Hyppää sivuvalikkoon

Viinikanlahti

Järven rannalla uusia asuinrakennuksia, puista ja rantareitti.
Viinikanlahden alue Pyhäjärven rannassa kokee tulevina vuosina täydellisen muodonmuutoksen. Kun Viinikanlahden aluetta tällä hetkellä hallitseva jätevedenpuhdistamo vuosikymmenen puolivälissä siirtyy Sulkavuoren uumeniin, alkaa puhdistamolta vapautuvalle alueelle rakentua uusi, noin 3 100 asukkaan rantakaupunginosa. Viinikanlahti on tarkoitus kytkeä ydinkeskustaan kävelyn ja pyöräilyn uusilla silloilla ja mahdollisesti Hatanpään valtatielle rakennettavalla raitiotiellä. Viinikanlahden uudessa kaupunginosassa asumisen palvelut yhdistyvät kaikille avoimiin ranta-alueisiin ja vapaa-ajan toimintoihin.

Viinikanlahden uudesta kaupunginosasta järjestettiin kansainvälinen ideakilpailu 2019 - 2020. Voittanut kilpailuehdotus on toiminut pohjana alueen suunnittelun jatkamiselle. Asemakaavaluonnos, yleissuunnitelma ja valmisteluaineisto olivat nähtävillä alkuvuodesta 2023. Asemakaavaehdotus sekä siihen liittyvää aineistoa olivat nähtävillä 5.1.2024 asti.

Millaisia palveluita ja toimintoja Viinikanlahteen on tulossa? Katso kuva ja tutustu!

Viinikanlahden aluetta havainnollistava ilmakuva, jossa koulu, päiväkoti, sauna, uimaranta, rantareitti, liikuntahalli, nuorisotila, kahvila, satama, laiturireitti, liiketiloja, hotelli ja pysäköintihallit.
Viinikanlahden uusi kaupunginosa - havainnekuva asemakaavan ehdotusvaiheesta.

Katso videolta, miltä uusi kaupunginosa tarkemmin ottaen voisi näyttää ja kuinka se sulautuisi ympäristöönsä 

Viinikanlahden uusi kaupunginosa havainnollistavina kuvina

  • Kaupunkiaukion tunnelmaa: Videossa kuljetaan pitkin Vesitehtaanraittia Viinikanlahden aukiolle. Aukiolla on ravintoloiden ja liiketilojen terasseja, istutuksia, istuskelupaikkoja ja puita. Taustalla näkyy Viinikanlahden satama.
  • Kävely rantareitillä: Videossa kuljetaan rantapuiston laiturireittiä pitkin kohti satamaa. Vieressä näkyy kosteaa rantaniittyä ja järvimaisema. 
  • Uusi soutu- ja melontakeskus, sauna ja uimaranta: Videossa kuljetaan soutu- ja melontakeskuksen pihan kautta kohti uimarantaa. Matkalla ohitetaan saunarakennus ja uimahyppytorni.
  • Saapuminen keskustasta Viinikanlahden siltaa pitkin: Videossa tullaan Ratinannokasta Viinikanlahden siltaa pitkin kohti uutta Viinikanlahden satamaa ja rantapuistoa. Satamassa on myyntikojuja ja kahvilarakennus terasseineen.

Viinikanlahden suunnittelun ja toteutuksen aikataulu

3100

Uutta asukasta

2035

Arvioitu valmistumisaika

Minna Seppänen
Hankekehityspäällikkö
Puhelin:
+358 40 150 9857
Milla Hilli-Lukkarinen
Asemakaavoitus Projektiarkkitehti
Puhelin:
044 486 3500

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/viinikanlahti.

Päivitetty 6.3.2024