Tampereen nikotiiniton verkosto haastaa vanhemmat ottamaan vapetuksen puheeksi

Maailman tupakatonta päivää vietetään perjantaina 31.5. Päivän teemana on lasten suojeleminen tupakkateollisuuden toimilta. Vanhempien tulisi ottaa sähkötupakointi eli vapettaminen puheeksi nuortensa kanssa.

Sähkötupakointi eli vapettaminen on kasvanut huolestuttavasti nuorten ja jopa lasten keskuudessa.

– Monet nuoret uskovat virheellisesti, että vape on terveydelle vaaratonta. Tässä käsityksessä vaarana on, että vapen käyttö johtaa riippuvuuteen ja terveysongelmiin, toteaa ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Johanna Heine.

Vanhempien, huoltajien, opettajien ja terveydenhuollon ammattilaisten on tärkeää puhua avoimesti sähkötupakoinnin riskeistä ja tarjota tukea niille nuorille, jotka haluavat lopettaa tai välttää vapen käyttöä. Yhteiskunnan on myös toimillaan pyrittävä vaikuttamaan nikotiinituotteiden saatavuuteen. Yhteisillä ponnisteluilla voidaan suojata lapsia ja nuoria.

Vanhemmilla on tärkeä tehtävä nuorten nikotiinituotteiden käytön ehkäisyssä. Keskustelu nuoren kanssa vapesta lisää tietoisuutta sähkötupakoinnin riskeistä sekä edistää terveellisiä valintoja. 

Keskustele vapesta nuoren kanssa

– Vanhempana ei tarvitse tietää kaikkea, vaan tietoa voi etsiä ja tutkia yhdessä nuoren kanssa. Vanhemman on hyvä tietää, miltä sähkötupakkalaitteet näyttävät ja miltä vapehöyry tuoksuu, Heine jatkaa.

Merkityksellistä keskustelulle on ilmapiiri, jossa nuoret voivat kysyä ja puhua asiasta. Tietämys auttaa nuoria tekemään parempia päätöksiä. Vanhempien oma nikotiinituotteiden käyttö vaikuttaa nuoriin. Positiivinen esimerkki ja terveet elämäntavat vaikuttavat myös osaltaan nuorten tekemiin ratkaisuihin.

– Mikäli havaitset, että nuoresi vapettaa, kerro hänelle, että välität ja olet huolissasi. Kerro myös vapen vaikutuksista terveyteen, kasvuun ja kehitykseen. Keskustele ja kysy kavereiden vapen tai muiden nikotiinituotteiden käytöstä sekä somen välittämästä tiedosta. Kerro myös nuorelle, että vanhempana et voi hyväksyä hänen käyttöään, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Johanna Heine kertoo.

Puuttuminen on lapsen turvaksi tehtyä toimintaa.  Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, joka voi hankaloittaa vapen käytön lopettamista. Siihen voi tarvita myös tukea. Vanhemman tehtävä on suojella lasta ja opettaa terveitä elämäntapoja.

– Tampereen nikotiiniton verkosto haastaa vanhemmat ottamaan vapen puheeksi. Pidetään yhdessä huolta lastemme nikotiinittomasta nuoruudesta, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Heine kannustaa.

Sähkötupakka eli vape muistuttaa poltettavaa savuketta. Se on akkukäyttöinen laite, joka höyrystää nestettä. Neste sisältää nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta ja altistaa vapettajan itsensä lisäksi myös sivulliset haitallisille yhdisteille. Vapen tuoksut voivat muistuttaa hedelmiä, karkkia tai muuta makeaa eivätkä ne tartu vaatteisiin samalla tavalla kuin tupakan haju. 

Teksti: Johanna Heine
Jaa sosiaalisessa mediassa