Hyppää sivuvalikkoon

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri älypuhelimen näytöllä.

Tällä sivulla

Tampere.Finland-sovelluksesta löytyvä liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri kannustaa tamperelaisia vihreämpään ja aktiivisempaan arkiliikkumiseen. Laskurista selviää esimerkiksi oma yleisin kulkumuoto, kuukausittainen liikkumisen hiilijalanjälki sekä aktiivisuustaso. Joka kuussa voi tavoitella liikkumisessa kulta-, hopea- tai pronssitasoa. Laskuri on maksuton.

Kun laskurin laittaa päälle ja sovellukselle antaa luvan seurata sijaintia aina, laskuri mittaa liikkumisen päästöt taustalla eikä erillistä toimintaa käyttäjältä tarvita.

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri näyttää liikkumisen ilmastopäästösi.
Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri löytyy Tampere.Finland-sovelluksesta.

Näin otat hiilijalanjälkilaskurin käyttöön

  1. Lataa puhelimesi sovelluskaupasta Tampere.Finland-sovellus.
  2. Napsauta kuvaketta ”Liikkumisen hiilijalanjälkesi”. Salli taustasijainnin käyttö aina.
  3. Pidä puhelin mukana liikkuessa ja seuraa liikkumisen hiilijalanjälkeä.

Matkat ilmestyvät laskuriin pienellä viiveellä. Jos matkoja ei ilmaannu, tarkista puhelimesi virransäästöasetukset. Tutustu tarvittaessa laskurin ohjeisiin.

Hiilijalanjäljellä voidaan mitata kuinka paljon ilmastopäästöjä erilaiset teot aiheuttavat. Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri seuraa käyttäjän liikkumista kuukausitasolla ja laskee arvion liikkumisen hiilijalanjäljelle.

Liikkumisen aktiivisuuslaskuri

Hiilijalanjälkilaskurista löytyy myös arkiliikkumisen aktiivisuuslaskuri. Se seuraa hiilijalanjälkilaskurin käyttäjän kävelyä ja pyöräilyä viikko- ja kuukausitasolla ja näyttää aktiivisen arkiliikkumisen tuottamat terveyshyödyt.

Liikkumisen terveysvaikutukset perustuvat sovelluksen mittaamiin kävelyn ja pyöräilyn määriin viikkotasolla. Liikkumalla arjessa kävellen ja pyöräillen voit kerryttää viikoittaista liikuntasuositusta, joka on 2 tuntia 30 minuuttia kevyttä liikuntaa viikossa.

Hiilijalanjälkilaskurista löytyy myös arkiliikkumisen aktiivisuuslaskuri.
Hiilijalanjälkilaskurista löytyy myös arkiliikkumisen aktiivisuuslaskuri.

Laskuri hyödyntää matkapuhelimen sijaintitietoa

Laskuri tunnistaa yleisimmät matkustusmuodot ja laskee arvion hiilijalanjäljelle. Laskurin analytiikka pystyy tunnistamaan yleensä esimerkiksi kävelyn, mutta saattaa sotkea esimerkiksi rullaluistelun tai rivakan juoksun pyöräilyyn. Käyttäjä voi korjata käsin väärin tunnistetun matkustusmuodon kolmen vuorokauden ajan.

Matkustusmuodon tunnistamisessa hyödynnetään matkapuhelimen lähettämää GPS-, gyroskooppi- ja kiihtyvyysdataa. Tampere.Finland-sovellukselle pitää antaa oikeus käyttää sijaintia aina, jotta laskuri voi toimia.

Parempia palveluja asukkaille

Laskurin kautta Tampereen kaupunki saa arvokasta tilastotietoa ja ymmärrystä siitä, missä ja millä tavoin kaupunkilaiset liikkuvat. Näin palveluja voidaan kehittää asukkaiden tarpeita vastaaviksi. Yksittäistä käyttäjää ei pystytä laskurista tunnistamaan.

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskurin analytiikan ja rajapinnan kaupungille ovat toteuttaneet Kausal Oy ja Codemen Oy. Laskurin lähdekoodit on lisensoitu avoimen lähdekoodin lisenssillä. Käyttöliittymän on toteuttanut Hion Digital Oy. 

Liikkumisen hiilijalanjälkilaskuri on kehitetty osana STARDUST-projektia, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement N° 774094).

Keli-projektissa tutkittiin Tampere.Finland-sovelluksen liikkumisen hiilijalanjälkilaskurin avulla, voidaanko terveysvaikutuksiin vetoamalla ohjata liikkumiskäyttäytymistä ja kannustaa lisäämään arkiliikkumista. Lisäksi projektissa kehitettiin laskurin teknistä toteutusta avoimella lähdekoodilla ja viestittiin tuloksista.
Lisätiedot:
Anna Vilhula
Sähköposti:
[email protected]
Puhelinnumero:
040 352 3423
Päivitetty 12.2.2024