaroolissa Tampereen esi- ja perusopetuksessa ja joilla on huollettavia Tampereen esi- ja perusopetuksessa, luovat erilliset huoltajatunnukset Wilmaan muulla kuin työpaikan sähköpostiosoitteella.
  • Huoltajat, joilla on jo Wilma-tunnukset oman työnsä kautta tai toisen huollettavan kautta, luovat Tampereen esi- ja perusopetuksessa olevalle huollettavalleen Wilma-tunnukset normaalisti. Vaikka järjestelmä on sama, niin jokaisella kunnalla sekä toisella asteella on oma erillinen tietokanta, johon tarvitaan erilliset tunnukset.
Kaikkien huoltajien tulee siis luoda uudet Wilma-tunnukset Tampereen esi- ja perusopetuksen Wilma-järjestelmään, vaikka huoltajalla olisikin jo käyttäjätunnukset Wilmaan olemassa.

Ajankohtaista

Palvelu on kuormittunut ja tunnusten luomisessa on edelleen häiriöitä. Virhetilannetta selvitetään. (4.8.2020 klo 16:00)

Tunnusten luominen ja omien lapsien liittäminen tunnukseen

HUOLTAJAN VAHVA TUNNISTAUTUMINEN JA VALTUUTUS

Wilmaan kirjaudutaan niin sanotulla vahvalla tunnistautumisella Suomi.fi-palvelujen kautta. Tarvitset kirjautuaksesi mobiilivarmenteen, pankkitunnukset tai varmennekortin. Vain vahvalla tunnistautumisella lapsen voi liittää omiin tunnuksiin. Tätä kutsutaan valtuuttamiseksi. Mikäli huoltajalla on useampi huollettava, kaikkien huollettavien valtuuttaminen on hyvä tehdä samalla kerralla ohjeiden mukaan.


TUNNISTAUTUMISEN JA VALTUUTTAMISEN VAIHEET


1. Kirjaudu sisään Wilmaan osoitteessa:

Ulkoinen linkkihttps://opetustampere.inschool.fi/connect


2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi ja "lähetä varmistusviesti".

a. Avaa sähköpostisi. -> Avaa Wilma varmistusviesti, jota klikkaamalla pääset jatkamaan tunnuksen luontia.
b. Huom! Jos viesti ei ilmesty sähköpostiisi, tarkistathan roskapostilaatikon.


3. Valitse lapsesi koulu painamalla vihreää painiketta "Hae huollettavasi".
(Huomioithan että kaikki pienimmät koulutalot eivät näy listalla, valitse tästä huolimatta "Hae huollettavasi" -painike). Valitse Seuraava -painike.
Ota esiin verkkopankkitunnukset tai kännykkäsi mobiilivarmenne.

a. Siirry tunnistautumiseen.


4. Kirjaudu verkkopankkiisi.

a. Valitse Wilman avautuvasta ikkunasta kohta "huoltajatiedot saatavilla väestörekisterikeskuksen kautta". Älä valitse muita vaihtoehtoja!

b. Paina painiketta "hae huollettavasi". Järjestelmä ohjaa sinut takaisin suomi.fi-palveluun, jossa pääset valitsemaan Tampereen perusopetuksessa olevat huollettavasi.

c. Voit valita vain yhden lapsen kerrallaan.

d. Pääset valitsemaan lisää lapsia klikkaamalla uudestaan "huoltajatiedot saatavilla väestörekisterikeskuksen kautta" ja valitsemalla seuraavan lapsen.

e. Kun Wilma-tunnukset/Avainkoodit-sivulla näkyvät Roolit-kohdassa kaikki huollettavasi, valitse alalaidasta "seuraava".


5. Etene Wilman ohjeiden mukaan.

a. Tarkasta omat tietosi.

b. Luo Wilmaan salasana (salasanan on oltava vähintään 8 merkkiä pitkä ja sen tulee sisältää vähintään kolmea seuraavista: isoja kirjaimia, pieniä kirjaimia, numeroita tai erikoismerkkejä).

c. Tarkista vielä syöttämäsi tiedot ja luo tunnus.

d. Antamasi sähköpostiosoite toimii Wilman käyttäjätunnuksena.


HUOM! Mikäli valtuuttamisvaiheessa tapahtui virhe ja onnistuit luomaan tunnukset vain yhdelle huollettavallesi, pääset lisäämään uusia käyttäjärooleja olemassa olevaan Wilma-tunnukseen seuraavalla tavalla:

1. Kirjaudu Wilmaan luomillasi tunnuksilla

2. Valitse oikeasta yläkulmasta hahmo ja hammasratas -kuvakkeen kohdalta käyttöoikeudet

3. Lisää rooli

4. Seuraa Wilman ohjeita


Wilmaan kirjautuminen selaimen kautta

Kun olet luonut itsellesi Wilma-tunnukset, pääset kirjautumaan Wilmaan selaimella osoitteessa:

Ulkoinen linkkihttps://opetustampere.inschool.fi

Oppilaat ja henkilökunta kirjautuvat Wilmaan omilla opetusverkon tunnuksillaan. Oppilaiden ja henkilökunnan tunnukset Wilmaan toimivat 1.8 alkaen.

Perhekotien työntekijöiden ja viranomaishuoltajien Wilma-tunnukset

Perhekodin työntekijät ja viranomaishuoltajat voivat luoda Wilma-tunnuksen valtuuksien avulla, jos heille on määritetty asiointivaltuudet lapseen väestötietojärjestelmässä. Muussa tapauksessa tulee olla yhteydessä oppilaan kouluun tunnusten saamiseksi.


Mobiilisovelluksen lataaminen sekä sovellukseen kirjautuminen

1. Etsi Wilma-mobiilisovellus Google Play-kaupasta tai App Storesta

2. Lataa sovellus itsellesi

3. Kirjaudu sovellukseen sisään käyttäjätunnuksella ja salasanalla

4. Valitse Wilma: Tampereen kaupunki, perusopetus


Ohjeet useamman tunnuksen yhdistämiseen Wilman mobiilisovelluksessa

Mobiilisovelluksessa voidaan yhdistää kaikki Wilma-tunnukset riippumatta kunnasta/oppilaitoksesta.

Mikäli huoltajalla on olemassa Wilma-tunnukset johonkin toiseen Wilmaan (esimerkiksi naapurikuntaan, toiselle asteelle tai Näpsän käsityökouluun):

1. Avaa nykyinen Wilman mobiilisovellus

2. Mene valikkoon ja valitse Käyttäjätilit (Android) / Valitse vasemmasta yläkulmasta ihmishahmo-kuvake (iPhone)

3. Lisää + - painikkeesta uusi Wilma-osoite (valitse Wilma)

4. Etsi valikosta Tampereen kaupunki, perusopetus

5. Kirjaudu uusilla Wilma-tunnuksillasi sisään, jotka olet luonut Tampereen esi- ja perusopetukseen

6. Näin saat yhdistettyä eri Wilma-tunnukset kunnasta/oppilaitoksesta riippumatta toisiinsa

7. Käyttäjätili-sivun kautta pääsee aina valitsemaan kenen käyttäjätiliä käyttää

Mobiilisovelluksessa käyttäjätunnukset pysyvät sisään kirjautuneena, joten käyttäjä voi vaihdella käyttäjätunnusten/roolien välillä Käyttäjätilit-sivun kautta.


Ohjeet Wilma-tunnusten luomiseen - käännökset