Koskipuisto

Koskipuisto kesällä.
Ydinkeskustassa Tammerkosken rannalla sijaitseva Koskipuisto on rakennettu 1800-luvun loppupuolella. Puisto on uudistettu vuonna 2008, jolloin alueen kalustus, valaistus, nurmikko ja käytävät uusittiin. Lisäksi Hämeenkadun ja Koskikadun kulmaan rakennettiin aukio kesäkioskeille. 

Koskipuisto on nykyisin varsinkin nuorison suosima vapaa-ajanviettopaikka. Puistossa on paljon tilaa ajanvietolle. Puistossa on komeat kaarivalaisimet, koristeistutukset ja koskesta nostetut veistokselliset hiidenkivet sekä pohjoispäässä sijaitseva Aimo Tukiaisen veistos Virvatulet vuodelta 1971. Veistos on muistomerkki suomalaiselle sotilaalle.

Koskipuiston yleisökäymälä löytyy Koskikadun ja Kyttälänkadun kulmasta läheltä Pikku Kakkosen puistoa. Vessa on avoinna ympäri vuoden klo 7–24, mutta iso käymäläpuoli on kiinni 2.1.–31.3.

Sijainti kartalla

Puiston kasvit ja istutukset

Puistossa on vielä jäljellä muutamia 1900-luvun alkupuolella istutettuja puita. Komeat kanadanpoppelit (Populus x canadensis) ja hopeasalavat (Salix ’Sibirica’) tuovat vehreyttä rantamaisemaan. Kaunis kyynelkoivu (Betula pendula ’Yongii’) koristaa puiston eteläosan rinnettä.

Rantakäytäviä reunustavissa kukkapenkeissä ovat kesäisin hehkuneet punaiset kannat jo vuodesta 1939 alkaen. Kanna (Canna Indica-hybr.) on paljon hoitoa vaativa trooppinen suo- ja rantakasvi.

Tammerinpuisto

Tammerinpuisto sijaitsee Koskipuiston vieressä Pellavatehtaankadun toisella puolella. Tammerinpuistossa on kivimuurilla ja metalliaidalla reunustettu lampi, jonka ympärillä on käytävä ja oleskelualue. 

Tammerinpuiston lampi on aiemmin ollut niin sanottu ankkalampi, jota reunusti rehevä rantakasvillisuus, ja jossa pidettiin nimensä mukaisesti ankkoja lasten iloksi. Lampi toimi jo varhain lasten luistinkenttänä. Puiston reunalla on Tampereen Teknillisen Seuran rakennuttama hotelli Tammer vuodelta 1928.

Tammerinpuiston edustalle on pystytetty vuonna 2007 Antero Koskisen veistos Matto ja pallo. Tammerinpuiston aukio nimettiin vuonna 2014 Eeva-Liisa Mannerin aukioksi. Runoilija Eeva-Liisa Manner asui 32 vuotta läheisen Ojakadun varrella.

Tampereen taidemuseo on esitellyt kesästä 2010 lähtien Tammerlammessa suomalaisten nykytaiteilijoiden veistoksia.

Keskustan keskeisin leikkipaikka on Koskipuiston itäosassa sijaitseva Pikku Kakkosen leikkipaikka. Leikkipaikka on Tampereen tunnetuin leikkipuisto, jonka keskeisenä teemana ovat Pikku Kakkosesta tutut hahmot.
Päivitetty 27.5.2024