Kunnaksen runot ilahduttivat lapsia RunoRatinassa

RunoRatina-tapahtuma kokosi yhteensä tuhat varhaiskasvatus- ja esiopetusikäistä lasta sekä aikuisia Ratinan stadionille kuuntelemaan Kirsi Kunnaksen runoja ja toimimaan tehtävärasteilla.

Kukkapellon päiväkodin Ritariperhoset seuraavat isoon hattuun sonnustautunutta ”matkaopasta”, varhaiskasvatuksen työntekijää, joka johdattaa heitä nurmikentän halki ensimmäiselle runorastille. Siellä he kuuntelevat keskittyneesti yhtä Kirsi Kunnaksen kissarunoista, neljällä kielellä esitettynä. 

Toisella rastilla toinen lapsiryhmä heiluttaa rytmissä suurta leikkivarjoa, jonka alta käydään hakemassa perunakattila. Kunnaksen runon hengessä tietysti myös.

RunoRatina oli Tampereen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tapahtuma, joka oli myös osa sivistyksen teemavuotta 2024. 3–6-vuotiaat lapset eri varhaiskasvatusyksiköistä ympäri kaupunkia saapuivat vuorollaan stadionille ja lähtivät ohjaajien opastuksella ryhmissä rastilta toiselle kuuntelemaan runoja ja leikkimään ohjatusti.

Stadionin suurella näytöllä pyöri kollaasi lasten tapahtumaa varten tekemistä piirroksista. 

Viisi ihmistä rivissä esiintymislavalla. Taustalla katsomo ja kerrostaloja.
Anne Olsson esittelee tapahtuman matkaoppaat.

Tärkeä tapahtuma niin lapsille kuin aikuisille

Tapahtuman koordinaattori Anne Olsson oli tyytyväinen tapahtuman antiin.
- Tuntuu hyvältä, kun kuukausia valmisteltu tapahtuma viimein toteutuu. Lapsia on sopivasti ja stadion on hyvä tila: tänne mahtuu, mutta tila on kuitenkin rajattu, hän iloitsee.

Olsson toteaa, että lapsille on tärkeää päästä välillä retkelle ja nähdä myös muiden varhaiskasvatusyksiköiden ja kaupunginosien lapsia. Erityisesti korona-aikojen jälkeen tällaisten yhteisten tapahtumien tärkeys korostuu.

Olsson on iloissaan myös siitä, että yksiköiden henkilökunta pääsi näyttämään tapahtumassa sellaista osaamistaan, joka arkipäiväisessä työnteossa ei ehkä nouse esiin. Mukana tapahtumassa oli myös varhaiskasvatuksen digi-, kulttuurikasvatus-, SALLI-, sekä KETU-vastaavia, joista viimeksi mainitut edistävät yksiköiden kestävän elämäntavan mukaista toimintaa.
- Henkilökunta oli mukana oman innostuksensa mukaan ja halukkaita olisi ollut enemmänkin, hän kertoo.

Kaksi lasta, oikeanpuoleisella päällä lippalakki väärinpäin.
Annamaria Heikkinen ja Daniel Keväänranta nauttivat runoista.

Kissaruno ilahdutti kaveruksia

Hattupäiset matkaoppaat pitävät huolta siitä, että aikataulut pitävät ja lapsilla on koko ajan tekemistä. Heidän perässään marssivat, tai oikeammin kirmaavat, myös Ritariperhosten Annamaria Heikkinen ja Daniel Keväänranta.

Kaverikaksikko ei tahdo malttaa innostukseltaan pysähtyä haastattelua ja kuvausta varten, mutta ehtii kuitenkin huikata, mikä on ollut tähän asti kivointa tapahtumassa. 
- Kissaruno, he toteavat yhteen ääneen.

Sitten pitää lähteä jo muiden lasten kanssa hyppimään korkeushyppypatjalle ja juomaan vähän vettä – sää suosii tapahtumaa ja aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta.

Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa