Tampereen ilmasto- ja luonto-opas tarjoaa vinkkejä kestävään arkeen

Haluaisitko edistää omassa arjessasi kestävää tulevaisuutta, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Tampereen ilmasto- ja luonto-oppaassa on ilahduttavan runsas valikoima eri tekoja, joiden avulla voit omalta osaltasi olla mukana hidastamassa ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Aiemmin Tamperelaisten ilmasto-oppaana tunnettuun sivustoon on nyt lisätty vinkkejä, joilla jokainen voi parantaa luonnon monimuotoisuutta.
Mekkoon pukeutunut henkilö kastelee viljelylaatikossa kasvavia kasveja kastelukannulla.
Laatikkoviljelyllä esimerkiksi omalla pihalla tai parvekkeella saat nauttia kasvun seuraamisesta ja sadosta tarjoamalla samalla pölyttäjille elintärkeää ravintoa.

Tampereen ilmasto- ja luonto-oppaassa on kaiken kaikkiaan 74 vinkkiä eri ilmasto- ja luontotekoihin. Tekoja voi selata niiden teeman mukaan: asuminen ja energia, liikkuminen ja vapaa-aika, luonnon monimuotoisuus, ostokset ja kierrätys, ruoka tai kaikki ilmasto- ja luontoteot. Oppaasta löydät vinkkejä muun muassa hyönteishotellin rakentamiseen, puutarhajätteen hyödyntämiseen, energiakustannusten vähentämiseen, hävikin pienentämiseen ja ilmastoystävälliseen liikkumiseen. Jätä piha vähemmälle hoidolle, lisää kasvisruokapäiviä tai kokeile laatikkoviljelyä!

Sivuston teot on lajiteltu niiden ilmasto- ja luontovaikutuksen perusteella kolmeen eri luokkaan: pieneen, keskisuureen ja suureen vaikutukseen. Tekojen vaikuttavuuden ovat arvioineet Tampereen kaupungin ja Ekokumppanit Oy:n asiantuntijat osittain Sitran 100 fiksua arjen tekoa -sivustoon pohjautuen. Vaikuttavuustasot ovat suuntaa antavia.

Tampereen ilmasto- ja luonto-oppaan etusivun oranssi-valkoinen näkymä, jossa on muun muassa päivänkakkaroita ja värikkäitä kuvia kuvittamassa eri aihe-alueita.
Tampereen ilmasto- ja luonto-oppaan etusivun näkymä.

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin

Ilmastonmuutos ja luontokato ovat yksiä aikamme suurimmista globaaleista haasteista. Lähes kaikilla päivittäisillä valinnoillamme on välitön vaikutus ympäristöömme. Liki 70 prosenttia koko Suomen kasvihuonepäästöistä onkin lähtöisin tavallisten ihmisten tavallisista elintavoista. Suurin osa päästöistä syntyy siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Näillä tutuilla arjen osa-alueilla on helppoa tehdä pieniä muutoksia omiin tottumuksiin niin kotona kuin työpaikalla. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys päästöjen pienentämisen ja luonnon monimuotoisuuden lisäämisen kokonaiskuvassa.

Ilmasto- ja luonto-opas on yksi kaupungin tavoista tukea asukkaita kestävän arjen rakentamisessa osana Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmaa (2022–2025) ja tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tärkeä osa ilmastotyötä on myös luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen. Tampereen luonnon monimuotoisuutta edistetään LUMO-ohjelmalla.

– Tampereen kaupunki on sitoutunut edistämään luonnon monimuotoisuuden lisääntymistä. Kaupungin kasvaessa ja kaupunkirakenteen tiivistyessä tulee luonnolle jättää tilaa, sillä sen merkitys on äärimmäisen tärkeä niin ilmastonmuutoksen tuomiin haittoihin sopeutumiselle kuin ihmisten ja eri eliöiden hyvinvoinnille. Tampereen ilmasto- ja luonto-oppaan ilosanoma onkin se, että meidän kaikkien omilla arkisilla teoilla ja valinnoilla voidaan vaikuttaa luonnon ja ilmaston tilanteeseen, kertoo kehittämispäällikkö Kaisa Mustajärvi Tampereen kaupungilta.

Tampereen ilmasto- ja luonto-opas on tehty yhteistyössä Ekokumppanit Oy:n kanssa.
 

Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma edistää asukkaiden ja yritysten oikeudenmukaista siirtymää kohti kestävää tulevaisuutta. Tavoitteena on liikkumisen ja kulutuksen päästöjen merkittävä vähentäminen sekä kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelma toimii vuosina 2022–2025.
Lisätiedot:
Tiina Leinonen
Sähköposti:
[email protected]
Puhelinnumero:
041 730 6376

Lisätietoja

Kaisa Mustajärvi
Kehittämispäällikkö
Puhelin:
040 806 2294
Teksti: Jutta Lajunen
Kuvat: Mimmi Virtanen
Jaa sosiaalisessa mediassa