Tampereella liputetaan omalla pride-lipulla ja julistetaan sateenkaarirauha

Manse pride -viikolla voi nähdä Raatihuoneen ja Sampolan lipputangoissa Tampereen oman pride-lipun, joka on täydennetty versio perinteisestä kuusivärisestä pride-lipusta. Tampereen pride-lipussa on 13 väriraitaa, jotka kuvastavat laajasti sateenkaariväestöön kuuluvia eri identiteettiryhmiä. Tampereella on oman pride-lipun lisäksi toinenkin pride-perinne: sateenkaarirauhan julistus. Sen voi kuulla Manse pride -viikon pääjuhlassa 15.6.2024.

Tampereella vietetään Manse pride -viikkoa 10.–15.6.2024. Tapahtumaviikon pääjärjestäjä on Sinuiksi ry. Tampereen kaupunki on tapahtuman tärkein yhteistyökumppani.

– Tämä ihmisoikeustapahtuma näkyy koko kaupungissa samoin kuin Rasisminvastainen viikkokin. Tampereen kaupunki haluaa, että täällä jokainen voi tuntea olonsa tervetulleeksi ja hyväksytyksi omana itsenään, toteaa yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-Kapee.

Kaupunki on sitoutunut tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöhön, jossa tavoitteena on vaikuttaa myönteisesti ihmisten asenteisiin ja purkaa syrjiviä rakenteita. Vihapuhetta vastaan kampanjoidaan ja syrjintään puututaan tietoisin toimin. Työ on vielä kesken mutta suunta on oikea.

– Manse pride -viikolla kaupunki liputtaa Tampereen omalla 13-värisellä pride-lipulla. Näin kaupunki osoittaa arvostustaan sateenkaariyhteisölleen samalla tavalla kuin se on osoittanut kunnioitustaan muillekin tamperelaisvähemmistöilleen, kuten romaneille tai saamelaisille, Ala-Kapee jatkaa.

Pride-viikko antaa näkyvyyttä ihmisten moninaisuudelle, joka liittyy erityisesti sukupuolen, seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden moninaisuuteen. Pride-lippu edistää ihmis- ja perusoikeuksia, perhe- ja seksuaalioikeuksia, lasten oikeuksia, itsemäärittelyn oikeutta, moniperusteista yhdenvertaisuutta ja kaikkien sukupuolien tasa-arvoa.

– On perusteltua nostaa pride-lippu salkoon vasta kun kaupunki sitoutunut suunnitelmalliseen ihmisoikeustyöhön. Muussa tapauksessa se on ontto ele, Ala-Kapee sanoo.

Tampereen 13-värinen pride-lippu

Klassinen 6-värinen pride-sateenkaarilippu syntyi vuonna 1978 San Franciscossa. Myöhemmin on luotu eri pride-lippuja eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia identiteettiryhmiä varten. Näissä lipuissa näkyy seksuaali-identiteetin, seksuaalisen ja romanttisen suuntautumisen sekä sukupuoli-identiteetin moninaisuuteen ja itseilmaisuun liittyvät painotukset sekä ihmissuhdemuotojen kirjo.

Vuonna 2022 Sinuiksi ry:n graafikko Julius Jokikokko keräsi yhteen useiden kymmenien silloin tiedossa olleiden pride-lippujen värikoodit. Kaikista eri identiteettilipuista koottiin kaikki värit yhteen yhteiseen Tampereen sateenkaarilippuun. Lippu taitettiin ja painatettiin kaupungin toimesta. Paikallisuuden viimeistelee lipussa oleva Tampere.Finland-tunnus.

Lisäraitojen ansiosta lippu kuvastaa entistä paremmin ihmisten moninaisuutta. Väreillä on monia rinnakkaisia merkityksiä.

– Esimerkiksi harmaa löytyy aseksuaalien ja sukupuolettomien pride-lipuista. Musta puolestaan viittaa sekä nahkaa rakastavien alakulttuuriin mutta myös polyamoriaan ja drag-kulttuuriin. Lisäksi lipun musta ja ruskea kunnioittavat ihonvärien ja etnisten taustojen moninaisuutta, Ala-Kapee kertoo.

Tampereen pride-lipusta löytyvät myös vammaisten pride-lipun värit.

– Voimme ylpeänä sanoa, että Tampereen 13-värinen pride-lippu on yksi maailman tiedostavimmista pride-lipuista, toteaa yhdenvertaisuuskoordinaattori Ala-Kapee.

Tampereen oma pride-lippu liehuu Raatihuoneella tangoissa 15.6.204, kun pride-marssi lähtee Keskustorilta. Monet kaupungin yksiköt liputtavat koko pride-viikon ajan.

Sateenkaarirauhan julistus

Oman pride-lipun lisäksi Tampereella on toinenkin pride-viikon viettoon liittyvä perinne. Täällä on jo vuodesta 2010 alkaen julistettu sateenkaarirauha. Ensimmäinen rauhanjulistus annettiin osana homo- ja transfobianvastaisen päivän juhlallisuuksia.

Tänä vuonna sateenkaarirauhan julistaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen Manse pride -viikon pääjuhlassa, jota vietetään Sorsapuistossa lauantaina 15.6.2024. Juhla alkaa noin kello 15, kun Manse pride -marssi on saapunut Sorsapuistoon.

– Pride tarkoittaa ylpeyttä. Kun kaupunki liputtaa ikiomalla pride-lipulla ja kaupungin edustaja julistaa sateenkaarirauhan, se on viesti siitä, että Tampere on meidän kaikkien kaupunki, yhdenvertaisuuskoordinaattori Ala-Kapee sanoo.

Lisätietoja

Mikko Ala-Kapee
Yhdenvertaisuuskoordinaattori
Puhelin:
040 515 6166
Teksti: Mikko Ala-Kapee ja Johanna Kurela
Kuvat: Veli-Pekka Pehkonen
Jaa sosiaalisessa mediassa