Viikinsaaren luonnonsuojelualue

Viikinsaaren luonnonsuojelualue perustettiin 9.12.1994. Saari sijaitsee Pyhäjärvessä. Luonnonsuojelualueen pinta-ala on 10,53 ha, ja se sijoittuu saaren länsiosaan. Luonnonsuojelulain mukaisen rauhoituksen tarkoitus on taata Viikinsaaren luonnonsuojelualueen monipuolisen lehtoluonnon säilyttäminen ja ohjata alueen kävijöiden virkistystoimintoja alueella.

Alueella liikkuessa tulee noudattaa rauhoitusmääräyksiä.

Rauhoitusmääräykset

Alueen sijainti ja kulkuyhteydet

Viikinsaaren luonnonsuojelualue on noin 3,5 km päässä Tampereen keskusta-alueelta. Viikinsaareen on noin 20 minuutin laivamatka Laukontorin rannasta. Tietoa Viikinsaaren kulkuyhteyksistä ja palveluista saa Hopealinja Oy:n ylläpitämiltä Viikinsaari-sivuilta.

Alueen reitit ja palvelut

Viikinsaari on hyvä retkeily- ja opetuskohde. Luonnonsuojelualueella on merkitty Viikinsaaren luontopolku. Luontopolun pituus on 1,3 kilometriä ja sen varrella on 14 rastia. Lisäksi rasteilla on lapsille omat tehtävät. Luontopolku myötäilee hiekoitettua kävelytietä poiketen välillä saaren rehevään sisäosaan ja välillä rannan tuntumaan. Luontopolku ja kävelytie kiertävät lähes saaren ympäri ja sen varrella voi tutustua saaren erilaisiin luontotyyppeihin, kasvillisuuteen ja linnustoon. Luontopolun yhteydessä on myös meditaatiopolku, jonka varrella on seitsemän rastia.  

Suojelualueen sisäosassa ei ole luontopolkua ja kävelytietä lukuun ottamatta muita yleisölle tarkoitettuja reittejä. Alueen itäpää rajoittuu jalkapallokenttään ja niittyyn.

Tietoa Viikinsaaren palveluista saa Hopealinja Oy:n ylläpitämiltä Viikinsaari-sivuilta. Sivuilla kerrotaan myös  muun muassa Viikinsaaren kesätapahtumista, kuten jumpista, kesäteatterista, ravintolapalveluista, lasten päivistä ja saunavuoroista.

Alueen kuvaus ja luonnon piirteet

Alue on luonteeltaan puolikulttuurilehtoa, jota ihminen on muuttanut vuosisatojen ajan karjan laiduntamisella, heinän korjuulla ja hakkuilla. Vaikka kulttuurin vaikutus on jättänyt jälkensä, se ei kuitenkaan ole hävittänyt saaren lehtoluontoa.

Viikinsaarella kasvaa yli 100-vuotiaita, 20–24 metriä korkeita, kuusia ja koivuja. Laivarannassa on komea luonnonmuistomerkiksi rauhoitettu metsälehmus. Luonnonsuojelualueen kasvillisuus on enimmäkseen lehtokasvillisuutta, ja alue kuuluukin Etelä-Hämeen lehtokeskukseen. Vaateliaimpia lajeja edustavat alueella muun muassa lehto-orvokki, lehtoimikkä, keltavuokko, soikkokaksikko, lehtopähkämö ja mustakonnanmarja. Kotkansiipivaltainen lehto kuuluu saaren erikoisuuksiin.

Sienilajistossa on muutamia harvinaisia lajeja kuten savukärpässieni ja kirjomaltoseitikki. Lisäksi saarelta on löydetty myös yksi Suomelle uusi laji, saravinokas. Linnusto on monipuolinen: saarella pesii 30 lajia. Saarella havaittuja harvinaisuuksia edustaa pikkusieppo, joka lienee saarella myös pesinyt, vaikka varmaa havaintoa ei olekaan. Kolopesijöitä saarella on vähän. Suojelualueella ei ole linnunpönttöjä, joten kolopesijät keskittyvät saaren itäpäässä sijaitseviin pönttöihin. Vähälukuisista lajeista ovat saarella pesineet lehtopöllö ja nuolihaukka.

Päivitetty 12.1.2024