Sanomalehtiä hyllyssä.

Kirjaston lehtikokoelmat

Lehtiä voi lukea kirjastojen lehtilukusalissa ja tietokoneilla. Lehtikokoelmaa voi selata verkkokirjastossa Lehdet-haulla. Kirjaston lehtikokoelmassa on fyysisten lehtien lisäksi myös e-lehtiä ja mikrofilmattuja lehtiä.

Aikakauslehdet

Lähes kaikkia aikakauslehtiä lainataan. Useimmissa toimipisteissä uusin numero on luettavissa kirjastossa, vanhempia voi lainata. Lehtien laina-aika on pääsääntöisesti 2 viikkoa. Aikakauslehtien irtonumeroita voi varata PIKI-verkkokirjastossa.

Aikakauslehtien vanhoja vuosikertoja varastoidaan pääkirjasto Metsossa. Säilytysajat vaihtelevat lehdestä riippuen.

Lähikirjastoissa lehtien säilytysajat vaihtelevat. Tarkempia tietoja voi tiedustella kirjastoista.

Sanomalehdet

Sanomalehtiä ei lainata. Sanomalehtiä säilytetään kirjastoissa 1-2 kuukautta. Osa vanhoista sanomalehdistä on tallennettu mikrofilmeille.

Mikrofilmatut sanomalehtien vuosikerrat ovat pääkirjasto Metson pohjakerroksen mikrofilmihuoneessa. Asiakkaiden käytössä on kaksi mikrofilmiskanneria ja mikrokortinlukija. Koneet ovat varattavissa (maks. 3 tuntia) ajanvarausohjelmassa.

Tarvittaessa henkilökunta opastaa mikrofilmien ja lukulaitteiden käytössä.

e-lehdet

ePress-sanomalehtipalvelu sisältää kotimaisia paikallis- ja maakuntalehtiä sekä aikakauslehtiä, mm. Aamulehden ja Helsingin Sanomat. Lehdet ovat luettavissa heti ilmestyttyään ja ne säilyvät arkistossa 60 päivää. Palvelu on käytössä vain kirjaston asiakaskoneilla ja langattomassa verkossa.

PressReader on sähköinen lehtipalvelu, joka sisältää näköislehtiä eri puolilta maailmaa. Lehdet ovat luettavissa heti ilmestyttyään ja ne säilyvät arkistossa 60 päivää. Palvelu on käytettävissä kirjaston asiakaskoneilla. Etäkäyttö  Lehtiä voi ladata kirjaston langattomassa verkossa myös omalle laitteelle.

Kaikki e-aineistot löydät verkkokirjastosta.

Kotiseutukokoelman lehdet

Pirkanmaan alueen sanoma- ja aikakauslehdet säilytetään pysyvästi joko lehtinä tai mikrofilmeinä pääkirjasto Metsossa.

 

Päivitetty 28.12.2022