Pyynikin luontopolku

Pyynikin harju on merkittävä geologinen muodostuma ja sitä pidetään maailman korkeimpana soraharjuna. Pyynikki rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 1993. Vuonna 2023 kunnostettu, noin 2,5 kilometrin mittainen Pyynikin luontopolku, kuljettaa sinua Pyynikin harjun ympäri kevyen liikenteen väyliä ja polkuja pitkin. Luontopolulla tutustutaan Pyynikin ainutlaatuiseen luontoon aina paahteisista rinteistä rehevään lehtoon ja herätellään ajatuksia nykyisen elinympäristömme ilmiöistä lempeällä ja pohdiskelevalla otteella. Näkötornin huipulta voi ihailla koko kaupunkiin avautuvaa maisemaa ja nauttia tauosta legendaarisessa munkkikahvilassa.

Polulla kuljetaan osin portaita pitkin, ja etenkin pohjois- ja länsipuolella polulle on helpohkoa päästä esteettömiä reittejä pitkin talven ulkopuolella. Eteläisellä rinteellä on osio, jonne kuljetaan portaita pitkin ja polku on niiltä osin esteellinen. Talvisin polku on suurilta osin esteellinen, sillä useat polulle vievät esteettömät reitit toimivat latupohjana hiihtäjille ja silloin niitä pitkin ei ole sopivaa kulkea.

Luontopolku suositellaan aloitettavaksi Pyynikin näkötornilta (Näkötornintie 20) ja kiertämään reitti vastapäivään, mutta polulle voi toki poiketa miltä tahansa rastilta. Koko luontopolun kartta löytyy Pyynikin näkötornin opastaululta. Reitin varrelta löydät 13 opastaulua, jotka tarjoavat luontosuhdettamme ja toislajista maailmaa avaavia näkökulmia kaikenlaisille luonnossa viihtyjille.

Paikan päälle pääsee parhaiten joko kävellen, polkupyörällä tai autolla. Paikallisliikenteen bussilla pääsee lähelle Näkötornintietä, jonka kapuaminen toimii tehokkaana alkulämmittelynä hyväkuntoiselle. Näkötornintien varrella ja Näkötornin läheisyydessä on myös rajoitetusti pysäköintipaikkoja autoille. Lisää pysäköintipaikkoja on esimerkiksi Pyynikin uimarannan tuntumassa.

Pyynikin luontopolulla ei ole nuotiopaikkaa. Lähimpiä nuotiopaikkoja voit tarkastella retkeilykarttapalvelusta.

Päivitetty 18.1.2024